Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. május

Címoldal
Összeírják a parasztgazdaságokat
Napirenden a beruházások
Folytatódik a csatornahálózat kiépítése
Négy újság találkozója Muzslyán
Ada büszkesége, a Budzsák-tó
A népzenei KMV adai díjazottjai
Szoborleleplezés 1898-ban
Nyelvi figyelő
Legalizmus
Fájdalmas átalakulás - sivár valóság
Óvjuk környezetünket
XLVII. Zöld levél
Adai mondák nyomában
Zsengén jó a cukkíni
Visszanéz a múlt
Sakkmatt
Tisza menti tavasz
Fiatalok írják
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Olvasóink a Körképről
Hírek
A baráti együttműködés jegyében
Élőújság Moholon
Tallózás
Versek
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Ismét Celldömölkön, az anyanyelvi versenyen

"Törvény, ész, s imánk vagy,
továbbra is akard,
hogy jövőnkért küzdve
légy kezünkben a kard."

                                    
Mátyás Ferenc: Teremtő anyanyelv)

    Ezzel a mottóval, e szép gondolat jegyében szervezték meg immár VI. alkalommal a Kemenesalján, Celldömölkön a Kresznerics Ferenc nevével fémjelzett országos anyanyelvi versenyt. Kis csapatunk: Dr. Hódi Éva, az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke, Szabó Szabados Ilona, az egyesület alelnöke és egyben a versenyre felkészítő tanár, valamint két nyolcadikos tanuló, Tóth Viktória és Oláh Anna vett részt e színvonalas vetélkedőn 2004. április 28-án, 29-én és 30-án. A kétévenként megszervezett versenyen egyesületünk már harmadik alkalommal szerepelt.
    Kresznerics Ferenc a XVIII-XIX. század fordulóján élt polihisztor volt, aki nyelvészként kutatta anyanyelvünk történetét, megvetette szótárírásunk alapját, és ennek elismeréseként a Magyar Tudós Társaság tiszteletbeli tagjává választotta.
    Az ötfordulós verseny keretében a fiatalok vallanak arról, hogy mit jelent számukra az anyanyelv, milyen érzelmektől indíttatva szeretnék megőrizni ezt a drága kincset. Most, Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozás évében különös hangsúllyal szóltak a tanulók arról, hogy ez a nagy esemény nem jelentheti nemzeti kultúránk feladását, hanem inkább felerősödik az anyanyelvünk iránti. felelősségünk. Mindannyiunk számára nagy élmény volt Dr. Balázs Géza egyetemi docens, nyelvész Nyelvünk a 21. században című megnyitó előadása. Az írásbeli és szóbeli feladatok megoldása közben kellemes kirándulásoknak is részesei voltunk. Csöngén Weöres Sándor életét bemutató emlékházba látogattunk. Ostffyasszonyfa Petőfi Sándor ott tartózkodásának emlékét őrzi egy múzeum keretében. Az alsósági temetőben Kresznerics Ferenc sírját koszorúztuk meg, majd Ság hegyi sétánkat a Trianoni emlékkereszt megcsodálásával fejeztük be.
    A versenyre való lelkiismeretes felkészülés eredményeként tanulóink jól szerepeltek a vetélkedőn. Tóth Viktória tanuló a Kresznerics Ferenc VI. országos anyanyelvi verseny zsűrijének "Szép szóval" különdíját érdemelte ki.
    Ugyanakkor nagy megtiszteltetés érte a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület vezetőit, Dr. Hódi Évát és Szabó Szabados Ilonát is, akik Kresznerics Ferenc-díjat vehettek át a következő indoklással: "Oklevél.annak elismeréseként, hogy immár harmadik alkalommal készítetek fel délvidéki tanulókat az általunk szervezett nemes vetélkedőre. Lehetővé tették, hogy celldömölki tanulók részt vehessenek Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvényein, ezáltal jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a felnövekvő nemzedékben kölcsönösen ébredjen és erősödjék a nemzettudat, az anyanyelv iránti tisztelet, nyelvédesanyánk szeretete."
    Az elismerések mellett, amelyeknek szívből örülünk, felejthetetlen három napot töltöttünk Celldömölkön, hiszen állandóan éreztük azt a befogadó, őszinte szeretetet, amellyel megajándékoztak bennünket ott tartózkodásunk alatt.

Szabó Szabados Ilona

 
maj 2004.

Naslovna strana
Organizovanost ateista
Potisko proleće
Mladi pišu
Vesti iz policije
Vesti
Impresum

 Design by VA