Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Címoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

87. Zöld levél
HOMOKTÖVIS

    Korunk egyik legértékesebb gyógynövénye a nálunk is egyre inkább hódító cserje, a homoktövis (Hippophae rhamnoides). Kétlaki növény, 9 nõivarú egyedre egy hímivarút kell ültetni. A homok aranyának nevezett narancssárga színû, borsónyi nagyságú termésének egy magja van.
    A bogyó lágy húsú, a citromnál, vagy a narancsnál tízszer több C vitamint tartalmaz. A homoktövis bogyóiból elõállított készítmények (hidegen sajtolt ivólé, rostos ivólé, dzsem, lekvár, kompót, olaj) javítják a szervezet védekezõképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési és fagyási sebeket, a bõrfertõzéseket és a fogínygyulladást, gátolják a kezdõdõ hajhullást és bizonyos rákos daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia, a röntgen és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek orvoslásában. Napolajak alapanyagaként is használják, olaja véd a napsugárzás okozta károsodástól. Zsíroldó hatású, ezért rendszeres használata segít az optimális testsúly megtartásában.
    Az egyik legrégebben használt gyógynövény (Tibet), az egészség tárának is hívják. Népszerûségét tekintve elterjedtebb a ginzeng gyökérnél.
    A talaj iránt nem igényes, de szereti a homokot és a sok napfényt. A téli hideget jól viseli, a szibériai –40 fokot is elbírja. Gyümölcsöt 2-4 éves kortól hoz. A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak.
    A termése augusztus elejétõl szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és kellemesen fogyaszthatóvá válik. Mint mondtam, a bogyók színe a sárgától narancsvörösig változik, a nemesített fajták hasznosanyag-tartalma sokkal magasabb, mint vadontermõké. Éppen ezért nemesítik, és az igényesebb kertészetek (Magyarországon) ezeket a dugványokat árulják. Ismertebb fajtái orosz nemsítésûek, mint pl. az orazsevaja, a csujszkaja, az obilnaja. Bogyói mélyhûtõben fagyaszthatók és egész évben nyersen vagy ivólének préselve, esetleg mézzel édesítve fogyaszthatók.  Naponta egy bogyó rágcsálásával hihetetlenül jót teszünk egészségünknek, erõsítjük immunrendszerünket.
    Nem is tudom, eddig miért nem ültettük és használtuk? Aki teheti, még ezen az õszön szerezze be és ültesse el.
    Íme, egy vásárlási ajánlat a világhálóról: „Annak, aki homoktövissel szeretne foglalkozni, van néhány száz három éves, gyökeres dugványom eladó. Az érdeklõdõk jelentkezzenek a mircea@freemail.hu címre.

Király János

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA