Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. május

Címoldal
Összeírják a parasztgazdaságokat
Napirenden a beruházások
Folytatódik a csatornahálózat kiépítése
Négy újság találkozója Muzslyán
Ada büszkesége, a Budzsák-tó
A népzenei KMV adai díjazottjai
Szoborleleplezés 1898-ban
Nyelvi figyelő
Legalizmus
Fájdalmas átalakulás - sivár valóság
Óvjuk környezetünket
XLVII. Zöld levél
Adai mondák nyomában
Zsengén jó a cukkíni
Visszanéz a múlt
Sakkmatt
Tisza menti tavasz
Fiatalok írják
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Olvasóink a Körképről
Hírek
A baráti együttműködés jegyében
Élőújság Moholon
Tallózás
Versek
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

ADA BÜSZKESÉGE, A BUDZSÁK-TÓ

A Budzsák mesterséges tó az Ada község területén húzódó folyócskának, az Adai-barának a medrében alakult ki.
    Ahhoz, hogy mesterséges tavat hozhassanak létre, az Adai-bara medrét ki kellett tisztítani, ezt a zentai DTD vállalat végezte el. 1988-ban a községi terv alapján, Ada község, a DTD vállalat és a Halász József Mezőgazdasági Kombinát közös összefogásának eredményeként egy földgát megépítésével és a medernek Tisza-vízzel való feltöltésével kialakult egy 14 négyzetkilométeres tó. Ez a mesterséges tó Budzsák néven vált ismerté. Az utóbbi évek szárazsága és a mesterséges tavaknál jelentkező állandó vízveszteség szükségessé tette a tó újabb feltöltését, amit a működtető Vajdasági Horgászszövetség helyett Ada község önkormányzata és az adai Halász József Mezőgazdasági Birtok végzett el az elmúlt két évben.
    A Budzsák tó rendezéséről Volford Attila , az Ada községi kommunális, gazdasági és vagyonjogi ügyek osztályának vezetője beszélt.
    - Kezdetben a község, a DTD vállalat és a Fácán Vadászegyesület működtette a tavat. Halasították, és a környékét fásították. A 2000-es évtől azonban változásokra került sor, mivel a Mezőgazdasági Vízügyi és Erdészeti Minisztérium pályázat útján kihirdette az ötéves működtetői jogot az észak-bácskai vízterületre. Ezt a pályázatot a Vajdasági Horgászszövetség nyerte meg, így a Budzsák-tó is a hatáskörükbe került. A Horgászszövetség terveiben azonban nem szerepelt a tó vízhiányának pótlása. A Budzsák mesterséges tó, időnként vízveszteség jelentkezik nála, ezt még a szárazság is fokozza. Ezt a vízhiányt csak egy módon lehetett pótolni, méghozzá a Halász József Mezőgazdasági Birtok öntözőrendszerének csatornahálózatán keresztül. Az elmúlt két évben a községi önkormányzat és a már említett mezőgazdasági birtok kétszer is közös akciót szervezett, hogy újra és újra feltöltsék a tavat. Az akcióban a Birtok pumpaállomását és öntözőrendszerét kihasználva, a község a villanyáram fogyasztást pénzelte. Ennek köszönve a Budzsák elegendő tiszta vízhez jutott. Ez tette lehetővé, hogy a vízszint összesen cca. 70 cm-t emelkedett. A munkálatokban részt vettek a Mezőgazdasági Birtok szakemberei, akik irányították a zsilip és a pumpák működését, míg a helyi horgászegyesületek aktivistái többször végigpásztázták a Budzsák területét, megtisztították a hínártól és a nádtól a kritikus helyeket, hogy így biztosítsák a zökkenőmentes vízelfolyást.

    A tó az adaiak számára kedvelt pihenőhely is.
    
- A Budzsák tó a mezőgazdasági földek öntözése miatt jött létre, de a horgászok és a pihenni vágyó emberek is szívesen látogatják. Ada község sporthorgászainak közös célja hogy továbbra is megmaradjon rendezett időtöltéshelynek, ezért tevékenyen részt vesznek a tó környékének rendezésében. A vadászegyesületek, a horgászegyesületek és az általános iskolás diákok pedig fákat ültettek a tó köré. A többszöri halasítást a jó szándékú támogatóknak és a helyi horgászegyesületeknek köszönhetjük, akik szívükön viselik a tó sorsát. A halasításoknak eredményeként a halállomány gazdagabbá, sokrétűbbé vált, ami igazán jó hír a sporthorgászok számára. Meg kell említeni, hogy a halőrszolgálat is eredményesen működik. Az orvhalászok elleni munkájukat segíti a helyi rendőrség, valamint a helyi horgászegyesületek és a vadászegyesületek.
    Közös célunk kell hogy legyen a környék védelme, ápolása, környezetünk, valamint természeti kincsünk megőrzése. Ezért minden erőnkkel azért küzdünk, hogy tovább gazdagítsuk és védjük ezt a tavat és élővilágát- mondta Volford Attila.

Krizsán Mónika

 
maj 2004.

Naslovna strana
Organizovanost ateista
Potisko proleće
Mladi pišu
Vesti iz policije
Vesti
Impresum

 



Design by VA