Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Címoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

MOZGALMAS NYÁRVÉGE

    Az idén is lehetõség adódott gyermekeink számára az úszás fortélyainak elsajátítása. Törökfalu Helyi Közössége augusztus 1-jétõl 12-ig autóbuszjáratot biztosított 38 gyermeknek, akik Törökfaluból, Völgypartról, Kevibõl és Valkai sorról Adára jártak az Adica Üdülõközpontba. Igaz, sokan már részt vettek az elõzõ évek során ezen az úszótanfolyamon, de az idén is igénybe vették a lehetõséget. Ez egy tengeri nyaralással is felért, igaz nem olyan nagy élménnyel, de örömmel a gyermekek és szüleik számára. Az úszás elsajátítása végén oklevélben részesültek a gyerekek, ezt oktatóik, Sípos Oszkár és Nišiæ Ðuro adtak át Törökfalun, az Ifjúsági Otthon termében. Gyermekeink számára ez is egy lehetõség arra, hogy megtanuljanak úszni, de mindenekfelett kikapcsolódás, szórakozás, és a nyár folyamán élményekkel teli elfoglaltság is.

    Törökfalun és Völgyparton a gyermekvásárra, azaz a búcsúra a helybeliek nagy lelkesedéssel készültek hisz ilyenkor a rokonság, jó barátok, ismerõsök összejönnek, elbeszélgetnek, találnak egy kis idõt e rohanó világban, hogy szeretteikkel lehessenek együtt. Törökfalun az idõjárás furfangos volt, játszadozott a kirakodókkal, de a vendégekkel is, akik szerettek volna búcsúfiát venni gyermekeiknek, hozzátartozóiknak. Völgyparton már szép napos idõ tündökölt, ami mindenki számára megfelelt. Sokan a vendégek közül elmentek megnézni a felújított szélmalmot is, ami most az utóbbi idõszakban látványosság lett. A szélmalom messzirõl kitûnik felújított falaival és az új ideiglenes tetejével, ami hetykén, mint egy kalap, betakarja és védi az idõjárástól. A szélmalom szomszédságában lakó Annus nénitõl búcsú alkalmával, de azóta már máskor is kérték, hogy mutassa meg az épület belsejét, amely, igaz, egyelõre még csak felére van bemeszelve, a faszerkezet és a lisztõrléshez szükséges eszközök még hiányoznak. A szélmalomnak Újvidékrõl, de még Szegedrõl is voltak látogatói, akik német barátaikkal jöttek el megnézni a régmúlt büszkeségét.
    Az ünnepségeken kívül az itteni lakosok a határban is keményen elkezdtek dolgozni. Az elmúlt hónapok afrikai melege és a Kárpát-medencei esõhiány miatt a földbe elültetett és vetett magvak növényzete gyorsan szedésre készen állt. A cirokszedés augusztus hónap közepén megkezdõdött, és még most, szeptemberben is tart, mivel nagyon sok területet beültettek a termelõk. Ennek a szezonmunkások nagyon örülnek, hisz van lehetõség a pénzkeresésre, amibõl majd a téli hónapokon lehet majd élni. Sokan silózni kényszerültek, mivel a kukorica nagyon gyenge termést hozott, valamint már teljesen megsült, de legalább ily módon lesz takarmány a jószágnak. Mások pedig elkezdték a kukorica törését, valamint a napraforgó és szója betakarítását is. A termelõk elégedetlenek, és gondban vannak, mivel az idei termés nagyon, de nagyon gyenge, a jószágállomány a régi, még eladására sincs lehetõség. Augusztus 23-án Törökfalun az Ifjúsági Otthonban az Északvajdasági Szarvasmarha-tenyésztõk Egyesülete elõadást szervezett, de melyen kevés helybeli vett részt. Az egyesület igazgató bizottság elnöke Szálas István ismertette az egyesület tevékenységét, tervét és stratégiáját, valamint itt is megalakult az egyesület tagozata, ennek elnöke Kis Bicskei Norbert lett. Jelenleg huszonöt tagot számlál a törökfalvi tagozat.


Képek a Törökflusi sportnapokról

    Miközben a határban a munkálatok nagyban megkezdõdtek a nyári forróság lassanként alább hagy, gyermekeink számára pedig megérkezett a hosszú nyár után a mindennapi kötelezettség, azaz az óvodások és iskolások megkezdték a tanévet. Völgyparton három új elsõs kisdiák kezdte meg a tanulást, Törökfalun 18 kisdiák, a Valkai soron pedig 1.
    Szeptemberi hónap elején még egy jelentõs esemény történt vidékünkön, melyet a fiatalokkal együtt és a Törökfalui H. K. szervezett. Szeptember 8-án és 9-én sportnapot, valamint kenyérszentelõ és falunapot tartottunk, amelyen szép számban vettek részt a csapatok. A sportnapot Komlós Andor és Ervin szervezték meg közösen szervezõtársaikkal együtt a sportpályán, ahol volt futball, kosárlabda, röplabda, valamint a kicsikkel ügyességi versenyeket bonyolítottak le. A felnõttek részére sörivó verseny és erõpróba, azaz nagy kerékgumi gördítése. A résztvevõk a különbözõ sportágakban nem csak helybeliek voltak, hanem a környezõ településekrõl is eljöttek, hogy ezen a sportnapon részt vehessenek. A nyertes csapatok serlegét és érmeket is kaptak valamint emléklapot a részvétrõl. Az egész napos program után estére tábortûz lett meg gyújtva, amire sok fiatal és fiatal család is eljött. Nagyon jó volt látni a tábortûz körül a gyerekeket és a sportpályán szanaszét játszadozó kicsiket szüleikkel, akik a sötétedés ellenére vígan el voltak.
    Vasárnap a kenyérszentelõre és a falunapra került sor a nyári színpadnál.  Ft. Kozma Róbert atya ünnepi szentmise keretén belül megszentelte a kenyeret, és ezt a jelenlevõk között szétosztottak. Törökfalun kocsisok vonultak végig a résztvevõkkel, ami látványos és nagyon szép volt. Ezt követõen a kulturális program kezdõdött, melyen Völgypartról, Tornyosról,   Kevibõl, Felsõhegyrõl, Moholról  léptek  fel a résztvevõk,   valamint   a helybeli   gyerekek   és  Búzavirág   énekcsoport.  A reggeli órákban  a kakaspörkölt-fõzõ verseny is megkezdõdött, melyen tizenhárom csapat ügyeskedett a bográcsok körül. A szeles, de nagyon szép napos idõjárás kedvezett az ünnepség  megtartásához, melyen sokan  jelen voltak, és  megelégedetten vettek rajta részt.
    Igaz, hogy a szeptemberi hónap sok csapadékkal kezdõdött, amire  szükség van, de  most már a betakarításhoz jó idõre lenne szükség, ami a legfontosabb, hogy a közösség ünneplésére szép idõ lett, ami nagyon fontos és értékes e kis közösség életében.

Molnár József

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA