Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Cmoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

FIATALOK RJK - MLADI PIU

Hrek a Cseh Kroly ltalnos Iskola letbl

    Ismt elkezddtt egy j tanv. Intzmnynk vezetsge: Szirki Mihly igazgat r, Tth Andrea s Kobrehel Magdolna igazgathelyettesek, valamint Trkfaluban Basity Anasztzia koordintor a nyri sznidben is tettk a dolgukat, hogy szeptember 1-jn minden rendben legye az iskolban.
    Az idn 944 gyermek tanul intzmnynkben.
    Az els osztlyba 108 tanul iratkozott be, sajnos 13 gyerekkel kevesebb, mint az elmlt tanvben.
    A szeptember elseje tbb j dologgal fogadott bennnket: az 5. osztlyban j tanmenet szerint dolgozunk: ettl az vtl mr tdiktl kezdve tanulnak a dikok kt idegen nyelvet, a szmtstechnika pedig ktelez vlasztott tantrgy ennek a korcsoportnak.
    Iskolnkban tovbbra is fontos a fejlesztsi terv clkitzseinek megvalstsa.
    Ezek pedig a kvetkezk:
    - a tantsi- s tanulsi mdszerek fejlesztse,
    - a barti viszonyok, kapcsolatok nvelse,
    - a mozgskultra lland jelenlte a tanulk letben, s ennek folyamatos, tudatos fejlesztse.
    Mindezeknek a cloknak a megvalstsa teszi lehetv iskolnk jelszavnak hitelessgt, miszerint: Mink a jv!

    A 3. a osztlyos tanulk rmmel vettk, hogy j tanteremben folytathatjk tanulmnyaikat.
    A szmtgpek is msik teremben kaptak helyet.
    Iskolnkban az vkezdsre 9 tantermet meszeltek t.
    Szerencss volt a plyzatokon val rszvtelnk is: gy hsszal bvlhetett a CD-lejtszk szma a tantk s a tanrok krben, valamint laptop s kivett llhat rendelkezsnkre elads tartsakor.
    Trkfaluban a vizesblokkot teljes mrtkben feljtottk.
    Vgl pedig szeretnnk beszmolni arrl is, hogy a kis elssknek rendrk tartottak eladst a biztonsgos kzlekedsrl. A kicsik tvettk a kzlekedsben felhv szerepet jtsz srga kendt, s egy hnapon t viselni fogjk.

Dobrotka Mria tanrn


Legszebb nyri lmnyem

    A nyri lmnyeim kztt az volt az egyik legrdekesebb, melyet most elmeslek.
    Az egsz gy kezddtt, hogy kt htre elmentem a keresztszleimhez ltogatba. Velk felmentem a Mecsek hegyei kz, Orfre, mghozz tz napra.
    A tz napbl most csak egyet rok le. Mgpedig, azt, amikor elltogattunk a Siklsi vrba. Mikor odartnk a bejrathoz, t kellett mennnk a nyithat hdon. Bent ltni lehetett az gykilvket s egy gyt is. Ksbb a brtnket nztk meg, s lttunk kt nagyobb, valamint kt kisebb cellt. Utna a knzkamrt lttuk, ahol voltak ostorok, ksek, plck s kardok, valamint mg bordskerk, vghd, deres s akaszt. Ksbb felfedeztnk egy killtst, amelyen rengeteg katonai s a vrakban, kastlyokban tallhat trgy volt lthat. Vgl pedig az udvaron talltunk egy dsztrgyakat rust zletet, amelyekben vettem egy kulcstartt, egy kppel a Siklsi vrrl.
    Nekem nagyon tetszett, hogy egy igazi vrat lttam, radsul mikor a Tenkes kapitnya cm filmet nztem, nagyon j rzs volt, hogy n ott mr jrtam.

Karcsonyi ron, 5. d
Cseh Kroly ltalnos Iskola

A trombita hangja

    Lehet, hogy msoknak jobban tetszik a zongora, heged s egyb hangszer, de a mi csaldunkban csakis a trombita hangja csalja szemnkbe a knnycseppet!
    Mr nyr elejn eldntttk, hogy elmegynk a minden vben megrendezsre kerl fvs fesztivlra! Augusztus tizedikn ht rakor indultunk el Gucsa fel. Szempomps ltvny trult elnk, amikor megpillantottuk a falucskt zsfolsig tele emberrel. Egy percig gynyrkdtnk a ltvnyban, majd megindultunk a falu bejrathoz. Rengeteg csecsebecse volt, amit a bmszkod jrkelkre prbltak rszni a lelkes rusok. Gynyr muzsika radt szt az utckon, mintha minden egyes kis hangjegyecske kereste volna gazdja flt, hogy ott megnyugvst szerezzen. Ahogyan haladtunk egyre beljebb s beljebb a szk kis utckon, szemem, akaratomon kvl, egy fvsra vetdtt. Teljes szvbl fjta a szebbnl szebb zenket. A nyaka annyira felduzzadt minden egyes fjskor, hogy lassacskn gy nzett ki, mint egy bka, amikor kuruttyol. Engem teljesen lenygztt zenei tehetsge, olyannyira, hogy nha knny szktt a szemembe. Nagyon meghatdtam.
    - Nzd milyen mltsggal fjjk! jegyeztem meg testvremnek.
    - Igen ltom, nekem is nagyon tetszik! hangzott a felelet.
    A szemem megint arra a roma frfira esett, akit ezeltt figyeltem.
    A magas, kvrks emberknek a haja rdekesen oldalra volt fslve. A jl ltztt, csinos riember elnyerte tetszsem!
    Az utck a straktl telten lltak. Minden egyes storban malac, birka vagy borj slt. Nagyon megheztem e mennyei finomsg lttn, ezrt leltnk egy storba, s megebdeltnk. Ekzben odajtt egy csapat zensz, s ahogy csak a trombita szjn kifr, gy szlt a muzsika! Az ebdhez is kaptunk egy kis zenei alfestst. Ksbb elindultunk stlni. Ahogy haladtunk egyre beljebb a kzpont fel, a szp zenei hang mr zajj kezdett talakulni, mert tudniillik tmterenknt kvettk egymst a zenekarok, amelyek apait, anyait beleadva jtszottak. Lassan az elfradt lbaink mr a pihenst vrtk, ezrt gy dntttnk, hogy egy kicsit megpihennk. Azzal mr a parkban egy kis patakocska mellet vertk le strainkat, majd lefekdtnk gy msfl rra. Mikor felkeltnk, mr sttedett. A faluban azonban javban tombolt a buli. Mindenki tncolt mg n is. Nagyon j hangulatban volt a kzssg. Akadt, aki tlsgosan is. Bizonyra az alkohol hatsa miatt! Pran le is vetkztek, s egymst locsoltk srrel! Ilyet nem minden nap lehet ltni. Nem szmtott, hogy most szerbl vagy magyarul beszlsz, csak egy volt a lnyeg, szeresd a trombitt! Nha gy reztem magam, mintha mindenkit ismernk, vagy mindenki ismerne. Nha meg kellett fogni egyms kezt, hogy mg vletlenl se vessznk el a rengeteg ember kztt. Este ltvnyos tzijtk koronzta meg a napot!
    Volt egy olyan pillanat, amikor gy reztem, br ne lenne vge! De valahogy nem valsult meg a vgyam. Visszaemlkezvn a szp pillanatokra, csak arra gondolok, hogy jvre is ott lesznk a felejthetetlen karnevlon!

Bognr Boglrka, 8. d
Cseh Kroly lt. Isk., Ada


Rig Szintia rajza, Cseh Kroly ltlnos Iskoala, Ada

Legszebb nyri lmnyem

    A nyron tborban voltam Monostoron. Annyira vrtam, hogy mr hrom nappal eltte becsomagoltam.
    Vittem hlzskot, eveszkzt, de a strat Beta, a bartnm vitte. n Betkkal mentem, s mr nagyon izgultam. Nemsokra odartnk s kipakoltunk. Minden nap volt reggeli, ebd s vacsora, de egy nap annyira esett az es, hogy sajnos a strunk tzott, ezrt kltzkdtnk. Msnapra kiderlt az g, s ezrt megszerveztk az gyessgi vetlkedt. Volt olyan, hogy egy valakit sok-sok ruhba kellett ltztetni, de sajnos nem nyertnk, mert csak negyvenkt ruhadarabot sikerlt radni Rkra. Bizony jcskn melege is lett.
    Kzmves foglalkozsokat is szerveztek: gyngyfzst is tanultunk, nemezeltnk, batikoltunk. n anynak ezzel a technikval egy szp slat ksztettem. Az utols nap a tborban zrnnepsget tartottunk, amelyre a szlk is eljttek. Bemutattuk azokat a dalokat s tncokat, amelyeket az egy ht alatt tanultunk.
    A bartokkal cmeket s telefonszmokat cserltnk, s megfogadtuk, hogy jvre is tallkozunk. De azrt j volt jra a puha gyban aludni a tbori let utn.

Kostandinovi Krisztina,
Cseh Kroly ltalnos Iskola, 5. d

Slika koja mi se dopala

    Slika koja mi se dopala nije slikana na prednjoj strani slike, nego na zadnjem delu. Nazad su dodate sa strane dve daske. Na te dve daske nacrtane su dve sove, a u sredini priroda. Ta slika mi se svidela zato to je prikazano malo boja, a puno stvari je opisano. Slikarka, koja je slikala, veoma je talentovana i uvek crta posebno. Ta slikarka se zove Ki Buterer Marta.

Stefan Na 7.a

    Sliku je naslikala Bako Anita uljem i pastelom. Bogata je pastelnim bojama. Na njoj se nalazi jedna plavokosa devojica koja ui. Slika mi se dopala, jer me podsea na moje bezbrino i veselo detinjstvo. Slika deluje veselo i asocira na radost, jer se na njoj nalazi dete. Zbog svetlih boja koje su izmeane, slika je zanimljiva i budi interesovanje.

Nina Miricki 7.a


Valentina Na, 7a Osnovna kola "eh Karolj" Ada

H szvetsgese vagyok Istennek

    Mr kis koromban megtanultam imdkozni. Szerettem eljrni a templomba, mert ott csend s sok j dolog fogadott. Amikor iskolba kerltem, termszetes dolog volt szmomra, hogy a vlaszthat tantrgyak kzl a hittan mellett dntsek. Ezzel szleim is egyeztek.
    Voltam elsldoz, s a plbniai hitoktatsra tovbbra is rendszeresen jrok. Ha nyolcadikos leszek, megbrmlkozok.
    Hiszek Istenben, s igyekszem gy lni, hogy ne bntsam meg t. Ha mgis bnt kvetek el, minl elbb meggynom.
    Szerintem h szvetsgese vagyok Istennek, mert megprblok az parancsai s akarata szerint lni.

Fekete Edina 5. b osztly

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA