Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. május

Címoldal
Összeírják a parasztgazdaságokat
Napirenden a beruházások
Folytatódik a csatornahálózat kiépítése
Négy újság találkozója Muzslyán
Ada büszkesége, a Budzsák-tó
A népzenei KMV adai díjazottjai
Szoborleleplezés 1898-ban
Nyelvi figyelő
Legalizmus
Fájdalmas átalakulás - sivár valóság
Óvjuk környezetünket
XLVII. Zöld levél
Adai mondák nyomában
Zsengén jó a cukkíni
Visszanéz a múlt
Sakkmatt
Tisza menti tavasz
Fiatalok írják
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Olvasóink a Körképről
Hírek
A baráti együttműködés jegyében
Élőújság Moholon
Tallózás
Versek
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Hírek - Vesti

Újabb siker!

    Az Első Helyi Közösség Nőaktívája az idén is részt vett a Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjtemény-kiállításon, melyet 34-szer szerveztek meg Bajmokon. A 21 kiállító munkája 17 első és 6 második díjat kapott. Az eddigi MIRK-eken elért eredményeikért nívódíjat kaptak. Az előző évekhez hasonlóan most is részt vettek a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének VI. kiállításán, Székelykevén. A siker ott sem maradt el. Elismerésekkel és serleggel tértek haza. GRATULÁLUNK, és további SOK SIKERT kívánunk munkájukhoz.

G.I.

Az összefogás eredményhez vezet

    Az idén a 34. Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény-kiállítást, ismertebb nevén a MIRK-et Bajmokon szervezték meg április 12. és 16. között. Adát az I. és a II. Helyi Közösség Nőaktívája és a Búzamező Hét Virága Nőegylet képviselte. A II. H: K. Nőaktívája igen sikeresen szerepelt a 17 fő résztvevővel, 8 első helyezett, 5 második és 4 harmadik helyezett lett közülük. A kiállításon sokféle tárgy talált helyet, méghozzá: festmények, gobelinek, hímzések, régiséggyűjtemények, nagyanyáink hagyatékai, csipkék, fonott kosár és eljegyzési kellékek. Az idén példaértékű volt az összefogás, amellyel a három adai csoport összeadta a külön-külön elért pontszámát, és ezzel 72 részvevő csoport közül az 5. helyet érték el. 2004. április 15-től 18-ig tartották meg Székelykevén a Vajdasági Kézimunka-kedvelők VI. kiállítását. A II: H. K. Nőaktívája 34 kézimunkázóval vett részt rajta, a csoport oklevéllel és serleggel tért haza.

II. RÁKÓCZI FERENC ÉS A SZABADSÁGHARC
Érdekes történelmi előadás a Városházán

    A Városháza nagytermében április 29-én egy igen érdekes történelmi előadást hallhattunk. Az előadó PATAKI TIBOR zentai történelemtanár volt, aki II. Rákóczi Ferencről és az általa megszervezett szabadságharcról, korabeli eseményekről beszélt. Az előadást zenei kíséret tette színesebbé. Baráth László magiszter szabadságharc-korabeli dalokat adott elő tárogatón.
    Pataki Tibor előadását a mohácsi csata utáni eseményekkel kezdte. Végigvezetett az eseményeken, a történelmi dátumokon és egyéniségeken keresztül, egészen II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem szabadságharcáig, melyben mint a modern hadviselés és a szabadságszeretet példaképe tűnt ki. Az előadást vetítéssel tette még élvezetesebbé Pataki tanár úr.

Bálizs Géza

KÖSZÖNTÖTTÉK AZ ÉDESANYÁKAT
a nagycsaládosok és az I. H. K. Nőszervezete

    A TŰZSZIGET Tisza Menti Nagycsaládosok Egyesülete és az I. Helyi Közösség Nőaktívájának szervezésében május 2-án az I. H. K. tanácstermében ANYÁK NAPI ÜNNEPI MŰSORT tartottak. Ezt a rendezvényt ötödik alkalommal szervezték meg, melyen megjelentek a Tisza Menti Nagycsaládosok Egyesületeinek nőtagjai, az I. H. K. Nőszervezetének képviselői és a Nyugdíjas-egyesület képviselői. Az egybegyűlt édesanyákat és nagymamákat KRIZSÁN VILMOS, a TINCSE elnöke köszöntötte. Az ünnepi műsorban az ARANYKAPU M. E. tagjai léptek fel, szavalatokkal, néptánccal, népdalénekléssel, népzenével, majd a végén KRIZSÁN MAGDOLNA az I. H. K. Nőszervezetének nevében üdvözölte az anyukákat, nagymamákat, és egy vidám hangulatú verset olvasott fel. A műsort a VADVIRÁG asszonykórusa egy népdalcsokorral zárta.

Bálizs Géza

Értesítés

    Ezennel értesítjük Ada község nyugdíjasait, hogy május 25-éig megvehetik az idényjegyeket a medencékhez.
    Nyugdíjasaink engedményben részesülnek. Belépő személyenként 1.400 din. Ezt az egyesületen keresztül vehetik meg 4 hónapos lefizetésre. Szeptember 1-ig ki kell fizetni! Unokáiknak is megvehetik, 5-15 éves korig szintén 1.400 dinárért. Idősebb unokák 2.000 din fizetnek, szintén 4 havi törlesztésre. Az érdeklődőket kedden és pénteken 8-tól 12-ig várjuk a nyugdíjas egyesületben.

A vezetőség


    Az adai Harcosszövetség a 2004-es évre elfogadott program alapján megemlékezett május kilencedikéről, a második világháború befejezéséről és május 15-éről, amikor Jugoszlávia területén véglegesen befejeződött a harci tevékenység. A megemlékezéssel kapcsolatban 2004. május 7-én az adai képviselő-testület nagytermében ünnepi ülést tartottak.


Fekvő rendőr

    A két adai helyi közösség tanácsi határozata értelmében a múlt év végén kérelemmel, illetve javaslattal fordult a község illetékes szerveihez ún. fekvőrendőr elhelyezésére a Műszaki Iskola (Moša Pijade utca) és a Sava Kovačević utcában lévő óvoda közelében. Mivel még ma sincs látható nyoma a javaslatnak, a rendőrségen érdeklődtünk, milyen fázisban van az ügy intézése. Megtudtuk, hogy a község illetékes szerve és a rendőrség is elfogadta és támogatja a javaslatot, de jóváhagyás végett a Köztársasági Belügyminisztériumba kellett továbbítani. Jelenleg még nincs döntés, de amint a jóváhagyás megérkezik, lehetőség nyílik a fekvőrendőr elhelyezésére.


   Sok gondot okoz a talajvíz, a csapadék különösen azokon a helyeken, ahol nincs megoldva a levezetése. Gondoljunk csak 1999-2000-re, amikor több kritikus hely is volt a község területén, amikor már a lakóházak is veszélybe kerültek a vízlevezető árkok hiánya miatt. A fenti képen egy ilyen példát mutatunk be, amikor nem törődve a szomszédokkal, az írott és az íratlan szabályokkal, az út széléig kibetonozta a polgár a járdát, nem biztosítva elfolyást az esővíznek - az én házamat ne érje kár, a többi meg nem érdekel gondolattal.


Felvételünk Adán a József Attila utcában készült

EGYIK NAP "HARAPOTT" A HAL, MÁSIK NAP MÁR NEM

    Az adai "Tisza" Sporthorgász Egyesület szervezésében április 23-án tartották meg a pionírok házibajnokságát. Április 25-én az ifjak és a felnőttek álltak stégre. A verseny színhelye a Tisza volt, a csónakkikötő közelében. A pionírok versenyén 68 tanuló vett részt (15 éves korig). A szép napos időben a hal is jobban harapott, így nem csoda hogy igen jó eredmények születtek. Első lett Petrics Ákos, második Kovács Miklós, Harmadik Riđički Marko, negyedik Ölvöcki Gábor.
    Az ifjúsági korosztály és a felnőttek versenyén összesen 22-en próbáltak szerencsét, 6 nő, 12 férfi és 4 ifjú. Az időjárás nem volt kedvező. Nem "harapott" a hal, egy ideig még kapás sem volt. Stevan Velicki humorosan megjegyezte, hogy a versenyen majdhogynem a halak voltak az eredményesebbek, nem érdekelte őket a csali. Akik fogtak valamicske halat, azok lettek a győztesek. A nők mezőnyében 1. Benkó Irén, 2. Hevesi Terézia, 3. Farkas Gizella. A férfiak versenyében egy veterán sporthorgász, Merković Franjo győzött:, 2. Kőrösi Ferenc, a 3. helyen Tóth József végzett. Az ifjúsági kategóriában 1. Nagy Hevesi Balázs, 2. Kalmár Tamás lett.

Bálizs Géza

 
maj 2004.

Naslovna strana
Organizovanost ateista
Potisko proleće
Mladi pišu
Vesti iz policije
Vesti
Impresum

 



Design by VA