Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. május

Címoldal
Összeírják a parasztgazdaságokat
Napirenden a beruházások
Folytatódik a csatornahálózat kiépítése
Négy újság találkozója Muzslyán
Ada büszkesége, a Budzsák-tó
A népzenei KMV adai díjazottjai
Szoborleleplezés 1898-ban
Nyelvi figyelő
Legalizmus
Fájdalmas átalakulás - sivár valóság
Óvjuk környezetünket
XLVII. Zöld levél
Adai mondák nyomában
Zsengén jó a cukkíni
Visszanéz a múlt
Sakkmatt
Tisza menti tavasz
Fiatalok írják
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Olvasóink a Körképről
Hírek
A baráti együttműködés jegyében
Élőújság Moholon
Tallózás
Versek
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

XLVII. ZÖLD LEVÉL - 2004. MÁJUS

    Tapasztalhatjuk nap mint nap, hogy beválik a meteorológusok jóslata, miszerint az idei esztendő ugyancsak csapadékos lesz. Az eddigi idei csapadékmennyiség már meghaladja a négyzetméterenkénti harminc litert. De a java még hátra van, mert a júniust is igen esősnek jósolják. Az élővilág minden esetre tobzódik a kedvező életfeltételek hatására: a valamikor satnya növények, vadvirágok elevenen, dúsan virítanak.
    - Ezt mutatja minapi, bánáti kirándulásunk is - erősít meg Tóth László és Frank Zoltán adai madárkutató. - A Padé melletti térségeket jártuk be, növény- és madárkutatói szemmel volt is mit látnunk! A zsombékos, tocsogós, Betlehem, majd Bátka nevű padéi határrészekben rátaláltunk a nagy goda (Limosa limosa) fészkére, benne négy gyönyörű, agyagsárga alapon halvány barna foltokkal díszített tojásra.
    Több pár is fészkelhet belőlük e tájon. Hosszú lába, hosszú csőre van ennek a lile alkatú, lármás vízi madárnak, akárcsak a piros lábú cankónak (Tringa totanus), amiből szintén 2-3 pár fészkelése valószínű. A godát a szajániak népiesen, hangutánzó szóval vitunak nevezik, mert felrepülés közben a vitu hangsort ismételgeti, Május elején jöttek vissza hosszú vándorútjukról a gyurgyalagok (Merops apiaster). Láttuk, amint a levegőben csapatostul vonultak, a rájuk jellemző, örvénylő repüléssel és kellemes hangzású csiviteléssel.
    Láttunk kellő számú sárga billegetőt (Motacilla flava) is, sőt felfedezés számba ment a rozsdástorkú pityer (Anthus cervinus) is. Ez a piciny madár Skandinávia északi csücskének lakója és most volt hazamenőben. Csodálatos látványt jelentettek és jó utat kívántunk nekik! Ez után rábukkantunk egy tíz tojásos vadkacsa, azaz tőkés réce (Anas platyrhynchos) fészekre, és felbukkant a rendkívül pompázatos cigányréce (Aythya nyroca) is. Ha költési időben itt van, azt jelenti, hogy fészkel is.
    Távcsövünk látómezejében megjelent a foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaenus) és a mezei poszáta (Sylvia communis) is. A lepkék közül legtöbb a kéneslepke (Colias hyale) és a bogáncslepke (Vanessa cardui) volt. Ez utóbbi példányai igen kopottak, szárnysérültek és fakók voltak. Nem is csoda, hisz ők egyenesen Afrikából érkeztek vissza téli pihenőjükről, és a hosszú út lerongyolta őket. Majd ha friss petéikből nyár közepén kikelnek az új példányok, azok fognak csak pompázni élénk színeik tarkaságában.
    A gyógynövények közül kamilla (Matricaria chamomilla) borítja a rétet, de nyílik már a fehérakác-virág (Robibia pseudo-acacia) , a hársfavirág (Tilia platyphyllos) és a bodzavirág (Sambucus nigra) is, amiből érdemes eleget szedni gyógyító teának a téli napokra.


Illusztráció: Segítse védelmüket!

Király János

 
maj 2004.

Naslovna strana
Organizovanost ateista
Potisko proleće
Mladi pišu
Vesti iz policije
Vesti
Impresum

 



Design by VA