Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Címoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Kenyérszentelõ kakaspaprikással
Az új kenyér ünnepe Törökfalun

    Kenyérszentelõ, kakaspaprikás, zene, tánc, vendégszeretõ, vidám emberek, talán ezekkel a szavakkal foglalhatnánk össze mindazt, amit a múlt vasárnap a Törökfaluba látogatók tapasztalhattak, ugyanis falunapot és kenyérszentelõt tartottak az Ada községhez tartozó 1060 lelkes településen.


Kevibõl jött táncosok ropják a táncot a törökfalusi Falunapon

    Törökfalun két évvel ezelõtt rendezték meg elõször az új kenyér ünnepét. Ahogy Berze Tibor, a Törökfalui Helyi Közösség elnöke elmondta, ez a kenyér abból a búzából készül Törökfalun, amit a Valkai soron learatnak, és amit Völgyparton megõrölnek. A helyi közösség elnöke szerint a falunap kitûnõ alkalom arra, hogy a település lakosságát összefogja, összetartó közösséggé kovácsolja.
    Miután a Szent Gellért templomban a helybeli plébános, Kozma Róbert az ünnepi szentmisén megszentelte az új kenyeret, a falu fõterén Berze Tibor ünnepi beszédet mondott, majd Ada község nevében Zoran Dragin alpolgármester üdvözölte az ünneplõket, Tóth Tamás köztársasági parlamenti képviselõ köszöntõje után pedig a Törökfaluval baráti kapcsolatot ápoló Bogyiszló polgármestere, Tóth István szólt az egybegyûltekhez.


Kerékpáros ügyességi verseny

    Törökfalu ünnepe nem múlhat el fõzõverseny nélkül, méghozzá nem is akármilyen étel, hanem igazi törökfalui kakaspaprikás rotyogott a bográcsokban. S, hogy miért éppen kakaspaprikás? Erre a választ a rendezvény egyik szervezõje Nagy Némedi Ágoston adta meg:
    - A kakaspaprikásnak nagy hagyománya van Törökfalun. Homolya Piri néni kocsmája híres volt az átutazók körében az igazán finom kakaspaprikásáról és a mellé felszolgált túrós csuszáról. A parlagi kakasnak van a legjobb íze, ha paprikást fõznek belõle, a versenyzõk is tudják, hogy csakis az ilyen kakasból készült paprikással érdemes benevezni a versenyre.


Kisdiákok kötélhúzó versenye

    Míg készült a híres étek a felsõhegyi kancsikások, a tornyosi Ady Endre Mûvelõdési Egyesület tamburásai, a völgyparti Gyermekkuckó tagjai, a kevi Móra István Mûvelõdési Egyesület énekesei és táncosai, a helybeli iskolások és a Búzavirág énekkórus szórakoztatta az ünneplõket.
    A falunapi fõzõversenyre tizennégyen neveztek be, közülük a háromtagú bírálóbizottság döntése szerint az zentagunarasi Homolya Edit és az adai Bárány Erika paprikása elõtt a pecesori Pap Ferenc fõztje bizonyult a legízletesebbnek.
    A paprikáskóstolással azonban még nem ért véget a falunapi program, a felállított sörsátrakban minden ünneplõt szívesen láttak.

Kép és szöveg: Józó Mónika

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA