Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Címoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

AZ ARANYMANÓK TANODÁJA

    Az Aranykapu Mûvelõdési Egyesület kereteiben mûködõ Manóházi kézmûves aranymanók csoport az idei õszön tovább kívánja fejleszteni a sikeresen mûködõ kézmûves foglalkozásait. A fõképp alsós korosztályú gyermekekkel mûködõ csoport – jelenlegi tizenöt tagjával, ami azonban tovább gyarapodhat – a gyöngyfûzés, textilszövés, virágkészítés kukoricahajból, szövés és nemezelés mellett ismét indítja a tanodát is. Ez a foglalkozási forma már eddig is mûködött, mégpedig figyelemre méltó eredménnyel. Mészáros Aranka tanodavezetõ elmondta, hogy a gyermekekkel magyar nyelvi és matematikai gyakorlatokat végeznek, ami kiegészíti az iskolai tananyagot és nagyban segíti a csoport tagjainak tanulását.


A kézmûves gyerekek munkái

    A téli idõszakban átköltöznek a II. Helyi Közösség fûthetõ helyiségébe, a Tájház épületénél viszont alkalmas termeket szeretnének kialakítani a felnõttekkel való foglalkozásokra is. Például a Napsugaras õsz mintájára beszélgetéseket folytatnának idõs emberekkel a „mesél a múlt” témára, minek során mindeni elmesélhetné emlékeit, elmondhatná az általa ismert történeteket, ami a társalgás mellett a helytörténeti kutatásokat is gazdagíthatná.
    Új gyermekek beíratása is lehetséges Mészáros Arankánál, vagy Sóti Évánál.

A moholi tûzoltóságról

    A moholi Önkéntes Tûzoltótestület augusztus 11-én egész napos baráti találkozót szervezett a tagság részére a Tiszavirág Rekreációs Központban. Ez a találkozó tulajdonképpen a pionír leánycsapat jutalmaként szolgált, amely az észak-bánáti körzeti tûzoltóversenyen bronzérmet nyert. A gyerekek fociztak (délután a felnõtt csapattal és a nõkkel is), kosárlabdáztak, játszottak, míg a felnõttek beszélgettek, kötélhúzásban versenyeztek, megbeszélték a gyakorlatok menetét õszre. Más idõszerû témákról is szó volt. Az ebéd a nyugdíjas otthonban volt, itt üdvözölték a megjelenteket az egyesület vezetõi: Könyves Lajos elnök, Zsótér Mihály titkár, Világos Attila parancsnok. A Tûzoltószövetség nevében Bálizs Géza alelnök szólt az egybegyûltekhez.

B.G.

Ünnepi szentmise Péterrévén

    Augusztus 26-án 17 órai kezdettel Péterrévén a Szent Imrérõl elnevezett templomban moholi, adai, zentai, óbecsei és helybeli hívek jelenlétében ünnepi szentmisét tartottak, amellyel – mintegy 15 plébános, kispap részvételével – megemlékeztek Szent Imre hercegrõl, I. (Szent) István államalapító királyunk fiatalon meghalt fiáról. A legenda szerint Imre herceg ifjú korában egy vadászat során halálos sebeket kapott. István király reményei, hogy a trónon majd a fia követi, ily módon szertefoszlottak.
    A vendégeket és a helybeli polgárokat elõbb fõt. Mátéfy Béla péterrévei plébános köszöntötte, majd a bevonulással megkezdõdött a szép, megható, szavalatokkal ékesített szentmise, amelyet dr. Prókai Zoltán püspök-helyettes celebrált.
    A mintegy másfél órás szentmise után a templom udvarában megvendégelték a hívõket.

B. G.

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA