Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Cmoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A hdra vrva...
  • Elmlt a nyr s hossz sz grkezik. A j id kedvez az adai hd ptinek. Mra odig rtek, hogy a hossz elkszt munklatok utn a harmadik, a vzben ll hdlbat ptik, ami lnyegben a magas foszlopot, vele egytt pedig az egsz hd terht fogja viselni.Az adaiakat rdekli a hd, nagyon is mozgatja a fantzijukat, gy akrmikor ltogatok is el az pthelyre, mindig tallok a parton szemlld, kvncsiskod embereket, akik hol a hdpt munksokat figyelik, hol pedig egyms kzt vitatjk meg a ltottakat. Mindenesetre megllapthat, hogy az emberek rgus szemekkel figyelik a munkt s vrakoznak a parton, nehogy elszalajtsanak valamilyen fontos pillanatot. Mostani riportunkban megszltottuk a szemlldket s megkrdeztk ket, mi a vlemnyk a hdrl, a hd tletrl s a munklatok alakulsrl.

    Horvt Andrs, nyugdjas:
    - Gyakran itt tanyzok s nzem a hdptst. Itt tallkozom a kollgkkal s minden apr rszletet megtrgyalunk, megvitatunk. n klnben mileevi vagyok, valamikor alkatrszekkel foglalkoztam, adtam-vettem ket. Azokkal kereskedtem. Alig vrom a hidat, azon jrok majd t a fldjeimet mvelni. Van traktorom is, ezrt ha eljn a hdavats napja, akkor begyjtom a masint, felszerelek r egy llami lobogt s gy hajtok majd t a hdon.
Abban biztos lehet, hogy nagyon vrjuk, egyre csak vrjuk a hd elkszltt. Ha nem vrnnk, ha nem rlnnk neki, itt se lennnk. Nem igaz?

    Ksa Lajos mrnk:
     Mita ez a hdpts kt-hrom hnapja elkezddtt, kt-hromhetenknt lenzek, hogy lssam, mennyire halad az ptkezs, mennyire dolgoznak a hdon. Remlem, hogy az elkvetkez idszakban is figyelemmel ksrhetjk az ptkezs haladst, ami majd egyre ltvnyosabb lesz. rdekel nagyon, hogy alakul az egsz krnyezet, hogyan illeszkednek a hdptsi elemek.
    Ltom, a tloldal mg elgg szegnyes, nem mutatkozik jele az tnak, de valsznleg idvel erre is sor kerl. Most, a tl bellta eltt, taln a legfontosabb az, hogy felptsk ezeket az oszlopokat, hogy helykre kerljenek a tartpillrek.
    Milyennek tartja a hd tlett?
     Ez egy nagyon rgi tlet volt Adn. Sajnos, klnfle okok miatt annakidejn elmaradt a hdpts. Most azonban, azzal a hddal kapcsolatban, amit kaptunk, addott a lehetsg, s n gy gondolom, hogy ez egy j dolog, mert ltala bekerlnk abba a vrkeringsbe, ami majd sszekti a nyugati rszt a keletivel, vagy a keletit a nyugatival, Topolya s Eszk fel. Az tletet teht jnak ltom, remljk, a hd adai viszonylatban is felpezsdlst fog jelenteni.

    Eszttikai, turisztikai szempontbl nyjt-e valami jt a hd az adaiaknak?
     Az eddig tudomsomra jutott dolgok szerint az adai jsgban megjelent lerst vve alapul a hd kinzetre egy szp ptmny lesz. Tovbb turisztikai szempontbl is lehetsget ad gy az egyik, mint a msik oldal sszektsre s ennek taln a turizmus, a horgszat, a vadszat hasznt fogja venni.
    Ltom, kezben a fnykpezgp. Szokta fnykpezni is a hidat?
     Eddig mg nem, de most azzal a szndkkal jttem, hogy ksztek egy-kt felvtelt, hogy megmaradjon valami emlknek a kezdetrl. Remljk, hogy a befejezst is meg fogjuk rni, hogy majd arrl is tudjak fnykpeket csinlni.

    Dob Mihly, nyugdjas:
     Az adai polgrok mindnyjan, kivtel nlkl, nagyon nagy rmmel fognak tekinteni erre a ltestmnyre, ami szerintem nagyon szp fog lenni, - br ahogy informlva vagyok a sajtbl, az adai jsgbl. Ez az objektum elssorban szp lesz, msodsorban meg hasznos is lesz. sszekti majd az gynevezett tzes kzlekedsi folyost, ami onnan lentrl, valahol Kis-zsibl indul s egszen nyugatra vezet. Teht meglesz a gazdasgi jelentsge annak, hogy ppen a mi kzsgnkn, Adn keresztl vezet az t.
    Tovbb, ami mg ezt a hidat illeti, ez a mai kzsgi vezetsnek, valamint a kzsgi elnknek, s munkatrsainak egy rendkvl nagy teljestmnye. Akrhogy is jutottak hozz, akrmilyen ton-mdon, hogy mennyit kellett rte kzdeni, vagy nem kzdeni, nem tudom, de a lnyeg az, hogy ezt a ltestmnyt Ada vgre egyszer megkapta. Neknk ugyangy jogunk van arra, hogy legyen hidunk, mint becsnek, vagy Zentnak. Akkor rljnk neki!
    Ahogy n megtlem a dolgokat, szpen haladnak az ptkezssel. A munksok rendkvl komolyan dolgoznak rajta. k is magukv tettk azt, hogy minl hamarbb elkszljn ez az tkt hd a keleti s a nyugati rsz kztt. Azt hiszem, hogy ennl tmrebben nem lehetne sszefoglalni a ltvnyt, de ha van mg valamilyen krdse az rnak, akkor arra is szvesen vlaszolok.
    Hogyne. Ha elrkezik az tadsi nap s tmehetnk a hdon Bntbna, vagy vissza, akkor mit fog csinlni?
     Amikor az alapk-lettel volt, nem sikerlt itt lennem, mert nem tudtam pontosan, hogy mikor lesz. Amikorra bertem a kzsghza el, akkor mr jttek vissza. De most ksrni fogom a sajtt, meg a hrkzl eszkzket s majd vgig fogom csinlni azt az egsz nnepsget. Mert komoly nnepsget vrok el, hogy lesz. Az elsk kztt megyek t gyalogosan a hdon, s ha megrem mert ugye nem vagyok mr egy mai gyerek rendkvl boldog leszek, s inni akarok abbl a srbl, amit majd gurtanak t hordban a hdon!

    Baranyi Istvn, moholi nyugdjas:
     Hetente legalbb 2 napon itt vagyok, s a kezdeti munklatok beindulsa utn rendszeresen fnykpezgetek. Most is nzem, hogy a Tiszban a harmadik lbat csinljk. Verik le a talpfkat, amit majd ksbb bentenek betonnal. Legjobban ez a hdlb fogja az egsz hdnak a terht viselni.
    Viszont nem tudom, hogy hol lesz a bektt. nszerintem lehetett volna ezt a hidat a mostani helytl ktszz mterrel dlebbre tenni, mert akkor ssze lehetett volna ktni az pl tranzitttal, s nem kellett volna annyit forogni, se Moholon, se Adn. gy most azt sem tudom, hogy a hdra a fljr t a rten hogy fog thaladni: fldet hordanak-e ssze tltsszeren, vagy thidaljk a rtet is?
    Gondolom, a munka java rsze mg htra van. Ha a hd megpl, nagyon jt tesz a kzsgnek. Eddig, ahny ember dolgozik, elg jl haladnak a munklatokkal.
    Mint helytrtneti kutat, tudja, hogy az adaiak rgi vgya, hogy legyen hdjuk
     A hidat Adn is, Moholon is mr nagyon rgta vrtuk. Az pl moholi Nagyt miatt lett elkezdve a hd ptse, hogy majd ezt az utat sszektik a hddal. Akkor azonban a hdnak a helyt sem tudtuk, st abban az idben mg a hdrl sem sejtettnk semmit. Ksbb adtk a nmetek, s csak az utn, hogy becsre jutott, de nem kellett nekik a hd, akkor merlt fel konkrtabban, hogy Ada kzsg meg brn kapni.
    Ahogy n tudom, ez a hd Horvtorszgot kti ssze a keleti rszekkel, Eszktl Romniig ez lesz a legrvidebb t. Ha kipl a moholi Nagyt Kishegyesig, akkor rkapcsoldhat a 75-s tra, Belgrd s Budapest kz, s ennek az tnak akkor mr nemcsak kzsgi, hanem sokkal szlesebb jelentsge lehet. Nemzetkzi tt is vlhat.
    Milyennek kpzeli el a hdavatst?
     Maga a hdavats, az nnepsg bizonyra szp lesz, csak az a krds, hogy mikor kerl r sor?
    Azt mondjk, februr, vagy mrcius kzepn
     Csak azt nem mondtk, meg, hogy melyik vben!

    Horti Gyrgy, kzsgi fptsz:
     A hdptssel kapcsolatban felmerlt krdsekre vlaszolva elmondhatom, hogy a munklatok az elirnyozott temben folynak, s mindig annyian dolgoznak rajta, amennyien szksgesek. Most folyik a Larsen-fle tmfalak mederbe verse. Ha ezek sszezrulnak, kiszivattyzzk kzlk a vizet, s gy egy nagy, szraz munkateret kapnak, ahol elkszthetik a zsaluzst a f-hdlb betonozshoz. A lnyeg az, hogy a munksok szraz trben dolgozhatnak, nem kell az gynevezett keszonmunklatokat alkalmazni. Ha megkt a beton, elbontjk a zsalut s ezeket a zr-falakat kiszedik.
    Emellett megkezddtt az Ada felli, parti hdlb zsaluzsa, mert sokkal magasabb lesz, mint ahogy most ll. Ugyanilyen lesz a bnti oldali is. Olyan magasts kerl majd r, hogy az ttest a tlts felett mintegy 6 mteres magassgban fog thaladni.
    Hol fogjk elkszteni a hatalmas, hdlb feletti tartoszlopot?
     Mindent a helysznen ksztenek, zsaluba nttt betonbl. Teht nem elregyrtott elemekbl fogjk sszerakni s fellltani, hanem a sajt helyn, a szksges mretben fogjk kibetonozni.
    A hdszerkezet becsnl, a Tisza partjn van, jelenleg a szksges alaktsokat s helyrellt munkkat vgzik rajta. Ha a hdlbak elkszlnek, ksz llapotban, kt darabban, uszlyon szlltjk majd Adra, s itt darukkal emelik fel a helykre. Ezek igencsak ltvnyos mveletek lesznek.
    Hogy nz ki majd a rten tvezet, bektt?
     Fldtltsbl kszl, mgpedig francia technolgia szerinti armrozott fldtltsbl. Ez azt jelenti, hogy a hagyomnyos tltsnl sokkal meredekebb falakkal kszlhet, a fldet pedig klnleges eljrssal megszilrdtjk. A tltsben lesznek nylsok, tjrk. Annyi, amennyi szksges.
    Azt is elmondhatom, hogy az adai oldalon egy bektt vezet a hdra, a volt Iskra-gyr melletti hromszgletes park magassgban, a bnti oldalon pedig egy bektt Padba, a msik pedig Bocsrba fog vezetni.
    Emltettem, hogy a munklatok a terv szerint haladnak, ami azt jelenti, hogy a jv v, 2008 tavaszn t lehet menni a hdon! Azt is elmondhatom, hogy lesz ltvnyos, msoros hdavat nnepsg, nagy-nagy meglepetsekkel, gyhogy mindenki elgedett fog lenni.

Kp s szveg: Kirly Jnos

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA