Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Címoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A MUNKÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY

    Tisztelt olvasók, e számban folytatjuk a  Szerb Köztársaságnak A munkáról szóló, jelenleg érvényben lévõ, törvénye (A Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 24/05 és 61/05 szám) rendelkezéseinek ismertetését.

6. fejezet

A PIHENÕ ÉS A TÁVOLMARADÁSOK
(a 64-79 szakaszig)

    A napi munka folyamán, teljes munkaidõ esetére (8 óra) a pihenõ legalább 30 percig tart. A napi 4 óránál hosszabb, de 6 óránáll rövidebb munkaidõre 15 perc pihenõ jár. A teljes munkaidõtõl hosszabb, legkevesebb 10 óra napi munkáért a foglalkoztatottnak joga van legalább 45 perces pihenõre. Ez a pihenõ nem használható a munkaidõ elején és végén, beszámítják a munkaidõbe, a napi munka folyamán való használatáról döntést a munkaadó hoz.
    A foglalkoztatottnak joga van két egymást követõ munkanap esetén pihenõre, legkevesebb 12 megszakítatlan óra terjedelemben.
    A foglalkoztatottnak joga van heti pihenõre, legalább 24 megszakítatlan óra terjedelemben. Általában vasárnap használják ezt ki, de ha ez a tevékenység és a munkaszervezés jellege miatt nem lehetséges, akkor a munkaadó köteles a foglalkoztatottnak a hét másik napján biztosítani a 24 órás megszakítatlan pihenõt.
    A foglalkoztatott nem mondhat le az évi szabadság jogáról, és ezt nem is lehet tõle megvonni. Az a foglalkoztatott, aki elõször lép munkaviszonyba, illetve 30 munkanapmál hosszabb ideig volt megszakadva a munkaviszonya, 6 hónap utáni megszakítatlan munka után jogos az évi szabadságra. A foglalkoztatottnak egy naptári évben legalább 20 munkanapos évi szabadságra van joga, de az általános aktus és a munka-szerzõdés szerint ez a minimum a munkához való hozzájárulás, munkahelyi körülmények, munkatapasztalat, szakképesítés és más mércék alapján növekszik. Az évi szabadság hosszának megállapításakor a munkahetet 5 munkanapnak számolják. A munkaadó köteles a munkaviszony megszûnése esetén igazolást kiadni a kihasznált évi szabadsági napok számáról. A foglalkoztatottnak, ha a naptári évben, amikor elõször lép munkaviszonyba, nincs 6 hónapnyi megszakítatlan munkaviszonya, illetve 30 munkanapnál hosszabb ideig volt megszakadva a munkaviszonya, joga van az évi szabadság arányos részére. Az évi szabadság használható két részben, az elsõ rész a naptári év végéig, legalább 3 munkahét tartammal, illetve a második rész legkésõbb a jövõ év június 30-ig. A munka szükségletei szerint, a munkaadó dönt az évi szabadság kihasználásának idejérõl, a foglalkoztatott elõzetes megkérdezésével, és errõl legkésõbb a meghatározott évi szabadság használatának kezdeti dátuma elõtt 15 nappal köteles végzést kiadni a foglalkoztatottnak. Kivételes esetben, ha a munka úgy kívánja, a munkaadó megváltoztathatja az évi szabadság használatára tervezett idõt, legkésõbb 5 nappal az évi szabadság használatának kezdeti dátuma elõtt. Ha a munkaadó a foglalkoztatottnak nem ad ki végzést, ez az évi szabadság megvonásaként tekintendõ. Ha a munkaadó hibájából a foglalkoztatott nem használja az évi szabadságot, joga van kártérítésre, az elõzõ 3 hónapi átlagkeresete nagyságában.
    A foglalkoztatottnak joga van a munkáról távol maradni térítményesen (fizetett távolmaradás) a naptári évben összesen 7 nap terjedelemben házasságkötés, a feleség szülése esetén, a szûkebb család tagjának súlyos betegsége esetén és más esetben, de a pontos idõtartamot az általános jogszabály és munkaszerzõdés szabályozza. Ezen jogok mellett, a foglalkoztatottnak joga van 5 nap fizetett távolmaradásra a szûkebb család tagjának elhalálozása esetén, valamint 2 napra minden önkéntes véradás esetén, a véradás napját is beleszámítva.
    A munkaadó jóváhagyhat a foglalkoztatottnak térítmény nélküli távolmaradást (fizetetlen távolmaradás). A fizetetlen távolmaradás ideje alatt a munkaviszonyból eredõ jogok és kötelezettségek szünetelnek, hacsak egyes jogokról törvény, általános aktus vagy munka-szerzõdés másképpen nem rendelkezik.

Belanèiæ Mirolsav

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA