Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. május

Címoldal
Összeírják a parasztgazdaságokat
Napirenden a beruházások
Folytatódik a csatornahálózat kiépítése
Négy újság találkozója Muzslyán
Ada büszkesége, a Budzsák-tó
A népzenei KMV adai díjazottjai
Szoborleleplezés 1898-ban
Nyelvi figyelő
Legalizmus
Fájdalmas átalakulás - sivár valóság
Óvjuk környezetünket
XLVII. Zöld levél
Adai mondák nyomában
Zsengén jó a cukkíni
Visszanéz a múlt
Sakkmatt
Tisza menti tavasz
Fiatalok írják
Ismerjük-e községünket?
Rendőrségi hírek
Olvasóink a Körképről
Hírek
A baráti együttműködés jegyében
Élőújság Moholon
Tallózás
Versek
Süssünk - főzzünk együtt
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Nyertes középiskolások
A népzenei KMV adai díjazottjai

    Április végén tizenötödik alkalommal rendezték meg a Középiskolások Művészeti Vetélkedője népzenei megmérettetésének döntőjét Temerinben, ahol a tizenegy helységből érkezett fiatalok huszonöt műsorszámot adtak elő. Az adai középiskolások,- akik az Aranykapu és a Vadvirág ME tagjai -, eredményesen szerepeltek a versenyen, hiszen két-két első, második és harmadik helyezést szereztek. A vetélkedőn elért helyezésről, az ott bemutatott produkcióról, a versenytársaikról így vélekedtek:
    Török Tilla (Vadvirág ME), első helyezett a hangszerszóló és kettősök csoportjában.
    - A Gondűző zenekarban játszok hegedűn, szólóban is felléptem. Szólistaként palatkai összeállítást adtam elő, Varga Balázs és Mészáros Gábor kísértek. Úgy érzem, jól sikerült a fellépés, mert sikerült felszabadultan és jól előadnom a palatkai összeállítást. A zsűri és közönség is élvezte az előadást. A vetélkedőre keveset készültem, mert Békéscsabán tanulok egy népzenei szakközépiskolában, ami egyben gimnázium is. Végül is, amit ott megtanultam Barbócz Sándornál, azt vittem a KMV-re. Szabó Árpád biztatott, és felhívta néhány hibára a figyelmem. Tudtam, hogy ott lesz a versenyen egy másik szólista, akivel folyamatosan viaskodunk. Féltem a számomra kedvezőtlen eredménytől, de Szabó Árpád biztató szavára ki mertem állni. A vetélkedőn már nem izgultam. A testvéreimmel, Flórával és Ádámmal egy kategóriában versenyeztem, az idén nyertem ellenük, de ki tudja, jövőre ki lesz a jobb.


A Gondűző zenekar

Török Flóra, második a hangszerszóló és kettősök csoportjában.
    - A Gondűző zenekarban hegedűn játszom. Szólistaként is felléptem, gyimesi összeállítást adtam, és testvérem, Török Ádám gardenozott. Második helyezést értem el, ennek örültem is, meg nem is. Örültem, mert nagyon későn kezdtem a felkészülést, a gyimesi viszont elég nehéz. Bánkódtam is, mivel nem lettem első, mert nagyon szerettem volna, de majd jövőre. Elsős középiskolás vagyok, most voltam először a KMV-n, és a vetélytársak is erősek voltak. A versenyre Szabó Árpád készített fel. A következő vetélkedőre előbb kezdem a felkészülést. Remélem, jövőre megütöm a nívót, és első leszek!
    A Gondűző zenekar tagjai: Török Tilla, Flóra és Ádám, Varga Balázs és Mészáros Gábor (Vadvirág ME), első helyezés a zenekarok csoportjában.
    Varga Balázs:
    - A Gondűző népzenei kisegyüttes nagybőgőse vagyok. A KMV-n az idén is részt vettünk. Első helyezést értünk el, mint tavaly. A felkészülésre nem sok időt fordítottunk, csak hétvégenként próbáltunk, mivel az egyik prímás és én külföldön tanulunk. A vetélkedőn vajdaszentiványi muzsikát adtunk elő, melyre Szabó Árpád készített fel bennünket. A KMV-n nem sok ellenfél akadt ebben a kategóriában, kevesen neveztek be, mivel ilyen összeállítású fiatal zenekar nincs is. Az előadással nem voltunk elégedettek, de jól sikerült. Nagyon izgultunk, főleg Mészáros Gábor.
    Mészáros Gábor:
    - A Gondűző zenekar brácsása vagyok. A KMV-n a Török Tillát kísértem, és a zenekarral is felléptem. A fölkészülés éppen elég volt, az öt-hat másfélórás próba alatt sikerült összehangolódnia a zenekarnak. A verseny nem volt valami színvonalas, de jobb volt, mint tavaly. A zsűri is azt mondta, hogy kellemesen csalódtak a diákokban. A baj az, hogy mindig ugyanazok szerepelnek a vetélkedőn. Kellenének újabbak versenyzők is, de ez nem a mi dolgunk.
    Halápi Imre (Aranykapu ME), második szólótáncban
    - A KMV-én tavaly vettem részt első ízben, akkor szatmári táncokkal harmadik lettem, az a fellépés nem sikerült jól. Az idén úgy döntöttem, megpróbálom még egyszer. Györgyfalvi-táncokkal indultam, és sikerült a második helyet megszereznem. Ennek nagyon örülök, mivel egyedül készültem fel. A koreográfusok csak a táncpontokat mutatták meg, a táncot és a zenét is magam állítottam össze. A zenekarral is csak egyetlen próbánk volt a verseny előtt. Az első helyezettek jó barátaim, akik előnyben voltak, mivel párban táncoltak, és így jobbat mutattak. Ez is hozzájárult a zsűri döntéséhez, hogy ők lettek az elsők. Jövőre is megpróbálom, talán akkor sikerül jobb helyezést elérnem.
    Sóti Julianna (Aranykapu ME), harmadik lett a szólóénekesek csoportjában.
    - Szólóénekkel indultam a KMV-n, szlavóniai dalokat adtam elő. A vetélkedőre Klemm Katalin készített fel, de sokat segített Sóti Éva, akivel rengeteget gyakoroltunk, mert későn vettem át a dalokat. Örülök a harmadik helynek, mert nem számítottam rá. Jó, hogy így történt. Szerintem az idén erős volt a mezőny, sok jó énekes vett részt a versenyen, aki az előző években már helyezést ért el, elsősorban ezért nagyon örülök a díjnak.


A Kopogtató néptánccsoport

A Kopogtató néptánccsoport tagjai: Lehóczki Eleonóra, Rácz Szabó Rita, Sóti Ágnes, Sóti Erzsébet, Halápi Imre, Varga József, Szabó Sándor, Csuzdi Attila (Aranykapu ME), harmadik helyezés a néptánccsoportok kategóriájában.
    Csuzdi Attila:
    - A már említett felállításban vettünk részt a KMV-n. Ez a csapat hat éve együtt táncol. A fölkészülésben hetente két-három próbát tartottunk, amelyek jó hangulatban teltek. Savelin László és Zellei Zsuzsanna koreográfusok készítettek fel a vetélkedőre. A föllépés is jól sikerült, széki táncokat adtunk elő, ami nehéz táncnak számít. A verseny szoros volt az óbecseiekkel és kishegyesiekkel. Elégedettek vagyunk a harmadik helyezéssel. Természetesen, minden csapat az első helyért küzd, lehettünk volna jobbak is, de majd jövőre.

Csin.

 
maj 2004.

Naslovna strana
Organizovanost ateista
Potisko proleće
Mladi pišu
Vesti iz policije
Vesti
Impresum

 



Design by VA