Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Cmoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A plya kezdetn

    Ada jelenleg abban a helyzetben van, hogy igen gazdag kiemelked sznszekben, vagy sznmvsz-jelltekben, de mgis olyan visszs helyzetben vagyunk, hogy kzlk egyiket sem lthatjuk Adn jtszani, hacsak nem szmtjuk az vente egy alkalommal, egy elads erejig ide is elltogat Tanyasznhz darabjait.
    Tudjuk, valamikor ez fordtva volt: az akkor is kivl, szmos sznsznk legtbbje ppen az adai sznpadon lpett fel s bvlte el a hls kznsget, gyhogy egy-egy elads keltette benyomsok, rezdlsek hetekig beszdtma volt a faluban. Vidki fellpsek csak az itthoniak utn kvetkeztek.
    A mai adai sznszek legismertebbike Nagypl Gbor, t kvetik az gretes sznszpalntk, Raffai gnes, Mszros Gbor, majd az idn lett sznszakadmista Pmer Csilla.

    Most Raffai gnessel, a mindnyjunk ltal jl ismert s kedvelt Gigivel beszlgetnk egy riport erejig, annl is inkbb, mert a Duna Televzi ltal kezdemnyezett s tmogatott Versnnep 2007. rendezvnyen messze kimagaslan nyerte el a legtbb kznsgszavazatot kapott hatrontli versmondnak jr djat, egy LG tpus hzimozi-rendszert. Tovbb a Tanyasznhz idei trjn Adn s Moholon is vendgszerepelt s jtszotta az egyik Psztor szerept a Pl utcai fikban. Ezen tlmenen a Kpes ifjsgban Tanyanapl cmen ht folytatsban megrta a tanyasznhz trsulatval tlt s meglt viszontagsgok minden mozzanatt, ami tovbb sznezi sokrt egynisgt. Ennek alapjn joggal krdezhetnnk, hogy ennyi munka, ekkora tevkenysg hogy is fr be a pici lny teljestkpessgbe? viszont azt tartja, mr nem pici, s egy kurta mondattal, gy felel:
     Szeretem, ha flperegnek krttem az esemnyek!


A mi sznsznnk

    Gigi letben meghatroz esemny volt a mr emltett Versnnep 2007 szavalverseny, aminek eredmnyekpp Cselnyi Lszl, a Duna Televzi elnke az erdlyi Szatmrnmetiben neki adta t a hzimozi-rendszert, ami most a sok kbel tmkelegben ott dszeleg adai hzuk emeleti kuckjban, tetszetsen berendezett, tgas birodalmban. Leghelyesebb, ha errl az egsz versenyrl idzzk a zsrielnk, Szinetr Mikls sszegzst:
     A vilg tele van olyan esemnyekkel, amik gyakran sokszor izgalmasabbak, mint a mvszet s nagyon sokakban ez gy l, hogy a mvszet egy gynyr dolog, de nagyon unalmas. Na, neknk ez ellen kell harcolnunk. Tudniillik, a mvszet, ha unalmas, akkor lehet brmilyen rtkes, lehet brmilyen szp, elvsz. Azt kell mondanom, hogy vge.
    Mi gy djaztunk, hogy kiemeltk azokat a produkcikat, amik az emberi rtelemhez szltak, ami megszltotta nket. Ahol egyszerre partneri kapcsolatba kerl a nz az eladval, s ahol a lent l, vagy a kperny eltt lv nzvel is trtnik valami. Nem egyszeren mlvez ahogy mondani szoktk , nem egyszeren blogat, hogy jaj, de szp!, jaj, de szp!, hanem valami megrinti: megszltottk!


A hzimozi berendezssel

    Ez a somms rtkels hatvnyozottan rvnyes Gigi versmondsra, hisz messze kimagaslan kapta a legtbb kznsgszavazatot. Megszltotta az egsz Krpt medenct!- Domonkos Istvn vajdasgi magyar (jelenleg Svdorszgban l) klt Der springt noch auf (Valaki mg felkel) cm verst szavaltam mondja Gigi, de azt is hozzteszi, hogy tudta volna mg sokkal jobban is, de sok zavar krlmny miatt rzelmileg nem volt ppen a cscson.
    Neknk azonban, akik nztk a televzis kzvettst, az fellpse volt a legkedvesebb, az versmondsa volt a legkzvetlenebb s a versvlasztsa is tkletes!
    Ez volt a verseny. De mi trtnik most veled?
     Msodves vagyok az jvidki Mvszeti Akadmia sznsz-szakn, s mire ez a riport megjelenik az adai jsgban mr Budapesten leszek, mert az egsz osztly fl vig ott fog tanulni. Ennek mindannyian nagyon rlnk, nagy szakmai kihvst ltok benne, s nagyon sokat tanulhatunk, nagyon hasznos tapasztalatokat gyjthetnk. Egyszval, nagyon nagyok az elvrsaim s nagyon sokat szeretnk tanulni. Ott majd elvlik, ki mire kpes, ki mire val!
    Ha terveid nzzk, milyen sznszn szeretnl lenni?
     Ez nagyon nehz krds. n mg annyira a plya elejn vagyok, hogy mindent szeretnk csinlni: a hivats egyedli irnya mg nem alakult ki bennem. Azt tudom, hogy szerepeket jtszani nagyon szeretek, ha kznsg eltt vagyok, az valami lerhatatlanul szp lmny. Sokat, nagyon sokat szeretnk sznhzban jtszani, de a sznhz mellett a filmezst is szeretnm kiprblni. Most azonban mg a tanuls a legfontosabb feladat.
    Tizent tantrgyunk van, olyanok, mint pldul a drma-tan, verstan, nyelvszet, akrobatika, tnc, vvs, beszdtechnika, stb. Hetente 3 alkalommal vannak rink, vezet tanrunk Lszl Sndor. volt a Pl utcai fik rendezje is.
    sszel azonban Budapesten lesznk s pontosan nem is tudom, mi vr ott rnk. Vrom s szeretni fogom az ottani tanulst is.


Jelenet a Pl utcai fikbl: Raffai gnes s Kovcs Krisztin
(Tanyasznhz fot)

    Olvastam tanyanaplidat is a Kpes Ifjsgban.
     A kpes ifi szerkesztjnek rbeszlsre rtam a tanyasznhzas naplt. Nagy megterhels volt ez szmomra, mert civilben, naponta n voltam a konyhs, nekem kellett az lelmiszer-bevsrlsrl s elksztsrl gondoskodnom. Az rs leginkbb a pihens krra ment, de most mr, gy visszatekintve, elgedett vagyok a naplval. Remlem, az olvask is rdekldssel olvastk. Rszlet a naplbl:

    Indulunk. Izgulok. Hihetetlen, de izgulok. j let kezddik, rzem. Nemcsak n, a tbbiek is. vlteni szeretnk rmmben. Hossz az t. Flszavak. rtem, rzem. Traktorok. Dcgnk. Nem baj, lassan lassulni kell. Hozzlassulni a nyugalomhoz, ami rnk vr. Lovaskocsik jnnek, rajtuk npviseletbe ltztt, mosolyg emberek. Aratverseny. Hangulatteremt, j jel. Nhny napja mg a betonrengetegben hajszoltam a szebbet, a jobbat, a tbbet, beleolvadva a kilakkozott, agyonhidrognezett tmegbe, most pedig mr az a termszetes, amikor a ktnyes nni kortyol egyet a plinksvegbl. (Tanyanapl, rszlet, Kpes Ifjsg, 2007. jlius 18.)

*

    Gigi anyukja Raffai Klra tanrn, lnya plyjnak alaktja, a versvlasztsok kigondolja, a versmondsokra val felkszlsek irnytja rl lnya tehetsgnek, s szvesen beszl sikereirl:
     Gigi a mesken cseperedett fel, s mindig nagyon lnken szvta magba a mondatokat, a trtneteket. vods korra megtanult olvasni, gy vods trsainak nem egyszer olvasta a mesket. Ez roppant npszer dolog volt, lnyegben innen indthat a plyja.

s reggel van. s ha az ember gyermeke nem hallgat az desanyjra, ne lepdjn meg azon, hogy a szemnek kinyitsa fizikai fjdalmat tud okozni! Okoz is Az iskolba val gyalogls helyett kocsikzssal indul a reggelem. Adig. Ahol aztn szintn kocsiba vgom magam, s immron desanymmal egytt mg felvsrolunk egy-kt boltot. A feldertotthonban vrjuk a tbbieket. Meg is jn az egsz trsasg. Ebd: leves, rostlyos, saltk Utna pihenni kellene. Furcsa dolog hzigazdnak, vagy valami olyannak lenni. Az ember azt szeretn, hogy minden a legtkletesebb legyen, minden rendben menjen, mindenki vidm, boldog s elgedett legyen, kzben pedig maga nem tud laztani, feszlt, ideges, fradt, ebbl kifolylag rosszkedv, ami viszont nagyon ragads dolog. s magyarzkodnia kell, hogy mi a baja, holott semmi az gvilgon, csak Furcsa dolog ez. Mindenesetre, amikor azt rzem, hogy most mr kezdek beleszdli az egszbe, kzen fogom az csmet s tmegynk szni egyet a szomszdos medencbe. (Tanyanapl, rszlet, Kpes Ifjsg, 2007. augusztus 9.)

    Ksbb minden iskolai rendezvnyen szavalt, megjrt minden valamireval szavalversenyt, ahonnan rendre djakkal jtt vissza. Nos, minden fellpskor, minden verseny alkalmbl n vlasztottam a verseket, s segtettem a betanulsban, a hangslyozsban. Utlag visszagondolva, ez bizony nagy s tartalmas munka volt, de meghozta az eredmnyt. Nagyon sok rmet okozott nekem is, a csaldnak is, hogy nagy versenyeket nyert s szemmel lthatan gyorsan fejldtt.
    Ebbl aztn egyenes t vezetett a sznszni plyhoz: erre volt kedve, erre van tlagon felli tehetsge. Kzpiskols korban a zentai Verebesn Krncs Erika is gondozsba vette, s sokat tantotta. Ugyanez mondhat el a Vajdasgi Magyar Versmondk Egyesletnek vezetjrl, Krekity Olgrl is, aki minden vben versmond tborokat szervezett s Gigi ott rendre megjelent, st jeleskedett.
    Milyen rzs volt ltni a lnyt a Tanyasznhz sznpadn, Adn?
     Lerhatatlan boldogsg. Magam is meglepdtem, mennyit fejldtt s mekkora az energija. Csak nztem, nztem, amint sernykedik. Olyan, mint az rkmozg. Mindenhol ott van, mindenben rszt kvn venni, mindenrl van vlemnye, mindenkihez van btort szava, mindenkit biztat. De n is alaposan kivettem a rszem a Tanyasznhz adai s moholi eladsnak a szervezsbl. A szponzorok kzl sokan a pnztelensgre panaszkodtak, de mgis biztostani tudtuk mindkt eladst, a trsulat itt-tartzkodsa alatti teljes elltst. Ezrt gy utlag is ksznet illeti a Tanyasznhz adai s moholi fellpsnek tmogatsrt
a Szarvas Gbor Knyvtrat, az adai I. s II. Helyi Kzssget, a Lagna ttermet, a Joki vghidat, a Sport vendglt, a Vreck csaldot, a Vali halasboltot, Mag Csabt s Zsoltot, Ratko Gajint, Raffai Katict s Mtyst, az In Styl szalont, Papilion Krolyt s Zoltnt, Magyar Rzst, Raffai Gizellt, Kopre Borblt, Vastag Rbertet, Horvt Tibort, az Adica dltetsi Kzvllalatot, Andrcki Esztert, a Mozart fagyizt, a Krtvlyesi, a Mszros, a Virg s a Raffai csaldot.

rta s fnykpezte: Kirly Jnos

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA