Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. május

Címoldal
Összeírják a parasztgazdaságokat
Napirenden a beruházások
Folytatódik a csatornahálózat kiépítése
Négy újság találkozója Muzslyán
Ada büszkesége, a Budzsák-tó
A népzenei KMV adai díjazottjai
Szoborleleplezés 1898-ban
Nyelvi figyelő
Legalizmus
Fájdalmas átalakulás - sivár valóság
Óvjuk környezetünket
XLVII. Zöld levél
Adai mondák nyomában
Zsengén jó a cukkíni
Visszanéz a múlt
Sakkmatt
Tisza menti tavasz
Fiatalok írják
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Olvasóink a Körképről
Hírek
A baráti együttműködés jegyében
Élőújság Moholon
Tallózás
Versek
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

ORGANIZOVANOST ATEISTA

    Uvođenjem višepartijskog sistema, prekinuta je i dominacija ateističko-materijalističkog pogleda na svet. Došlo je do reafirmacije religioznih normi življenja, koje su postale dominantne i gotovo jedino prisutne u našem društvu. Komunističko jednoumlje smo otklonili, došlo je drugo jednoumlje, religija je postala dominantna. Bez obzira na to, imamo veliki broj građana koji je vaspitavan u ateističkom duhu i dalje je zadržao materijalistički pogled na svet.
    Da bi prevazišli svoju neorganizovanost koja je posebno prisutna kod SAHRANE ateista, grupa ateista je formirala AKTIV ATEISTA. Svrha formiranja navedenog Aktiva je ostvarivanje organizovanijeg prilaza sahrane onih koji ne žele da se sahrane uz religiozne obrede.
    Stoga se INFORMIŠE javnost, da građani koji su izrazili želju da se sahrane na ATEISTIČKI način, a njihovi najbliži žele da uvaže zadnju želju pokojnika, da se obrate na telefon 851- 424. Aktiv će dalje u dogovoru sa najbližima preminulog ateiste, preduzeti mere za organizovanje sahrane na ateistički način.
    Ovakvim prilazom, želimo da popunimo jednu prazninu prisutnu u našem društvu, u ostvarivanju sloboda i prava građana. Kao što je ostvareno pravo da se građani deklarišu, ponašaju i žive kao pripadnici odgovarajuće religije, tj. sloboda religije, tako isto treba dozvoliti pravo na slobodu od religije. To je samo oblik uvažavanja različitosti koje postoje u svim društvima. Težište svoje pažnje i stremljenja, trebamo usmeriti u pravcu unapređivanja materijalne proizvodnje i boljoj organizovanosti zajedničkih potreba (komunalije, zdravstvo, obrazovanje, itd.), a ko u šta veruje i da li veruje, to je individualna stvar svakog pojedinca ukoliko ne ugrožava moralni i fizički integritet drugih.

 
maj 2004.

Naslovna strana
Organizovanost ateista
Potisko proleće
Mladi pišu
Vesti iz policije
Vesti
Impresum

 



Design by VA