Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Címoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelõ
A turkáló ma már nemcsak személy lehet

    Környékünkön, sõt közvetlen környezetünkben is létesülnek olyan elárusítóhelyek, ahol használt vagy leárazott ruhát lehet venni, arra utalva, hogy a vásárlók olykor csakugyan turkálnak egy-egy ruhakupacban. Az ilyeneket nevezi a bizalmas szóhasználat turkálónak. Kissé megfogyott a kereslet az exkluzív, márkás termékek iránt, a használtcikk-kereskedelem viszont a reneszánszát éli, a bizományi áruházak és a mérsékelt árat tartó turkálók jelentõs forgalmat bonyolítanak le.  
    Újabban önkiszolgáló élelmiszerüzletekben is nyílik turkáló-részleg. A Meinl-boltokban olcsó ingeket és sportruházati cikkeket is árusítanak. Az ausztriai Billa élelmiszerlánc is el van látva ilyen termékekkel. Az árban kedvezõ, a Távol-Keleten gyártott Stanford márkajelû ingeket és Moby Dick jelzésû sportruházati cikkeket számos élelmiszerbolt, illetve benzinkút turkálóiban találják meg a vásárlók.
    Egyébként inkább vendéglátó-ipari, mint kereskedelmi létesítményeket neveznek meg a beszélõk folyamatos cselekvésû melléknévi igenévvel. Így a szintén bizalmas stílusminõsítésû talponálló olyan italboltra vonatkozik, ahol állva lehet fogyasztani, a falatozó pedig kisebb vendéglátóüzemre, amelyben leginkább hideg ételeket pultnál árusítanak. Velük szemben a vendéglõ már kényelmes hely, az asztalnál ülõ vendégeknek rendszerint meleg ételeket és jobbára hideg italokat szolgálnak fel. A kávézó olyan kis üzletre utal, amely tejeskávé, kakaó, sütemények fogyasztására van berendezve. Van továbbá borozó és sörözõ is. A borozóban bort kimérve árusítanak a vendégeknek, a sörözõ pedig olyan mérsékelt díjszabású vendéglõ, ahol fõként sört mérnek.
    Efféle típusú megnevezések más területeken is elõfordulnak. Az egészségügyben található rendelõ (orvosi rendelésre berendezett helyiség), elfekvõ (olyan kórházi osztály, ahol azokat a leginkább gyógyíthatatlan betegeket kezelik, akiknek otthoni ápolására nincs mód), a sportban ügetõ (olyan pálya, ahol könnyû kétkerekû kocsiból hajtott, ügetve futó lovak versenyeznek), öltözõ (átöltözésre való helyiség), az építészetben kerengõ (régi neve annak az árkádszerû folyosónak, amely kolostor belsõ négyszögletû udvarát zárja le), a távközlésben tároló (adatok, villamos jelek tárolására való berendezés, készülék, gépelem – egyébként tárolásra való tartót, medencét vagy helyiséget jelöl) stb.
    Több közismert megnevezés tapadással jött létre összetett szóból, így a halottak elhantolására hivatalosan kijelölt terület neve, a temetõ a temetõkert származéka, az ’alvásra szolgáló helyiség’ jelentésû háló a hálószoba fõnévbõl jött létre, a megálló pedig, vagyis annak a helynek a jelölõje, ahol a tömegközlekedési eszköz meg szokott állni, a megállóhely szóból.

Dr. Molnár Csikós László

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA