Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Címoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Vajdaság legkorszerûbb mentõautója Adán

    Az egészséges életformára, az életmódváltásra, s az idõnkénti egészségügyi vizsgálatoknak a szükségességére hívták fel a figyelmet a hétvégén Adán, a 99. Egészségvásáron
    Az adai korzón szabadkai, titeli, törökkanizsai, csókai, inðijai, šidi, újvidéki és Stari Slankamen-i orvosok és egészségügyi technikus álltak az adaiak rendelkezésére, akik az alkalmat kihasználva ingyen, igaz hosszú sorban állás után ugyan, de elvégeztethették mindazokat a vizsgálatokat, amelyek alapján megbizonyosodhattak arról, hogy valóban olyan egészségesek-e, mint amilyennek gondolják magukat. A központban felállított sátrakban vérnyomást és vércukorszintet, testsúlyt és magasságot mértek, EKG-vizsgálatokat végeztek, de az érdeklõdõk a BMI-számítás által szervezetük zsírtartalmáról is adatokat kaphattak, sõt a fogprotézisek tisztításával, ragasztásával és javításával is szakemberekhez fordulhattak.

    A Graðanka civilszervezet elképzelése alapján a Tartomány Egészségügyi és Szociálpolitikai Titkárság védnökségével a Demokrata Párt Ada Községi Bizottsága vállalta a 99. Egészségvásár házigazdájának szerepét. Ezen az adai Egészségház igazgatója, dr. Tóth Barna Elvira átvehette azt a legkorszerûbb életmentõ eszközökkel felszerelt mentõautót, amelyet a Tartományi Egészségügyi és Szociálpolitikai Titkárság jóvoltából Vajdaságban elsõként az adai Egészségház kaphatott meg.

    Az 99. Egészségvásár megnyitóján a helyi önkormányzat nevében Zoran Dragin köszöntötte a résztvevõket és a rendezvény szervezõit, majd dr. Tóth Barna Elvira az adai Egészségház és az adaiak nevében köszönetet mondott a Tartományi Egészségügyi és Szociálpolitikai Titkárságnak az eddigi sikeres együttmûködésért, amelynek keretében már több korszerû vizsgálati eszközzel szerelhették fel az adai egészségházat. A Demokrata Párt Ada Községi Bizottsága nevében Tóth Tamás köztársasági parlamenti képviselõ mondott köszöntõt.  A 99. Egészségvásárt pedig Dr. Miloš Luèiæ tartományi egészségügyi és szociálpolitikai titkár nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta a rendezvény jelentõségét, hiszen, ahogy õ mondta, az orvosokhoz leginkább csak konkrét egészségügyi problémával fordulnak az emberek, itt viszont még a panaszok elõtt megbizonyosodhatnak arról, hogy milyen fizikai állapotban vannak. Az egészségügyi titkár az orvosokkal és a nõvérekkel való kommunikáció fontosságára is felhívta a figyelmet, hiszen õk amellett, hogy segítenek feltérképezni egészségügyi állapotot, hasznos egészségügyi és az életmód-változtatással kapcsolatos tanácsokkal is elláthatják azokat, akik hozzájuk fordulnak.
    A tartományi titkár ezután ünnepélyesen átadta Vajdaság eddig legkorszerûbb mentõautójának kulcsát. A jármû Vajdaságban egyedülálló, hiszen a legfontosabb és legújabb életmentõ berendezésekkel szerelték fel, többek között újraélesztõ, lélegeztetõ és EKG készülékkel is. Dr. Tóth Barna Elvira  elmondta, hogy  az adai egészségház öt település lakosait látja el, s a mentõnek  nagy távolságot kell megtennie az egészségügyi intézményig, de a korszerû jármû segítségével  ezentúl már a helyszínen megkezdhetik az  életmentést.

Józó Mónika

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA