Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. május

Címoldal
Összeírják a parasztgazdaságokat
Napirenden a beruházások
Folytatódik a csatornahálózat kiépítése
Négy újság találkozója Muzslyán
Ada büszkesége, a Budzsák-tó
A népzenei KMV adai díjazottjai
Szoborleleplezés 1898-ban
Nyelvi figyelő
Legalizmus
Fájdalmas átalakulás - sivár valóság
Óvjuk környezetünket
XLVII. Zöld levél
Adai mondák nyomában
Zsengén jó a cukkíni
Visszanéz a múlt
Sakkmatt
Tisza menti tavasz
Fiatalok írják
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Olvasóink a Körképről
Hírek
A baráti együttműködés jegyében
Élőújság Moholon
Tallózás
Versek
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum


Tallózás

Adai adalék

    Az utóbbi években sokat fejlődött Obornyacsa. A helyi közösség munkáját a Halász József birtok is támogatta és a településen kigyulladt a villany, nemrég pedig a vízvezeték hálózatot is lerakták. A település lakói számára legfontosabb kezdeményezés az útépítés, azonban egyik napról a másikra megfeneklett. Egyik obornyacsai képviselő ugyanis, akinek javaslatát az útépítéssel kapcsolatban nem fogadták el, hogy bebizonyítsa szervezőképességét, más munkába fogott. Nagy sikerrel megszervezte a templomépítést. A polgárok önkéntes adományaiból téglát vásárolt és a munka szépen haladt. Az imaházban - így nevezték az itteniek az új létesítményt - egyre nagyobb gondot okoz. Ha felépül is, télvíz idején a bokáig érő sárban, főleg az idősebbek, aligha tudnak addig elevickélni. Mi legyen hát tovább: út, vagy imaház? Az obornyacsaiak talán a bibliában bíznak, mely szerint megváltónk annak idején a vizet borrá változtatta, és most abban reménykednek, hogy mire a templom felépül, a sarat kővé varázsolja.

TÖBB MAGYAR NYELVŰ KÖNYVET KELLENE VENNI ADÁN
A szűkös anyagi eszközökből azonban egyelőre nem futja új könyvekre

    Az adai községi szkupstina művelődési, közoktatási és testnevelési tanácsa napokban értekezletet tartott. Legtöbb szó az iskolai könyvtárak és a Népkönyvtár helyzetéről esett.
    Az iskolai könyvtárak szerény keretek között működnek, és egyre kevésbé felelnek meg a követelményeknek. A felaprózott könyvállomány nem elégíti ki a szükségleteket, és a fiataloknak főképp a kötelező házi olvasmányok, beszerzése okoz gondot. Pedig az utóbbi időben a Népkönyvtárral szoros együttműködés jött létre. .Az iskolákban rendezték a könyvállományt, és szó van arról is, hogy a meglévő könyveket egy helyre összpontosítsák, és legalább ezzel növelik a választékot. Ez azonban aligha lehet megoldás, hiszen a könyvállományt bővíteni kellene, és főleg magyar nyelvű könyveket vásárolni. A Népkönyvtárnak egyelőre a szűkös anyagi eszközökből nem futja új könyvek vásárlására és a probléma megoldása esetleg csak jövőre, nagyobb anyagi támogatás esetén lehetséges.
    Az értekezleten szó volt az utrinai József Attila Elemi iskola munkájáról is. A felszólalók hangsúlyozták, hogy a szakelőadók hiánya nagyban hátráltatja a munkát, és a tanulók tudása a kívánt szint alatt, van. Különösen az ötödikes diákok oktatása okoz gondot és szakelőadók nélkül nem csoda, hogy ezek a gyerekek lemaradnak kortársaiktól. Az összejövetelen az a vélemény alakult ki, hogy Utrinán az ötödik osztályt meg kellene szüntetni, és a diákokat beíratni az adai iskolába, ahol megfelelő oktatásban részesülnének.

(Magyar Szó 1968.)

 
maj 2004.

Naslovna strana
Organizovanost ateista
Potisko proleće
Mladi pišu
Vesti iz policije
Vesti
Impresum

 



Design by VA