Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Cmoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

87. Zld levl
HOMOKTVIS

    Korunk egyik legrtkesebb gygynvnye a nlunk is egyre inkbb hdt cserje, a homoktvis (Hippophae rhamnoides). Ktlaki nvny, 9 nivar egyedre egy hmivart kell ltetni. A homok aranynak nevezett narancssrga szn, borsnyi nagysg termsnek egy magja van.
    A bogy lgy hs, a citromnl, vagy a narancsnl tzszer tbb C vitamint tartalmaz. A homoktvis bogyibl ellltott ksztmnyek (hidegen sajtolt ivl, rostos ivl, dzsem, lekvr, kompt, olaj) javtjk a szervezet vdekezkpessgt, gygytjk a gyomor- s nyomblfeklyt, az gsi s fagysi sebeket, a brfertzseket s a fognygyulladst, gtoljk a kezdd hajhullst s bizonyos rkos daganatok nvekedst, enyhtik a sugrterpia, a rntgen s radioaktv sugrzs okozta krosodsokat, segtenek a szv- s rrendszeri betegsgek orvoslsban. Napolajak alapanyagaknt is hasznljk, olaja vd a napsugrzs okozta krosodstl. Zsrold hats, ezrt rendszeres hasznlata segt az optimlis testsly megtartsban.
    Az egyik legrgebben hasznlt gygynvny (Tibet), az egszsg trnak is hvjk. Npszersgt tekintve elterjedtebb a ginzeng gykrnl.
    A talaj irnt nem ignyes, de szereti a homokot s a sok napfnyt. A tli hideget jl viseli, a szibriai 40 fokot is elbrja. Gymlcst 2-4 ves kortl hoz. A homoktvis bogyi hullsra nem hajlamosak, egsz tlen a fn maradnak.
    A termse augusztus elejtl szeptember vgig rik be, ilyenkor mg kesernys, savanyks, de drcspetten dess s kellemesen fogyaszthatv vlik. Mint mondtam, a bogyk szne a srgtl narancsvrsig vltozik, a nemestett fajtk hasznosanyag-tartalma sokkal magasabb, mint vadontermk. ppen ezrt nemestik, s az ignyesebb kertszetek (Magyarorszgon) ezeket a dugvnyokat ruljk. Ismertebb fajti orosz nemstsek, mint pl. az orazsevaja, a csujszkaja, az obilnaja. Bogyi mlyhtben fagyaszthatk s egsz vben nyersen vagy ivlnek prselve, esetleg mzzel destve fogyaszthatk. Naponta egy bogy rgcslsval hihetetlenl jt tesznk egszsgnknek, erstjk immunrendszernket.
    Nem is tudom, eddig mirt nem ltettk s hasznltuk? Aki teheti, mg ezen az szn szerezze be s ltesse el.
    me, egy vsrlsi ajnlat a vilghlrl: Annak, aki homoktvissel szeretne foglalkozni, van nhny szz hrom ves, gykeres dugvnyom elad. Az rdekldk jelentkezzenek a mircea@freemail.hu cmre.

Kirly Jnos

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA