Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. május

Címoldal
Összeírják a parasztgazdaságokat
Napirenden a beruházások
Folytatódik a csatornahálózat kiépítése
Négy újság találkozója Muzslyán
Ada büszkesége, a Budzsák-tó
A népzenei KMV adai díjazottjai
Szoborleleplezés 1898-ban
Nyelvi figyelő
Legalizmus
Fájdalmas átalakulás - sivár valóság
Óvjuk környezetünket
XLVII. Zöld levél
Adai mondák nyomában
Zsengén jó a cukkíni
Visszanéz a múlt
Sakkmatt
Tisza menti tavasz
Fiatalok írják
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Olvasóink a Körképről
Hírek
A baráti együttműködés jegyében
Élőújság Moholon
Tallózás
Versek
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Zsengén jó a cukkíni

    Életvitelünk gyorsulásával mind többet kell foglalkoznunk egészségünk megőrzésével, ezen belül is a helyes táplálkozással. Nap, mint nap halljuk, olvassuk, hogy mit szabad és mit nem szabad fogyasztanunk, hogy egészségesek maradjunk. Óvnak bennünket a sok hústól, szénhidráttól, az egészségünket veszélyeztető koffeintől, alkoholtól, és ezzel együtt mindinkább középpontba kerülnek a zöldségek és gyümölcsök. Ez utóbbiak közül egyesek vitamin- mások rosttartalmuknak köszönhetik kedvező hatásukat.
    Szinte annyi fajta tök ismeretes, ahány országban termesztik: az óriási sütőtöktől, a patisszonon keresztül a cukkíniig. Az egyes fajták között nagyobb különbség nemcsak színükben, formájukban van, hanem a héjuk vastagságában is. A nyári tökfajtáknak vékonyabb a bőrük, annyira, hogy többnyire ezzel együtt fogyasztják el (pl. a cukkíni). A téli fajtáknak vastagabb héját és kemény magjait nem főzik meg, hanem a tökmagot megpirítva ropogtatják, vagy olajt préselnek belőle.
    Néhány évszázaddal ezelőtt a tök csupán Dél- és Közép-Amerikában termett. Amerika felfedezése után terjedt át Európába. A cukkíni igazi hazája Görögország, Törökország, Ciprus, Spanyolország, Olaszország, tehát az egész Földközi-tenger melléke. Nálunk is megtalálható a háztáji kertekben, a legnaposabb részeken.
    Az energiában szegény, könnyen emészthető cukkíni értékét elsősorban a kiváló étrendi hatású rostok adják. A cukkíni nagyon változatosan felhasználható. Nem a legismertebb zöldségféle, mégis mind többször esszük rántva, gyakran hús helyett. De legalább olyan finom a töltött vagy a rakott cukkíni is, és változatossá tehető vele nyáron a lecsó is.
    A cukkíni külleme olyan, mint a spárgatök. Szereti a meleget, a napfényt, a vizet. Szabadban csak a fagyosszentek elmúltával termeszthető, lehetőleg a kert napos részén és megfelelő vízpótlással, mert csak így lesznek igazán zsengék a termések. Mert a cukkíni annál jobb, minél zsengébb. A termések színe a világoszöldtől, a sötétzöldön át a citromsárgáig változhat. A bekötött termések nagyon gyorsan fejlődnek, ezért virágzás után folyamatosan figyeljük az állományt, és időben szedjük le, hogy ne nőjenek túl nagyra. Általában a 10-20 centiméteres cukkíniket fogyasztjuk, ehhez három-, négynaponta szedjük a bokrokat. A terméseket éles késsel vágjuk le a kocsányról, és ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a többi virágot, illetve a hajtásokat. A leszedett cukkíni könnyen ütődik, nyomódik, és utána gyorsan romlik, ezért óvatosan bánjunk vele. Az ép, egészséges termések hűtőszekrényben 1-2 hétig is eltarthatók. A friss, zsenge cukkínit héjastól fogyaszthatjuk, az ilyen termésekben a magok, vagyis inkább a magkezdemények sem zavarók. A lehetséges vegyszeres szennyeződés miatt a cukkíni héját alaposan mossuk meg. Étvágygerjesztő saláta, különféle hidegtál vagy főzelék készíthető belőle. Kevés kalóriájú, ugyanakkor értékes tápanyagokban gazdag.

Sterbik Ildikó

 
maj 2004.

Naslovna strana
Organizovanost ateista
Potisko proleće
Mladi pišu
Vesti iz policije
Vesti
Impresum

 



Design by VA