Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Címoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A hídra várva...
  • Elmúlt a nyár és hosszú õsz ígérkezik. A jó idõ kedvez az adai híd építõinek. Mára odáig értek, hogy a hosszú elõkészítõ munkálatok után a harmadik, a vízben álló hídlábat építik, ami lényegében a magas fõoszlopot, vele együtt pedig az egész híd terhét fogja viselni.Az adaiakat érdekli a híd, nagyon is mozgatja a fantáziájukat, így akármikor látogatok is el az építõhelyre, mindig találok a parton szemlélõdõ, kíváncsiskodó embereket, akik hol a hídépítõ munkásokat figyelik, hol pedig egymás közt vitatják meg a látottakat. Mindenesetre megállapítható, hogy az emberek árgus szemekkel figyelik a munkát és várakoznak a parton, nehogy elszalajtsanak valamilyen fontos pillanatot. Mostani riportunkban megszólítottuk a szemlélõdõket és megkérdeztük õket, mi a véleményük a hídról, a híd ötletérõl és a munkálatok alakulásáról.

    Horvát András, nyugdíjas:
    - Gyakran itt tanyázok és nézem a hídépítést. Itt találkozom a kollégákkal és minden apró részletet megtárgyalunk, megvitatunk. Én különben mileševói vagyok, valamikor alkatrészekkel foglalkoztam, adtam-vettem õket. Azokkal kereskedtem. Alig várom a hidat, azon járok majd át a földjeimet mûvelni. Van traktorom is, ezért ha eljön a hídavatás napja, akkor begyújtom a masinát, felszerelek rá egy állami lobogót és úgy hajtok majd át a hídon.
Abban biztos lehet, hogy nagyon várjuk, egyre csak várjuk a híd elkészültét. Ha nem várnánk, ha nem örülnénk neki, itt se lennénk. Nem igaz?

    Kósa Lajos mérnök:
    – Mióta ez a hídépítés két-három hónapja elkezdõdött, két-háromhetenként lenézek, hogy lássam, mennyire halad az építkezés, mennyire dolgoznak a hídon. Remélem, hogy az elkövetkezõ idõszakban is figyelemmel kísérhetjük az építkezés haladását, ami majd egyre látványosabb lesz. Érdekel nagyon, hogy alakul az egész környezet, hogyan illeszkednek a hídépítési elemek.
    Látom, a túloldal még eléggé szegényes, nem mutatkozik jele az útnak, de valószínûleg idõvel erre is sor kerül. Most, a tél beállta elõtt, talán a legfontosabb az, hogy felépítsék ezeket az oszlopokat, hogy helyükre kerüljenek a tartópillérek.
    Milyennek tartja a híd ötletét?
    – Ez egy nagyon régi ötlet volt Adán. Sajnos, különféle okok miatt annakidején elmaradt a hídépítés. Most azonban, azzal a híddal kapcsolatban, amit kaptunk, adódott a lehetõség, és én úgy gondolom, hogy ez egy jó dolog, mert általa bekerülünk abba a vérkeringésbe, ami majd összeköti a nyugati részt a keletivel, vagy a keletit a nyugatival, Topolya és Eszék felé. Az ötletet tehát jónak látom, reméljük, a híd adai viszonylatban is felpezsdülést fog jelenteni.

    Esztétikai, turisztikai szempontból nyújt-e valami jót a híd az adaiaknak?
    – Az eddig tudomásomra jutott dolgok szerint – az adai újságban megjelent leírást véve alapul – a híd kinézetre egy szép építmény lesz. Továbbá turisztikai szempontból is lehetõséget ad úgy az egyik, mint a másik oldal összekötésére és ennek talán a turizmus, a horgászat, a vadászat hasznát fogja venni.
    Látom, kezében a fényképezõgép. Szokta fényképezni is a hidat?
    – Eddig még nem, de most azzal a szándékkal jöttem, hogy készítek egy-két felvételt, hogy megmaradjon valami emléknek a kezdetrõl. Reméljük, hogy a befejezést is meg fogjuk érni, hogy majd arról is tudjak fényképeket csinálni.

    Dobó Mihály, nyugdíjas:
    – Az adai polgárok mindnyájan, kivétel nélkül, nagyon nagy örömmel fognak tekinteni erre a létesítményre, ami szerintem nagyon szép fog lenni, - bár ahogy informálva vagyok a sajtóból, az adai újságból. Ez az objektum elsõsorban szép lesz, másodsorban meg hasznos is lesz. Összeköti majd az úgynevezett tízes közlekedési folyosót, ami onnan lentrõl, valahol Kis-Ázsiából indul és egészen nyugatra vezet. Tehát meglesz a gazdasági jelentõsége annak, hogy éppen a mi községünkön, Adán keresztül vezet az út.
    Továbbá, ami még ezt a hidat illeti, ez a mai községi vezetésnek, valamint a községi elnöknek, és munkatársainak egy rendkívül nagy teljesítménye. Akárhogy is jutottak hozzá, akármilyen úton-módon, hogy mennyit kellett érte küzdeni, vagy nem küzdeni, nem tudom, de a lényeg az, hogy ezt a létesítményt Ada végre egyszer megkapta. Nekünk ugyanúgy jogunk van arra, hogy legyen hidunk, mint Óbecsének, vagy Zentának. Akkor örüljünk neki!
    Ahogy én megítélem a dolgokat, szépen haladnak az építkezéssel. A munkások rendkívül komolyan dolgoznak rajta. Õk is magukévá tették azt, hogy minél hamarább elkészüljön ez az átkötõ híd a keleti és a nyugati rész között. Azt hiszem, hogy ennél tömörebben nem lehetne összefoglalni a látványt, de ha van még valamilyen kérdése az úrnak, akkor arra is szívesen válaszolok.
    Hogyne. Ha elérkezik az átadási nap és átmehetünk a hídon Bánátbna, vagy vissza, akkor mit fog csinálni?
    – Amikor az alapkõ-letétel volt, nem sikerült itt lennem, mert nem tudtam pontosan, hogy mikor lesz. Amikorra beértem a községháza elé, akkor már jöttek vissza. De most kísérni fogom a sajtót, meg a hírközlõ eszközöket és majd végig fogom csinálni azt az egész ünnepséget. Mert komoly ünnepséget várok el, hogy lesz. Az elsõk között megyek át gyalogosan a hídon, és ha megérem – mert ugye nem vagyok már egy mai gyerek – rendkívül boldog leszek, és inni akarok abból a sörbõl, amit majd gurítanak át hordóban a hídon!

    Baranyi István, moholi nyugdíjas:
    – Hetente legalább 2 napon itt vagyok, és a kezdeti munkálatok beindulása után rendszeresen fényképezgetek. Most is nézem, hogy a Tiszában a harmadik lábat csinálják. Verik le a talpfákat, amit majd késõbb beöntenek betonnal. Legjobban ez a hídláb fogja az egész hídnak a terhét viselni.
    Viszont nem tudom, hogy hol lesz a bekötõút. Énszerintem lehetett volna ezt a hidat a mostani helytõl kétszáz méterrel délebbre tenni, mert akkor össze lehetett volna kötni az épülõ tranzitúttal, és nem kellett volna annyit forogni, se Moholon, se Adán. Így most azt sem tudom, hogy a hídra a följáró út a réten hogy fog áthaladni: földet hordanak-e össze töltésszerûen, vagy áthidalják a rétet is?
    Gondolom, a munka java része még hátra van. Ha a híd megépül, nagyon jót tesz a községnek. Eddig, ahány ember dolgozik, elég jól haladnak a munkálatokkal.
    Mint helytörténeti kutató, tudja, hogy az adaiak régi vágya, hogy legyen hídjuk…
    – A hidat Adán is, Moholon is már nagyon régóta vártuk. Az épülõ moholi Nagyút miatt lett elkezdve a híd építése, hogy majd ezt az utat összekötik a híddal. Akkor azonban a hídnak a helyét sem tudtuk, sõt abban az idõben még a hídról sem sejtettünk semmit. Késõbb adták a németek, és csak az után, hogy Óbecsére jutott, de nem kellett nekik a híd, akkor merült fel konkrétabban, hogy Ada község meg bírná kapni.
    Ahogy én tudom, ez a híd Horvátországot köti össze a keleti részekkel, Eszéktõl Romániáig ez lesz a legrövidebb út. Ha kiépül a moholi Nagyút Kishegyesig, akkor rákapcsolódhat a 75-ös útra, Belgrád és Budapest közé, és ennek az útnak akkor már nemcsak községi, hanem sokkal szélesebb jelentõsége lehet. Nemzetközi úttá is válhat.
    Milyennek képzeli el a hídavatást?
    – Maga a hídavatás, az ünnepség bizonyára szép lesz, csak az a kérdés, hogy mikor kerül rá sor?
    Azt mondják, február, vagy március közepén…
    – Csak azt nem mondták, meg, hogy melyik évben!

    Horti György, községi fõépítész:
    – A hídépítéssel kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolva elmondhatom, hogy a munkálatok az elõirányozott ütemben folynak, és mindig annyian dolgoznak rajta, amennyien szükségesek. Most folyik a Larsen-féle támfalak mederbe verése. Ha ezek összezárulnak, kiszivattyúzzák közülük a vizet, és így egy nagy, száraz munkateret kapnak, ahol elkészíthetik a zsaluzást a fõ-hídláb betonozásához. A lényeg az, hogy a munkások száraz térben dolgozhatnak, nem kell az úgynevezett keszonmunkálatokat alkalmazni. Ha megköt a beton, elbontják a zsalut és ezeket a záró-falakat kiszedik.
    Emellett megkezdõdött az Ada felõli, parti hídláb zsaluzása, mert sokkal magasabb lesz, mint ahogy most áll. Ugyanilyen lesz a bánáti oldali is. Olyan magasítás kerül majd rá, hogy az úttest a töltés felett mintegy 6 méteres magasságban fog áthaladni.
    Hol fogják elkészíteni a hatalmas, hídláb feletti tartóoszlopot?
    – Mindent a helyszínen készítenek, zsaluba öntött betonból. Tehát nem elõregyártott elemekbõl fogják összerakni és felállítani, hanem a saját helyén, a szükséges méretben fogják kibetonozni.
    A hídszerkezet Óbecsénél, a Tisza partján van, jelenleg a szükséges alakításokat és helyreállító munkákat végzik rajta. Ha a hídlábak elkészülnek, kész állapotban, két darabban, uszályon szállítják majd Adára, és itt darukkal emelik fel a helyükre. Ezek igencsak látványos mûveletek lesznek.
    Hogy néz ki majd a réten átvezetõ, bekötõút?
    – Földtöltésbõl készül, mégpedig francia technológia szerinti armírozott földtöltésbõl. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos töltésnél sokkal meredekebb falakkal készülhet, a földet pedig különleges eljárással megszilárdítják. A töltésben lesznek nyílások, átjárók. Annyi, amennyi szükséges.
    Azt is elmondhatom, hogy az adai oldalon egy bekötõút vezet a hídra, a volt Iskra-gyár melletti háromszögletes park magasságában, a bánáti oldalon pedig egy bekötõút Padéba, a másik pedig Bocsárba fog vezetni.
    Említettem, hogy a munkálatok a terv szerint haladnak, ami azt jelenti, hogy a jövõ év, 2008 tavaszán át lehet menni a hídon! Azt is elmondhatom, hogy lesz látványos, mûsoros hídavató ünnepség, nagy-nagy meglepetésekkel, úgyhogy mindenki elégedett fog lenni.

Kép és szöveg: Király János

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA