Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. szeptember

Címoldal
Nyolc év távlatából
Községi hírek
Újabb jelentős pénzösszeg érkezik Adára
Folytatódik az egészségügyi intézmények felújítása és korszerűsítése
Vajdaság legkorszerűbb mentőautója Adán
Önkormányzati eseménynapló
Ülésezett a Községi Képviselő-testület
Új szak nyílt az adai zenedében
A középiskolában is becsöngettek
Muzslyai búcsú
A hídra várva...
Mozgalmas nyárvége
A pálya kezdetén
Tóth Istvánra emlékezünk
Kenyérszentelő kakaspaprikással
Újra együtt
Rendőrségi hírek
Hírek
A Vöröskereszt hírei
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Ecsettel...
A két kép esete
Zöld levél
A munkáról szóló törvény
Sporthírek
Olvasói levél
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Ülésezett a Községi Képviselõ-testület

    A Községi Képviselõ-testület szeptember 10-én tartotta 21 képviselõ jelenlétében XXIV. rendes közgyûlését.
    A szokásos napirendi pontok elõtti felszólalásban Ürményi Ferenc polgármester beszédének elsõ részében kitért az elõzõ rendkívüli ülésen történtekre, melyen nem vett részt, és talán ezért nagyfokú támadást intéztek ellene, fõleg az ellenzék, kritizálva a munkásolimpia szervezését, anyagi oldalát, amikor kocsmai és utcasarki beszédekhez hasonlóan kommentálták azt a többletkiadást, amelyet az olimpia sikeres megrendezése érdekében jelentkezett. Többen ezt úgy magyarázták, hogy ez a 12 millió dinár valahova elvándorolt, nincs róla kimutatás, összefüggésbe hozták a polgármester egyéni érdekeinek magvalósításával. Egy különleges bizottság felállítását kérték mindezeknek a feltételezéseknek a kivizsgálása céljából.
    Minderre reagálva a polgármester erélyesen elítélte néhány képviselõ ilyennemû magatartását, annál is inkább, mert valótlan dolgokat állítottak és próbáltak másokkal is elfogadtatni. A többletkiadás valóban létezik, de ezt még nem dolgozták fel, nem készült el a munkásolimpia teljes pénzügyi jelentése, így érdemben addig nem is lehet beszélni róla. Hangsúlyozta viszont, hogy az olimpia Ada községnek 90 millió tiszta dinárt hozott.
    A két ülés között eltelt idõ munkájáról a polgármester elmondta, hogy továbbra is ápoljuk a testvér-települési kapcsolatokat, számos ünnepségen vett részt személyesen, vagy a megbízottja. Kiemelte, hogy a Budapest XI. kerületi Szent István labdarúgó kupát Ada község csapata zsinórban harmadszor is elnyerte, így a serleg állandó tulajdonában marad. A kapitális beruházások középpontja továbbra is a tiszai híd építése, nemkülönben a bekötõ- és terelõ út kiépítése, melyeket tavaszra terveznek. Még az idén megkezdik a szennyvízcsatorna fõvezetékének kiépítését, pontosabban az eddig kiépítettnek a folytatását. Erre a beruházásra biztosítottak az eszközök, így a munkálatok már el is kezdõdtek. Elkezdõdött a Valdi áruház építése az ipartelep keleti részén a Szabó Szepesi László utca kezdeténél. A közmunkákkal kapcsolatban elmondta, hogy a következõ ciklust is megpályázta a község, azzal, hogy most 120 különféle képzettségû munkanélkülit alkalmaznak meghatározott munkákra és idõre. A stratégiai tervek megvalósítása kapcsán az elnök elmondta, hogy fontosak és szükségesek a kölcsönök használata, mert csak ezáltal biztosítható a megkezdett munkák folytonossága. Ez pedig azt jelenti, hogy nem eladósodás céljából vesszük fel a kölcsönöket, hanem az elfogadott fejlesztési tervek magvalósítása érdekében. A munkásolimpiával kapcsolatban kiemelte, hogy a legfelsõbb fórumoktól kapott értékelések azt igazolják, hogy eddig ez volt a legfelkészültebb és legjobban szervezett olimpia.
    A képviselõk minden megjegyzés és kérdés nélkül tudomásul vették az elnök ismertetõjét.
    A polgármesteri beszámoló után Tóth Tamás köztársasági képviselõ, a Demokrata párt tagja röviden ismertette a képviselõkkel annak a 230 millió dinárnak a felhasználását, amelyet a Tartományi Nagyberuházási Alap hagyott jóvá községünk fejlesztésére. (Errõl a témáról Tóth Tamás elõzetesen sajtótájékoztatót tartott, ezt lapunk 4. oldalán közöljük).
    Az ülés további részében, amely több mint hat órán át tartott, a képviselõk több határozatot fogadtak el. Ilyenek: az építkezési telkek használatára vonatkozó illeték módosítása, az iskolás kor elõtti intézmény munkájáról szóló évi jelentés, a Szociális Központ igazgatóbizottságába, valamint a középiskola iskolaszékébe új tagok kinevezése, a menekültügyi törzskar jelentése, az ifjúság jelenlegi helyzetérõl szóló jelentés elfogadása. Hosszabb vita alakult ki az egészségügyi-turisztikai klaszter megalakításáról és munkájáról, a község képviseletérõl stb. A klasztert, amely Magyarkanizsán alakult meg, és magába foglalja Észak Bácska községeit, Ada község képviselõ-testülete is támogatja, azzal, hogy a konkrét szerepkörrõl a késõbbiek során tárgyalnak még és foglalnak állást. Ugyancsak hosszabb vita alakult ki a mezõõr szolgálat újbóli bevezetésérõl. Ezt a munkakört ezúttal a közmunkák terhére tervezik, egy éves szerzõdéssel, de ha igény mutatkozik további mûködésére, hosszabb távon is állandósítanák.

V.J.

 

septembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Bazar zdravlja
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Mladi pišu
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Sportske vesti
Impresum


Design by VA