Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Cmoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyel
A turkl ma mr nemcsak szemly lehet

    Krnyknkn, st kzvetlen krnyezetnkben is lteslnek olyan elrusthelyek, ahol hasznlt vagy lerazott ruht lehet venni, arra utalva, hogy a vsrlk olykor csakugyan turklnak egy-egy ruhakupacban. Az ilyeneket nevezi a bizalmas szhasznlat turklnak. Kiss megfogyott a kereslet az exkluzv, mrks termkek irnt, a hasznltcikk-kereskedelem viszont a renesznszt li, a bizomnyi ruhzak s a mrskelt rat tart turklk jelents forgalmat bonyoltanak le.
    jabban nkiszolgl lelmiszerzletekben is nylik turkl-rszleg. A Meinl-boltokban olcs ingeket s sportruhzati cikkeket is rustanak. Az ausztriai Billa lelmiszerlnc is el van ltva ilyen termkekkel. Az rban kedvez, a Tvol-Keleten gyrtott Stanford mrkajel ingeket s Moby Dick jelzs sportruhzati cikkeket szmos lelmiszerbolt, illetve benzinkt turkliban talljk meg a vsrlk.
    Egybknt inkbb vendglt-ipari, mint kereskedelmi ltestmnyeket neveznek meg a beszlk folyamatos cselekvs mellknvi igenvvel. gy a szintn bizalmas stlusminsts talponll olyan italboltra vonatkozik, ahol llva lehet fogyasztani, a falatoz pedig kisebb vendgltzemre, amelyben leginkbb hideg teleket pultnl rustanak. Velk szemben a vendgl mr knyelmes hely, az asztalnl l vendgeknek rendszerint meleg teleket s jobbra hideg italokat szolglnak fel. A kvz olyan kis zletre utal, amely tejeskv, kaka, stemnyek fogyasztsra van berendezve. Van tovbb boroz s srz is. A borozban bort kimrve rustanak a vendgeknek, a srz pedig olyan mrskelt djszabs vendgl, ahol fknt srt mrnek.
    Effle tpus megnevezsek ms terleteken is elfordulnak. Az egszsggyben tallhat rendel (orvosi rendelsre berendezett helyisg), elfekv (olyan krhzi osztly, ahol azokat a leginkbb gygythatatlan betegeket kezelik, akiknek otthoni polsra nincs md), a sportban get (olyan plya, ahol knny ktkerek kocsibl hajtott, getve fut lovak versenyeznek), ltz (tltzsre val helyisg), az ptszetben kereng (rgi neve annak az rkdszer folyosnak, amely kolostor bels ngyszglet udvart zrja le), a tvkzlsben trol (adatok, villamos jelek trolsra val berendezs, kszlk, gpelem egybknt trolsra val tartt, medenct vagy helyisget jell) stb.
    Tbb kzismert megnevezs tapadssal jtt ltre sszetett szbl, gy a halottak elhantolsra hivatalosan kijellt terlet neve, a temet a temetkert szrmazka, az alvsra szolgl helyisg jelents hl a hlszoba fnvbl jtt ltre, a megll pedig, vagyis annak a helynek a jellje, ahol a tmegkzlekedsi eszkz meg szokott llni, a megllhely szbl.

Dr. Molnr Csiks Lszl

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA