Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

Nóra diplomája

    A nyár talán legforróbb napján, július 29-én késő délután az adai ADART-kiállítás megnyitójáról szédültünk ki a friss levegőre, amikor egy ismerős arc tűnt fel előttem. A következő pillanatban már fel is sejlett, hogy ez a gyönyörű leányarc Mihalek Nóráé, a gimnazista lányé, akiről pont 3 évvel ezelőtt írtam a Körképbe, merthogy az adai végzős diákok között ő volt a korosztályának legjobb tanulója.
    - Örülök, hogy látlak. Mi járatban vagy? – kérdeztem, miközben sugárzott felém mosolygós arca, amiről nemcsak a kedvesség, hanem mély tisztelet is sugárzott.
    - Megyek az Egészségházba, Márta (fogász) doktornőhöz, megmutatom neki a diplomát.
    És akkor a kezében lévő irattartóból egy „hivatalos” okmányt vett elő, hogy nekem is megmutassa. Az általunk is jól ismert Muhi Béla fizikus vezette GENIUS Tehetséges Diákokért Alapítvány által 11. alkalommal megtartott kutató diákok versenyén, orvostudomány kategóriában kiváló munkájáért és teljesítményéért Mihalek Nóra első díjat nyert.
    Az orvostudomány témakörébe tartozó dolgozat címe Öntsünk tiszta vizet a pohárba! – készítette Mihalek Nóra, Zentai Gimnázium III/5 osztály. Mentorok: Rózsa Sípos Mónika, biológiatanár, Zenta, Máriás Ildikó, kémiatanár, Zenta, dr. Kaszás L. Márta, fogorvos, Ada.


Mihalek Nóra kutatás közben...


... a szabadkai ezüstérme...


... és az újvidéki GENIUS diákverseny első díjáról szóló oklevele

    A verseny az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban, maga a gimnázium és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének patronálásában folyt és az okmányt Muhi Béla, a GENIUS elnöke mellett Tatjana Vukadinović iskolaigazgató is aláírta.
    Nahát, csak ámultam és örültem, mert Nóra haladásához én is hozzájárultam, legalább annyival, hogy hírt adtam, és most is hírt adok sikeréről. De hadd beszéljen ő:
    - Munkámmal fel szeretném hívni a figyelmet az üdítőitalok káros hatásaira, valamint figyelmeztetni szeretném a fogyasztókat az igen komoly következményekre. Emellett vizsgáltam a középiskolás tanulók fogápolási szokásait, valamint felmértem tudásukat a különböző italok hatásainak ismerete terén. Abban a reményben kezdtem kutatásom elvégzéséhez, hogy választ kapok az általam feltett kérdésre.
    - Ezért lett a cím, üdítők helyett inkább tiszta vizet öntsünk a pohárba?
    - Pontosan. Valószínűleg sokan tudjuk, hogy a szörpök rendkívül rossz hatást gyakorolnak egészségünkre, az emberek többsége viszont mégsem hajlandó nélkülözni ezeket az anyagokat a mindennapjaiból. Az üdítőitalok fogyasztása gyakran függőséghez vezethet, mégsem vesszük olyan komolyan, mint például a kábítószer-függőséget. Ezek az italok talán nem annyira rövid időn belül, mint a drog, de valóban látható eredményeket produkálnak a szervezetünk gyengítése terén.
    - Hogy jött a képbe a fogász doktornő?
    - Mielőtt hozzákezdtem volna munkám elvégzéséhez, az adai Egészségház fogászati osztályán dolgozó dr. Kaszás L. Márta doktornőtől, aki később is segítette munkámat, tejfogakat és csontfogakat kértem. A kutatás kezdetekor 9 csontfog és 8 tejfog állt a rendelkezésemre. Négy fajta üdítőitalt választottam a kísérlet elvégzéséhez: szénsavmentes ásványvizet, szénsavas ásványvizet, szénsavmentes üdítőitalt és kólát. A fogakat (tejfogakat is és csontfogakat is) két hétig áztattam a kijelölt italokban úgy, hogy minden harmadik nap cseréltem rajtuk a folyadékokat. Ezután elvégeztem a kísérlet kémiai analízisét, amely során a kálciumkioldódást mutattam ki csapadékos módszerrel. A kutatás második szakaszát a kérdőíves módszer képezte.
    A kérdőívek kitöltésére a Zentai Gimnázium tanulóit kértem meg, összesen 161 tesztet osztottam ki a diákok között. 92 lány és 69 fiú tanuló adott választ a feltett kérdésekre. Tíz kérdést tettem fel a tanulóknak, amelyeket kiértékelve néhány érdekes adatot tudtam meg a fiatalok fogápolási szokásairól. Kíváncsi voltam arra, hogy a középiskolások milyen gyakran járnak fogorvosi vizsgálatra, hogy mennyi romlott foguk van, majd kitértem arra a témára, hogy vajon milyen gyakran fogyasztják azokat az italokat, amelyeket a kutatásom során felhasználtam.
    Kíváncsi voltam arra is, hogy vajon a tanulók tisztában vannak-e azzal, hogy milyen hatásoknak teszik ki fogaikat egy-egy pohár üdítőital elfogyasztásakor. Mind a fiúknál, mind a lányoknál az eredmény ugyanaz: a válaszolók többsége nem ismeri ezeket a káros tulajdonságokat.
    Összegzésként megállapíthatom, hogy az üdítőitalok rendkívül káros hatást gyakorolnak fogainkra. Mivel a vizsgált fogakat két hétig áztattam ezekben az anyagokban, valószínűleg sokak fejében megfordul, hogy senki sem iszik két hétig folyamatosan szörpöket. Ez természetesen így van, de napi egy-két pohár üdítőital elfogyasztása évek alatt ugyanezt a hatást okozza. Emellett megállapí-tottam, hogy a fia-talok több­sége nincs tisztában e káros anyagok fo­gyasztá-sának kö­vetkezmé-nyeivel. Ezért a továbbiakban újabb kísérleteket szeretnék vé­gezni, valamint előadásokat tartani főleg gyermekeknek, mivel úgy vélem, hogy a gyerekek figyelmét minél előbb fel kell hívni a fogápolás fontossá­gára.
    Ezt a tudományos okfejtést Nóra már otthon mondta el nekem, én meg csak hallgattam, hallgattam, mert szavai visszahozták, elém varázsolták egykori, hasonlóképpen okos és tehetséges diákjaim képét, akik ugyanígy képesek voltak kimagasló eredményeket produkálni. Fiatalok között lenni mindig felemelő érzés, öröm hallgatni érvelésüket, hát még ha Nórához hasonlóan van igazi mondanivalójuk és kézzelfogható eredményeket is produkálnak. De nemcsak ez:
    - A szünidő alatt naponta kétszer, reggel és délután úszóedzésre járok, versenyeken veszek részt. Az adai Delfin Úszóklub tagja vagyok, úszásnemeim a pillangó, a gyors- és a hátúszás. Vajdaság bajnokságán Szabadkán idén 50 méteres hátúszásban a 2. helyen végeztem. Itt Adán már edzősködök is, a legkisebbek úszó-felkészítésében segédkezem.
    Azóta az Adán lezajlott 17. nemzetközi Delfin kupán, amelyen harminchét szerbiai és külföldi együttes 412 úszója versenyzett, Mihalek Nóra 50 méteres hátúszásban győzött.
    Ehhez is, az előzőkben leírtakhoz is, gratulálunk neki!
     » Most, a végén látom, hogy egy kérdést nem tettem még fel, de nem is neki, hanem Kaszás Márta doktornőnek. Mit szól ő Nóra kutatói, első díjas szakdolgozatához? A választ ugyan sejtem, de ha találkozok vele, mégis megkérdezem…«

Király János

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA