Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket!
Községi hírek, események
Krisztus születése
Vissztérés a gyökerekhez
Szia, Anyu!
Baba-mama foglalkozás
Mindig szerettem a kihívásokat
Már több mint százan jelentkeztek
Mézes riport karácsonyra
Lapszerkesztők találkozója
Cirokbankett
Gyermekszínjátszóink jubileuma
Gyermekrajz kiállítás
Zeneiskolák találkozója
Tények és tévhitek
Karácsony
Remény
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
Ada a fejlődés útján
Utcanevek - III.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Belvizek levezetése

    Ada község elnöke, Bilicki Zoltán felkéri azokat a polgárokat, akiknek a tulajdonában vannak a következő ingatlanok – parcellák, hogy szerződéskötés céljából mielőbb jelentkezzenek az önkormányzat épületében, a földszinten található 40-es irodában, minden munkanap 7–14 óráig Koós Árpádnál: a Horvát utcában az 1, 3, 15, 21, 25 számú, a Táncsics Mihály utcában a 4, 8, 14, 16, 18, 20, 24, 28, 32, 34, 36, 36/a, 38/a számú, a Munkás utcában a 3, 5. 9, 14, 16, 17, 24. 25 számú, a Halász József utcában a 8, 10, 12, 12/a, 14, 18, 20, 22 (óvoda), 24, 26, 30 számú, a Jovan Sterija Popović utcában a 2, 4 számú, valamint a Bakos Kálmán utcában a 1 számú.
    Szerződéskötés a felszíni vizek levezetési munkálatainak a megkezdéséhez szükséges, a munkálatok költségeit az önkormányzat fedezi. Bővebb információt a 024-852-106 telefonon, a 140-es melléken kaphatnak.


Utak átadása

    A moholi Novak Radonić és az Október 8 utcában végre elkészült az aszfaltozott út. November 19-én Bilicki Zoltán Ada község elnöke Momčilo Milovićtyal a tartományi Nagyberuházási Alap igazgatójával együttesen ünnepélyesen átadta az említett utakat. Az átadáson jelen volt még Kern Imre a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, mg. Borsos Csilla, az MNT alelnöke, Tóth Tamás köztársasági és Tóbiás József tartományi képviselő.
    Bilicki Zoltán beszédében kiemelte, hogy folyamatosan azon dolgoznak, hogy javítsanak a moholi polgárok életkörülményein, és hogy nem ez az utolsó utca, amit Moholon kiaszfaltoztak. Momčilo Milović, az Alap igazgatója megerősítette az elhangzottakat, kihangsúlyozva, hogy megengedhetetlen a mai világban, hogy az emberek sárban közlekedjenek. Községünk elnöke kihasználva az alkalmat bejelentette a gyalogjárdák építését is a Testvériség-egység, a Masarik, a Đuro Daničić, a Sőtér Sándor, a JNH, a Branko Radičević, a Tito Marsall, a Népi forradalom, a Novak Radonić és a Zmaj Jovan utcában. A munkálatok a jövő hét folyamán kezdődnek


Mezőőrszolgálat

    Bilicki Zoltánnak, Ada Község elnökének értesítéséből megtudtuk, hogy Ada Község a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási, és Erdészeti Titkárságtól 1,5 millió dinár eszközt kapott a Mezőőrszolgálat munkája folytatásának a 2011. évben való társfinanszírozására. A község az állami tulajdonú mezőgazdasági földek bérletének eszközeiből szintén részt vesz a szolgálat munkájának pénzelésében.

Dragin Miricki Zita


Levegőadó

    Ada Község elnökének, Bilicki Zoltánnak közleményéből megtudtuk, hogy a Községi Tanács december 1-én tartott ülésén elfogadták a javaslatot az ún. levegőadó csökkentésére. A kategória függvényében az illeték 60-70%-kal kisebb lesz, mégpedig 2011. január 1-től.

Belgrádi látogatás

    Tóth Tamás Köztársasági Képviselő szervezésében ma az Ada községbeli 50 fiatal nagy örömére lehetőség nyílt arra, hogy Belgrádban meglátogassák a Szerb Köztársaság Képviselőházát, valamint Borisa Tadićnak, a Szerb Köztársaság elnökének a kabinetjét


Újabb utak átadása

November 26-án Bilicki Zoltán Ada község elnöke újabb utcát adott át rendeltetésének. Ezúttal Adán a Vojislav Ilic utcában vágta át a szalagot az utcabeliek és a helyi vezetőség jelenlétében, mivel ez az utca is aszfaltburkolatot kapott. A tervek szerint jövőre ezt az utcát összekötik a Bakos Kálmán utcával, így a forgalom ebben a városrészben is teljes és zavartalan lesz.


Meghasonlásunk története

    Nem mindennapi könyvbemutató szem- és fültanúi lehettünk november 25-én este (6 órától) a Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében; Hornyik Miklós író, szerkesztő, kritikus Meghasonlásunk története (alcím: Délvidéki könyv) című, tavaly karácsonykor megjelent új könyvét mutatták be a szerző jelenlétében, akivel dr. Hódi Sándor beszélgetett e kötetről és magyarságtudatunkról, de más hasonló témakörű dolgokról is!
    Az újvidéki születésű, már 20 éve Budapesten élő vendéget és a megjelenteket dr. Hódi Éva megbízott igazgató üdvözölte. Rövid bevezetőjében elmondta, hogy Hornyik Miklós először a Magyar Szó újságírója volt, majd a Képes Ifjúság főszerkesztője, azután a Hungarológiai Intézetben tevékenykedett. A vérzivataros időszak legelején hagyta el szülővárosát és az országot, Budapestre költözött és ma ott él, tevékenykedik, mint író, kritikus, szerkesztő. A kötetet röviden Solymosi Viktória, a Timp Könyvkiadó Kft.  (Topolya-Budapest) vezetője mutatta be: „Hornyik Miklós e könyve, amely sajnos nem kapható már se itthon, se Magyarországon, nem csupán hiteles társadalom- és lélekrajz, nemcsak alapos irodalom- és esszétörténeti áttekintés, hanem feledésbe merült vagy szándékosan elhallgatott történelmi összefüggéseket föltáró látlelet is; XX. századi hétköznapjaink megrendítő krónikája”.

Bálizs Géza


ZÁRÓRA – ZENÉVEL TARKÍTVA

    A Szabadkai népszínház november 27-én este 7 órai kezdettel Adán vendégszerepelt; a színházteremben – amely szépen megtelt – bemutatták a ZÁRÓRA c. zenés színművet (Mezei-Pálfi-Szőke-Brestyánszki).
    A két részből, több jelenetből álló mű cselekménye egy Egyesült Államok-beli városka kocsmájában, záróra után játszódik. Szereplői, a kocsmáros és egy jazz-zenekar tagjai, akik beszélgetnek, elmesélik találkozásaikat az ismeretlen HOLLANDDAL, aki időnként megjelenik az előadásban egy nő (Izabell énekesnő) társaságában és beszélget vele, vagy éppen veszekszik. A kocsmárosról kiderül hogy valamikor ő is muzsikált, trombitán játszott, de hogy miért hagyta abban, és hogy Izabell a felesége volt, az csak a színdarab vége felé  derül ki, amikor azt is megtudhatjuk, hogy a szóban forgó „hollandust” miért utálja oly nagyon a főszereplő (nemcsak azért, mert elszerette a feleségét, hanem megsebesítette a kezét és emiatt abba kellett hogy hagynia a zenélést. A gúny, fanyar humor, egymással való élcelődés, a megvetés tükröződik a színműből, amelyet a színészek ügyesen eljátszottak! Mindehhez fülbemászó jazz-szerzemények párosultak, jó zenész-színészekkel. A jutalom vastaps volt!

Bálizs Géza

POROS A HOSSZÚ HÁRSFASOR...

    A Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében november 15.-én Horvát Valéria tanárnő (aki péterrévei származású) Ady-estjének 2. részét élvezhettük (az első rész tavasszal volt!).
    Ady Endre (1877-1919) a legnagyobb magyar költők egyike volt, ugyanakkor líránk forradalmi megújítója is. Egyéni stílusa, költeményeinek forradalmi mondanivalója és „újszerűsége” miatt az akkori konzervatív irodalmi tábor megbélyegezte őt is, verseit is!
    A rázúduló viharban a Nyugat irodalmi folyóiratnál és munkatársainál talált támaszt. Az egyik legtermékenyebb költő volt, szinte évenként jelentek meg kötetei; az első kettő 1899-ben és 1903-ban, majd 1906-ban az Új versek – ami miatt a leghevesebb viták és támadások középpontjába került! Utolsó kötete életében A halottak élén című volt (1918), míg hátrahagyott költeményei Az utolsó hajók c. kötetben  (1923-ban, már 4 évvel a halála után) jelentek meg.
    Horvát Valéria az est során 25 Ady-költeményt mondott vagy énekelt el; egyik ismertebb versével kezdte: Az értől az óceánig cíművel, majd felsorakoztatta a többit – hogy csak néhányat említsek közülük: Csák Máté földjén (1908), Vallomás a szerelemről, Levél a sorsomhoz, Ősz felé, Három őszi könnycsepp, Levélféle Móricz Zsigmondhoz, Ülj törvényt Werbőczy (1914), A hosszú hársfasor”(1914),...! A tanárnő ezúttal is mély átérzéssel szavalta vagy rögtönözve énekelte el a verseket, alkalmazkodva azok hangulatához és ahol kellett indulatosan, máshol pedig érzelmektől fűtötten adta elő őket. Igen gondosan összeállított Ady-estet láthattunk Horváth Valéria tolmácsolásában!

Bálizs Géza

A jellem a legnagyobb kincs
Dr. Reisinger János előadásáról

    Dr. Reisinger János budakalászi irodalomtörténész (Magyarország) előadás-sorozatának második részét hallhattuk november 17-én a Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében. Az előadás a „Legnagyobb kincsünk a jellem” címet viselte. A jelenlevőket és vendéget Hódi Éva üdvözölte.
    Bevezetőjében az előadó idézte Petőfi Sándor egyik 1846-ban írt, kevésbé ismert költeményének egy részét, majd beszélt a jellem fogalmáról. „ A jellem az egyénre vonatkozó lelki tulajdonságok összessége. Örökölni nem lehet, csak tudatosan kifejleszteni. A jellemvonás nagyon fontos tulajdonság! Nem lehet tőlünk elvenni, megtörni bennünk a jellemet. Három fontos dolog kell, hogy meglegyen az emberben: 1. a szeretet, 2. az önzetlenség, 3. a lelkiismeret.”
    A vendégelőadó a továbbiakban az egészséges életmódról és a „természetes” táplálkozásról értekezett. Elmondta, hogy manapság a betegségeknek 3 kiváltó okuk van: 1. 10-15%-ban genetikusan örököljük; 2. 10-15%-ban különböző balesetek következménye; 3. 70-80%-ban a rossz életmód, ahogyan ma élünk. Ez utóbbihoz nagy mértékben hozzájárul a helytelen táplálkozás is! „Az emberek java része manapság helytelenül táplálkozik, a reggelit kihagyja, az ebédje, vacsorája bőséges, zsíros, fűszeres, ami nem jó; én azt ajánlom, hogy inkább a vacsorát hagyjuk ki, és a napi kétszeri étkezés legyen egészséges, természetes alapanyagokból összeállított étel  (pl. mángold – főzve, articsóka, makkozó gabonafélék, gyümölcsfélék, teljes őrlésű barna kenyér, stb.) A biblia több helyen utal a helyes táplálkozásra, a „természetes” ételekre! Az sem mindegy, hogy mit és mennyit iszunk; naponta 2-3 l tiszta (megszűrt) vizet igyunk, vagy – persze kevesebb mennyiségben – mustot” – mondta dr. Reisinger János, és meg is kóstolhattunk háromféle mustot, de előtte ún. csíramálét is ehettünk (tiszta búzacsírából készült) mint édességet!
    Az előadó azt is elmondta, hogy a tejtermékek közül a kefir és joghurt a legkevésbé ártalmas, de legjobb az anyatej! Más érdekességeket is mondott – mutatott e témakörből a vendég, aki a 27 év alatt 10.000 előadást tartott odahaza és külföldön.

Bálizs Géza

Rendezvények, kiállítások

    Decemberben is bőséges rendezvények és kiállítások közül válogathattunk, illetve még választhatunk kedvünkre valót, csakúgy mint novemberben – és itt kell megemlítenem hogy a múlt hónap óta a Szarvas Gábor Könyvtár hirdetőtábláján (dobozkájában) az egész havi műsor látható , így tudhatjuk meg, mikor lesz egy-egy jó rendezvény, előadás, kiállítás. Erről silibizáltam ki a decemberi rendezvényeket is!
    1-8-a között láthattuk a könyvtár gyermek-képzőművészeti csoportjának kiállítását (rajzokat, stb.)
    7-én  Magyar Lóránt  orvos, mentálhigiénés szakember A legnagyobb titok az egyensúly c. előadása volt a Városháza nagytermében. 13-án 17 órakor nyílt meg a galériában az Adart képzőművészeti csoport karácsonyi kiállítása; 15-én dr. Reisinger János budakalászi irodalomtörténész előadás-sorozatának 3. részét (Boldog ünnepek c.) hallottuk az olvasóteremben (részletesebben a körkép januári számában); 18-án a Vadvirág Hagyományápoló Kör kézimunka-kiállítása, illetve karácsonyi műsora lesz a színházteremben; 20-án nyílik (és 22-ig tart) a könyvvásár, aznap este a Vén Fiáker Klub Nőegyletének kézimunka-kiállítása nyílik meg a galériában; 21-én Össz-hang címmel akusztikus zenei-irodalmi összeállítást láthatunk (a színházterem 19 órától) a Baraparty, Vaccanto, Kapaszkodó együttesek Raffai Ágnes, Mészáros Gábor (színművészek) közreműködésével; 22-én 18 órakor a Bartók Béla Alsófokú Zeneiskola tanulóinak félévzáró műsorát élvezhetjük a Városháza a nagytermében; 27-én este pedig a római katolikus templomban (17 órakor) a Musica Humana kamarakórus Újévi hangversenyén vehetünk részt!

Bálizs Géza


Mikulás a Vadvirágban

    A Vadvirág HK fennállása óta minden évben várva-várt vendég a Mikulás. A karácsonyi ünnepkörhöz tartozó esemény az idén sem maradt el. A Hagyományápoló Kör ovis csoportjának tagjai szokásos próbájukon gyakoroltak, amikor váratlanul betoppant hozzájuk a piros kabátos Mikulás. Az ovisok szeme és szája maradt tátva a meglepetéstől, de hamar belemelegedtek a beszélgetésbe a jövevénnyel. Gyorsan összebarátkoztak, közben az apróságok kíváncsian nézték a nagy zsákot, melyet a vendég magával hozott. A Mikulás puttonyában mindenkinek akadt egy-egy kis ajándékcsomag, amivel nagy örömet szerzett a Vadvirág HK legkisebbjeinek.

Lajkó Szilvia


Mikulás Moholon


Puszenik Erzsébet (65) és Zsoldos Ferenc (73)

    Idén Moholon nemcsak sok jó gyerek volt, hanem sok jó nyugdíjas is, mivel hozzájuk is ellátogatott a Mikulás. Nem először vártak a rőt szakállúra a moholi Idősek Napközijében. A helyi Nyugdíjas Egyesület Nőaktívája  elnökének, Verbászi Máriának köszöntője, valamint a  Bózsó Erzsébet vezette kultúrcsoport segített a vendégeknek ünnepiesre hangolódni és  vidám műsorukkal sikerült a nyugdíjasok körébe is elcsalni a Mikulást. Vidám, játékos összeállításkukkal a moholiak maradásra is bírták Őt. Talán ki sem lehet nőni a piros kabátos, vatta szakállas korszakból, mert jó megőrizni a szokásokat egy összejövetel, akár egy falatka csoki ürügyén is. Kiemelkedő példája ennek eme nyugdíjasok által megrendezett Mikulás-ünnepség. A terem hangulatos díszítése, a vendégvárók izgatott készülődése és barátságos fogadtatása olyan gesztus, melyben élvezet kényeztetve lenni. Minden alkalommal csodálom lelkes igyekezetüket, hiszen mindenkire gondolva, gondosan kidolgozott tervvel viszik véghez a hivatalos programot. Összefogásuk és életörömük teszi gördülékennyé és fergeteges ünneppé minden megmozdulásukat, ez alkalommal a Mikulás-várást. Mindenki örömmel fogadta azt a csomagot, melyet ajándékként szánt az Öreg, még ha virgáccsal párosítva is adta minden kézbe. Még nekem is jutott csomag (Vajon honnan tudhatta, hogy én is ott leszek? ). Olyan jól érezte magát, hogy nem utasította vissza a táncra való felkérést sem a csomagosztás után, és bátran vállalkozott a hangulat fokozására. A Mikuláson kívül Zsoldos Ferenc és Puszenik Erzsébet azzal is megajándékozott, hogy megosztották velem örömüket, vagyis azt, hogy közel egy hónapja hivatalosan is összekötötték életüket: „A 70-es évektől ismerjük egymást, együtt is dolgoztunk a téglagyárban. Miután mindketten özvegyen maradtunk, újra felvettük egymással a kapcsolatot amit házassággal pecsételtünk meg. Mindkettőnknek egy-egy lánya van, és ők sem ellenezték döntésünket. Boldogok vagyunk, és ez a legfontosabb!” – mesélték el nekem. Rózsa Sándor kihangsúlyozta, hogy hosszú idő után ez az első idős korban kötött házasság a Nyugdíjas Egyesület történetében, mivel a nem hivatalos együttélést hamarabb bevállalják az egyedülállók, mint a házasságot, de Erzsébet és Ferenc ajándéknak tekintik kialakult kapcsolatukat.  A Mikulás boldogságot rejtő puttonya ez alkalommal is csillogóvá varázsolt minden szemet. Lehet ezt kihagyni?

Lajkó Szilvia

decembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Moj nebosvod
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sportom protiv pušenja!
Impresum


Design by VA