Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Cmoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

MOZGALMAS NYRVGE

    Az idn is lehetsg addott gyermekeink szmra az szs fortlyainak elsajttsa. Trkfalu Helyi Kzssge augusztus 1-jtl 12-ig autbuszjratot biztostott 38 gyermeknek, akik Trkfalubl, Vlgypartrl, Kevibl s Valkai sorrl Adra jrtak az Adica dlkzpontba. Igaz, sokan mr rszt vettek az elz vek sorn ezen az sztanfolyamon, de az idn is ignybe vettk a lehetsget. Ez egy tengeri nyaralssal is felrt, igaz nem olyan nagy lmnnyel, de rmmel a gyermekek s szleik szmra. Az szs elsajttsa vgn oklevlben rszesltek a gyerekek, ezt oktatik, Spos Oszkr s Nii uro adtak t Trkfalun, az Ifjsgi Otthon termben. Gyermekeink szmra ez is egy lehetsg arra, hogy megtanuljanak szni, de mindenekfelett kikapcsolds, szrakozs, s a nyr folyamn lmnyekkel teli elfoglaltsg is.

    Trkfalun s Vlgyparton a gyermekvsrra, azaz a bcsra a helybeliek nagy lelkesedssel kszltek hisz ilyenkor a rokonsg, j bartok, ismersk sszejnnek, elbeszlgetnek, tallnak egy kis idt e rohan vilgban, hogy szeretteikkel lehessenek egytt. Trkfalun az idjrs furfangos volt, jtszadozott a kirakodkkal, de a vendgekkel is, akik szerettek volna bcsfit venni gyermekeiknek, hozztartoziknak. Vlgyparton mr szp napos id tndklt, ami mindenki szmra megfelelt. Sokan a vendgek kzl elmentek megnzni a feljtott szlmalmot is, ami most az utbbi idszakban ltvnyossg lett. A szlmalom messzirl kitnik feljtott falaival s az j ideiglenes tetejvel, ami hetykn, mint egy kalap, betakarja s vdi az idjrstl. A szlmalom szomszdsgban lak Annus nnitl bcs alkalmval, de azta mr mskor is krtk, hogy mutassa meg az plet belsejt, amely, igaz, egyelre mg csak felre van bemeszelve, a faszerkezet s a lisztrlshez szksges eszkzk mg hinyoznak. A szlmalomnak jvidkrl, de mg Szegedrl is voltak ltogati, akik nmet bartaikkal jttek el megnzni a rgmlt bszkesgt.
    Az nnepsgeken kvl az itteni lakosok a hatrban is kemnyen elkezdtek dolgozni. Az elmlt hnapok afrikai melege s a Krpt-medencei eshiny miatt a fldbe elltetett s vetett magvak nvnyzete gyorsan szedsre kszen llt. A cirokszeds augusztus hnap kzepn megkezddtt, s mg most, szeptemberben is tart, mivel nagyon sok terletet beltettek a termelk. Ennek a szezonmunksok nagyon rlnek, hisz van lehetsg a pnzkeressre, amibl majd a tli hnapokon lehet majd lni. Sokan silzni knyszerltek, mivel a kukorica nagyon gyenge termst hozott, valamint mr teljesen megslt, de legalbb ily mdon lesz takarmny a jszgnak. Msok pedig elkezdtk a kukorica trst, valamint a napraforg s szja betakartst is. A termelk elgedetlenek, s gondban vannak, mivel az idei terms nagyon, de nagyon gyenge, a jszgllomny a rgi, mg eladsra sincs lehetsg. Augusztus 23-n Trkfalun az Ifjsgi Otthonban az szakvajdasgi Szarvasmarha-tenysztk Egyeslete eladst szervezett, de melyen kevs helybeli vett rszt. Az egyeslet igazgat bizottsg elnke Szlas Istvn ismertette az egyeslet tevkenysgt, tervt s stratgijt, valamint itt is megalakult az egyeslet tagozata, ennek elnke Kis Bicskei Norbert lett. Jelenleg huszont tagot szmll a trkfalvi tagozat.


Kpek a Trkflusi sportnapokrl

    Mikzben a hatrban a munklatok nagyban megkezddtek a nyri forrsg lassanknt albb hagy, gyermekeink szmra pedig megrkezett a hossz nyr utn a mindennapi ktelezettsg, azaz az vodsok s iskolsok megkezdtk a tanvet. Vlgyparton hrom j elss kisdik kezdte meg a tanulst, Trkfalun 18 kisdik, a Valkai soron pedig 1.
    Szeptemberi hnap elejn mg egy jelents esemny trtnt vidknkn, melyet a fiatalokkal egytt s a Trkfalui H. K. szervezett. Szeptember 8-n s 9-n sportnapot, valamint kenyrszentel s falunapot tartottunk, amelyen szp szmban vettek rszt a csapatok. A sportnapot Komls Andor s Ervin szerveztk meg kzsen szerveztrsaikkal egytt a sportplyn, ahol volt futball, kosrlabda, rplabda, valamint a kicsikkel gyessgi versenyeket bonyoltottak le. A felnttek rszre sriv verseny s erprba, azaz nagy kerkgumi grdtse. A rsztvevk a klnbz sportgakban nem csak helybeliek voltak, hanem a krnyez teleplsekrl is eljttek, hogy ezen a sportnapon rszt vehessenek. A nyertes csapatok serlegt s rmeket is kaptak valamint emlklapot a rszvtrl. Az egsz napos program utn estre tbortz lett meg gyjtva, amire sok fiatal s fiatal csald is eljtt. Nagyon j volt ltni a tbortz krl a gyerekeket s a sportplyn szanaszt jtszadoz kicsiket szleikkel, akik a stteds ellenre vgan el voltak.
    Vasrnap a kenyrszentelre s a falunapra kerlt sor a nyri sznpadnl. Ft. Kozma Rbert atya nnepi szentmise keretn bell megszentelte a kenyeret, s ezt a jelenlevk kztt sztosztottak. Trkfalun kocsisok vonultak vgig a rsztvevkkel, ami ltvnyos s nagyon szp volt. Ezt kveten a kulturlis program kezddtt, melyen Vlgypartrl, Tornyosrl, Kevibl, Felshegyrl, Moholrl lptek fel a rsztvevk, valamint a helybeli gyerekek s Bzavirg nekcsoport. A reggeli rkban a kakasprklt-fz verseny is megkezddtt, melyen tizenhrom csapat gyeskedett a bogrcsok krl. A szeles, de nagyon szp napos idjrs kedvezett az nnepsg megtartshoz, melyen sokan jelen voltak, s megelgedetten vettek rajta rszt.
    Igaz, hogy a szeptemberi hnap sok csapadkkal kezddtt, amire szksg van, de most mr a betakartshoz j idre lenne szksg, ami a legfontosabb, hogy a kzssg nneplsre szp id lett, ami nagyon fontos s rtkes e kis kzssg letben.

Molnr Jzsef

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA