Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket!
Községi hírek, események
Krisztus születése
Vissztérés a gyökerekhez
Szia, Anyu!
Baba-mama foglalkozás
Mindig szerettem a kihívásokat
Már több mint százan jelentkeztek
Mézes riport karácsonyra
Lapszerkesztők találkozója
Cirokbankett
Gyermekszínjátszóink jubileuma
Gyermekrajz kiállítás
Zeneiskolák találkozója
Tények és tévhitek
Karácsony
Remény
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Ada a fejlődés útján
Utcanevek - III.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

124. Zöld levél
GMO

    Ettől a betűszótól ma sokan úgy félnek, mint az ördög a tömjénfüsttől, de ha utánanézünk, mit is jelent, nem tűnhet annyira ijesztőnek. A biológia, annak is a növénynemesítési ágának egyik nagy dobása ez, ami génsebészeti technológiával növényi kártevőkre és növényi betegségekre ellenálló, esetleg vitamindúsított fajtákat hozott létre, csak az a baj, hogy az emberre és a környezetre való hatása még ismeretlen. Majd csak több nemzedék múlva tűnik ki, károsak-e, vagy sem? Arról van szó, hogy a génmódosítás csúcseredményét a nélkül bocsátották piacra, hogy megbizonyosodtak volna ártalmatlanságáról.
    A GMO – Genetically Modified Organism (génmódosított élőlény) a géntechnológia segítségével előállított transzgénikus élőlények elterjedt gyűjtőneve a köznyelvben, a jogban, a sajtóban, ahol lépten-nyomon arról folyik a vita, hogy káros-e, vagy sem?
    A génmódosított szó a köztudatban ma már pejoratív értelemmel bír, ami főleg a téves vagy nem pontos információknak a következménye. A feltett kérdésre válaszolva, én minden esetben azt mondom, hogy attól függ, miben módosítják a növényt. Ezen általában meglepődik a kérdező. Mit jelent az, hogy attól függ? Most károsak, vagy nem károsak?
    Van olyan génmódosított kukorica például, amelyik nem árt. Mert minden esetben meg kell nézni, hogy mit módosítottak a növényben. Amennyiben a tönkölybúza egyik génjét beépítik kukoricába, abban az esetben is génmódosított kukorica növényről beszélünk, de kevésbé hihető, hogy ez ártalmas, csak táplálóbb lehet. De vannak már három-, négy-, sőt ötvonalas GM-kukoricák is, amikbe külön-külön funkciókra alkalmas géneket építettek bele, és e funkciók közül bizony nem egy méreg vagy ajzószer (hizlalóanyag) képzésére szolgál.
    Nézzünk meg egy másik példát. Tudjuk, hogy a növénytermesztés gazdaságilag fontos tényező és a jobb terméshozam érdekében ki kell választani a legalkalmasabb növényfajtát és hogy teremjen, meg is kell óvni a kártevőktől,. A burgonya egyik kártevője a burgonyabogár. Mivel a bogár a növényt eszi, ezért védekezni kell ellene. Az 1990-es években több olyan génmódosított krumplit állítottak elő, amelybe a kutatók beépítettek egy bogárölő gént. Ez a génmódosított növény most már olyan mérget is termel a sejtjeiben, amely elpusztítja az őt fogyasztó burgonyabogarat. Ebben az esetben már nem lehet kizárni az emberre is átterjedő egészségkárosító hatást sem. Ezt csinálták a kukoricával is, úgyhogy ha a zsenge termésből „falatozó” kukoricamoly megeszi a sejtben a génmódosított növény által termelt mérget, elpusztul tőle. De ez a méreg beépülhet a kukoricát fogyasztó állatok húsába, a tejbe, sajtba, az ember meg megeszi, és ki tudja, mi lesz a következménye?
    Az internetről azt is tudjuk, hogy Amerikában már felütötte a fejét a Morgellons kór, és a kutatások azt mutatják, hogy okozója nem más, mint a génmódosított kukorica és a hozzátartozó rovarirtó szerek. Miért tartozik a génmódosításhoz rovarirtó szer? – kérdezhetnénk. Mert a kukoricát (és még néhány más növényt) úgy és azért módosítanak, hogy bizonyos gyomirtókra, rovarirtókra ne legyen érzékeny, és akkor ezeket a szereket vidáman lehet alkalmazni, mondjuk kapálás helyett. Így nő a termelékenység, azaz nagyobb lesz a profit.
    De mi a Morgellons kór? Még senki se tudja. 2002-ben jelent meg először és egy titokzatos bőrbetegség, amire a következő panaszok a jellemzőek: rettenetesen viszkető pattanások, kisebesedett bőrfelület kaparó érzéssel a bőrön vagy a bőr alatt, mintha mászna ott egy bogár; elemi cérnaszerű anyag a bőrben, vagy alatta, ájulás, koncentráció hiánya vagy emlékezetkiesés, megváltozott viselkedés, ízületi fájdalmak, látási zavarok. Szörnyű!
    A génmódosított kukoricát 2-3 szüntelenül terjeszkedő világcég forgalmazza, akiknek jogászai ádáz harcot folytatnak a környezetvédők jogászaival. Ez utóbbiaknak az a véleménye, hogy génmódosított kukoricát nem kellene termeszteni és fogyasztani. De, ha már vitatkozni kell, hogy egy élelmiszer mérgező-e vagy sem, akkor megette a fene az egészet!
    Mert a világ felében, az USA-ban (Iowa) a termesztett kukorica kétharmada és a szója 90 százaléka már génmódosított. Kanadában szinte kizárólag GM-repce nő, Argentínában és Brazíliában túlnyomórészt GM-szója, Kínában és Indiában GM-rizs és GM-gyapot, Dél-Afrikában főként GM-gyapot. Egy cég olyan GM-lazacokat (ízletes halfajta) reklámoz, amelyek 12-szer gyorsabban nőnek, mint természetes fajtársaik.
    A génsebészet előremutató eredményeit aggódva is lehet szemlélni, mert az nem más, mint belepiszkálás a teremtésbe és a nagy világkonszernek harca a profithalmozásért, ami a legvadabb dolog a világon, és ami ellen vajmi keveset tehetünk, hisz már mi is, gyermekeink is (boldogan) fogyasztják a csipszekben, a konzervekben, a szójázott párizsiakban, csokoládékban, sőt a babaételekben lévő GM-kukoricát, szóját, rizst stb.
    Szerbia és Magyarország, sőt Ausztria is még ellenáll a GMO kukoricának, búzának, szójának, paradicsomnak, krumplinak, de körülöttünk Bulgária, Románia, Szlovákia már termeszti. Kérdés: itt vannak-e már nálunk is a GM-növények, mert szemmel nem lehet látni rajtuk, hogy módosítottak-e, a vetőmagok meg, akár a drogok, illegálisan is terjed(het)nek.

Király János

decembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Moj nebosvod
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sportom protiv pušenja!
Impresum


Design by VA