Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Cmoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A MUNKRL SZL TRVNY

    Tisztelt olvask, e szmban folytatjuk a Szerb Kztrsasgnak A munkrl szl, jelenleg rvnyben lv, trvnye (A Szerb Kztrsasg Hivatalos Kzlnye, 24/05 s 61/05 szm) rendelkezseinek ismertetst.

6. fejezet

A PIHEN S A TVOLMARADSOK
(a 64-79 szakaszig)

    A napi munka folyamn, teljes munkaid esetre (8 ra) a pihen legalbb 30 percig tart. A napi 4 rnl hosszabb, de 6 rnll rvidebb munkaidre 15 perc pihen jr. A teljes munkaidtl hosszabb, legkevesebb 10 ra napi munkrt a foglalkoztatottnak joga van legalbb 45 perces pihenre. Ez a pihen nem hasznlhat a munkaid elejn s vgn, beszmtjk a munkaidbe, a napi munka folyamn val hasznlatrl dntst a munkaad hoz.
    A foglalkoztatottnak joga van kt egymst kvet munkanap esetn pihenre, legkevesebb 12 megszaktatlan ra terjedelemben.
    A foglalkoztatottnak joga van heti pihenre, legalbb 24 megszaktatlan ra terjedelemben. ltalban vasrnap hasznljk ezt ki, de ha ez a tevkenysg s a munkaszervezs jellege miatt nem lehetsges, akkor a munkaad kteles a foglalkoztatottnak a ht msik napjn biztostani a 24 rs megszaktatlan pihent.
    A foglalkoztatott nem mondhat le az vi szabadsg jogrl, s ezt nem is lehet tle megvonni. Az a foglalkoztatott, aki elszr lp munkaviszonyba, illetve 30 munkanapml hosszabb ideig volt megszakadva a munkaviszonya, 6 hnap utni megszaktatlan munka utn jogos az vi szabadsgra. A foglalkoztatottnak egy naptri vben legalbb 20 munkanapos vi szabadsgra van joga, de az ltalnos aktus s a munka-szerzds szerint ez a minimum a munkhoz val hozzjruls, munkahelyi krlmnyek, munkatapasztalat, szakkpests s ms mrck alapjn nvekszik. Az vi szabadsg hossznak megllaptsakor a munkahetet 5 munkanapnak szmoljk. A munkaad kteles a munkaviszony megsznse esetn igazolst kiadni a kihasznlt vi szabadsgi napok szmrl. A foglalkoztatottnak, ha a naptri vben, amikor elszr lp munkaviszonyba, nincs 6 hnapnyi megszaktatlan munkaviszonya, illetve 30 munkanapnl hosszabb ideig volt megszakadva a munkaviszonya, joga van az vi szabadsg arnyos rszre. Az vi szabadsg hasznlhat kt rszben, az els rsz a naptri v vgig, legalbb 3 munkaht tartammal, illetve a msodik rsz legksbb a jv v jnius 30-ig. A munka szksgletei szerint, a munkaad dnt az vi szabadsg kihasznlsnak idejrl, a foglalkoztatott elzetes megkrdezsvel, s errl legksbb a meghatrozott vi szabadsg hasznlatnak kezdeti dtuma eltt 15 nappal kteles vgzst kiadni a foglalkoztatottnak. Kivteles esetben, ha a munka gy kvnja, a munkaad megvltoztathatja az vi szabadsg hasznlatra tervezett idt, legksbb 5 nappal az vi szabadsg hasznlatnak kezdeti dtuma eltt. Ha a munkaad a foglalkoztatottnak nem ad ki vgzst, ez az vi szabadsg megvonsaknt tekintend. Ha a munkaad hibjbl a foglalkoztatott nem hasznlja az vi szabadsgot, joga van krtrtsre, az elz 3 hnapi tlagkeresete nagysgban.
    A foglalkoztatottnak joga van a munkrl tvol maradni trtmnyesen (fizetett tvolmarads) a naptri vben sszesen 7 nap terjedelemben hzassgkts, a felesg szlse esetn, a szkebb csald tagjnak slyos betegsge esetn s ms esetben, de a pontos idtartamot az ltalnos jogszably s munkaszerzds szablyozza. Ezen jogok mellett, a foglalkoztatottnak joga van 5 nap fizetett tvolmaradsra a szkebb csald tagjnak elhallozsa esetn, valamint 2 napra minden nkntes vrads esetn, a vrads napjt is beleszmtva.
    A munkaad jvhagyhat a foglalkoztatottnak trtmny nlkli tvolmaradst (fizetetlen tvolmarads). A fizetetlen tvolmarads ideje alatt a munkaviszonybl ered jogok s ktelezettsgek sznetelnek, hacsak egyes jogokrl trvny, ltalnos aktus vagy munka-szerzds mskppen nem rendelkezik.

Belani Mirolsav

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA