Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban

    Június végén az adai Önkormányzathoz felkérés érkezett Magyarország belgrádi nagykövetségétől az oktatási és kulturális attasé asszony részéről, hogy szervezzék meg 10 középiskolás diák és egy kísérő tanár részvételét a nándorfehérvári csata 557. évfordulójára szervezett történelmi kiránduláson. Amint ez az útleírás bizonyítja, ez sikeresen meg is valósult. Az autóbusz költségeit az Önkormányzat biztosította.

    Magyarország belgrádi nagykövetsége az idén második alkalommal szervezte meg a Hunyadi Járatot, a nándorfehérvári csata emlékére szervezett történelmi kirándulást.
    A Hunyadi Járat 2013 történelmi pályázat 10. osztályos magyarországi győzteseihez (120 diák és kísérő tanár), az idén először csatlakozhattak Belgrádban vajdasági diákok is (10+1 fő óbecsei és 10+1 fő adai diák, kísérő tanárukkal).

    A nándorfehérvári csatában a keresztény seregek Hunyadi János vezetésével 1456. július 22-én megsemmisítő vereséget mértek II. Mehemed török szultán hadaira. A török birodalom ezután 70 évig nem veszélyeztette a keresztény világot. A győzelem óta a déli harangszó a nándorfehérvári diadalra emlékeztet a keresztény világban.
    2013. július 21-én vasárnap, Belgrád város vezetősége és Magyarország belgrádi nagykövetségeinek közméltóságai, valamint a magyarországi és a vajdasági diákok a Kalemegdanon megkoszorúzták Nándorfehérvár védelmezőinek emlékművét.
    A diákok ezután a várban rendhagyó történelemóra keretén belül ismerkedtek meg a csata részleteivel.


A nándorfehérvári csata (1456.VII.22.) 557. évfordulója alkalmából az adai Műszaki Iskola diákjai élő történelemóra keretében Belgrádban, a Kalemegdánon megkoszorúzták a csata emlékművét majd hajókirándulást tettek az Al-Dunán

    A történelmi kirándulás résztvevői július 20-án hajókiránduláson ismerték meg az Al-Duna gyönyörű vidékét az Ezüst tótól kezdve, Galambóc, a Vaskapu, és a Tabula Traiana érintésével. A 7,5 órás hajóút Donji Milanovacon ért véget, ahol már vártak ránk a buszok, hogy elszállítsanak bennünket Belgrádba, a kollégiumi szálláshelyünkre.

    Elmondhatjuk, hogy a nagy meleg ellenére is mindenki nagyon élvezte az utat, a koszorúzási ünnepséget a várban, a több helyszínen megtartott történelemórát, és élményekkel gazdagodva tértünk haza vasárnap este.

Karácsonyi József igazgatóhelyettes,
 Műszaki Iskola, Ada

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA