Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

MUNKAAKCIÓ

    A Millecentenáriumi Emlékpark a magyar honfoglalás 1100 éves évfordulójára létesült, a benne elhelyezkedő emlékművel együtt. A parkot a községi önkormányzat, valamint az adai helyi közösségek 1996-ban létesítették és a Tiszára vezető út bal oldalán helyezkedik el. A gondozása és ápolása a községi szervekre tartozik. Az egymásra mutogatást elkerülendő, a Millecentenáriumi Emlékbizottság 2013. augusztus 31-én (szombaton) 9 órakor az emlékhelyen takarításai és rendbetételi akciót szervez. Kérjük a fent említett községi szerveket és a polgárokat, hogy vegyenek részt az akcióban!

A szervezők

Amerre járnak, fű terem

    Az ökotudatos életmódot hirdető Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet folyamatos megmozdulásaihoz egyre többen csatlakoznak. Az aktivisták szorgalmas környezetrendezése keretén belül, legutóbb szemétgyűjtési akciót szerveztek a moholi főutca adai határától a péterrévei határáig. A munkaakcióban a Zöldike tagjaihoz csatlakoztak még a Duga civil szervezet közhasznú munkásai, valamint munkaképes szociális helyzetű családok tagjai, akik közreműködését Bilicki Zoltán községi elnök élelmiszercsomaggal hálálta meg. A főutcát takarító csoport munkáját figyelemmel kísérte a Moholi Helyi Közösség tanácsának két tagja, Dragoljub Bajić és Ognjen Tomić is. A Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet augusztus 10-i munkája sem maradt nyom nélkül, hiszen egy 8 tonnás pótkocsit szinte színültig telítettek főleg műanyag hulladékkal, így fellélegezhetett a nagy utca zöld övezete, melynek jövőjéért való felelősség tudatos kialakítására további megmozdulásokkal kívánják felhívni a figyelmet a faluban. A Zöldike vezetősége a lakosság támogatását kéri a munkaakciók eredményességéért.

Lajkó Szilvia


Lovasparádé Moholon

    A Halász József Lovas Klub keretein belül működő Moholi Fiákeresek második alkalommal szerveztek lovas találkozót, melyet székházuknál, a valamikori vásártér helyén tartottak augusztus 3-án. Danijel Kašai, a rendezvény szervezője elégedetten mesélt a találkozó látogatottságát illetően: „ Mivel Moholon egyre többen foglalkoznak lovakkal, a lovas találkozóval szeretnénk közelebb hozni és még jobban megszerettetni ezeket az állatokat és a velük való foglalkozás szépségét. Az idén többen jöttek el a találkozóra, mint reméltük, annak ellenére, hogy szombat lévén több fiákerest lefoglaltak esküvőre. Mindez mutatja, hogy igény van erre az eseményre!“
    A lovasparádé egésznapos programot biztosított a benevezett lovasoknak és vendégeknek egyaránt. A találkozóra érkezett lovasok és fogatosok a délelőtt folyamán Mohol utcáin való felvonulással hívták fel a lakosság figyelmét a rendezvényre, délután pedig fogathajtó- és akadályversenyre valamint más bemutató jellegű megmérettetésekre került sor. A sikeres rendezvény díjkiosztóján az elismeréseket a Halász József Lovas Klub elnöke, Hanák László, valamint Illés Ferenc és Gyarmat István adták át. A helyi lovasok közül Sava Jocić, Gyarmat István és Albek Sándor részesültek dobogós éremmel.
    „Az eseménydús program idén is pozitív visszhangra talált a látogatók között, ezért a szervezésbe fektetett idő és energia, valamint a támogatók megtisztelő hozzájárulása most is eredményt hozott. Báity Ferenc szervezőtársam aktív segítségével, valamint Bilicki Zoltán, Muzslai László, ifj. Muzslai András, az Idas Mol, a Digi print, Szél Ferenc és Csúzdi Endre támogatásával jött létre az idei lovas találkozó“ – hangsúlyozta Danijel Kašai.

Lajkó Szilvia


NEMZETKÖZI HALÁSZLÉFŐZŐ-VERSENY

    Augusztus 10-én tartották a 13. halászléfőző-versenyt az adai Tiszaparton. 12 versenyző küldte be a kóstolót a zsürinek, aki a pécsi, magyarországi Százsi János főztjét találta a legjobbnak. A második helyezett versenyző is külföldi, Fodor Ferenc nagycsanádi (romániai) versenyző, míg a harmadik helyet ifjú Vreckó István moholi versenyzö főztje érdemelte ki.

Adankó Iván


ISMÉT REMEKELTEK HORGÁSZAINK

    Augusztus 4-én Csantavéren tartották a második fordulót az ECOFISH ligában. A legkisebbek kategóriájában Aleksza Krisztián első helyezett és a legtöbb halat is ö fogta a pályán. Második helyezett Babić Miloš. A közép-korosztályban (12 éves korig) Aleksza Tamás első, Kállai Sándor 4. lett. Augusztus 11-én a Gunarasi napok alkalmából rendezett egyéni versenyen, amelyet a szvetityevói tavon tartottak, mindhárom női versenyzőnk érmes lett


Kell ettől szebb látvány? A pöttömnyi győztesek!

Adankó Iván


Tanyaszínházasok

    Július 18-án a népszerű és közismert Tanyaszínház együttese Tadeus Slobodzianek: Ilja próféta című színdarabbal Törökfaluban vendégszerepelt és – mint lenni szokás – a falu szorgos közössége megvendégelte az együttest és a kisegítő-személyzet tagjait. Ekkor történetesen mi is Törökfaluban jártunk és tanúi voltunk „az ünnepi vacsorának”, ami nagyon finom és kiadós volt, de az Adáról ajándékba hozott bor is vidám nótázásra késztette a társulat ifjú, tehetséges tagjait. Nekünk, bizonyos szempontból kívülállóknak, teljes mértékben elnyerték tetszésünket és akkor, meg most is, büszkék vagyunk arra, hogy ilyen fiatal művészeink vannak! Őket látva, úgy tűnik, nincs mit aggódnunk a vajdasági magyar színjátszás jövőjéért.

Szöveg és képek: Sáfrány Ágnes


A mesevilágot őrizzük...

    A mesevonat májusban elindult a II. Helyi Közösség állomásáról, amelyet Varga Elfride indított útnak. Végállomásként a gunarasi Csipet–csapat óvodát jelölte be. A mesevonat szerencsésen begördült az óvoda udvarába, sok-sok gyermekutas örömére! Azóta már jártunk a holdon… a tengeren… és elindultunk az iskola felé! A mozdony jól működik, minden akadályon átjutunk, hegyen át, völgyön át! Minden alkalmat kihasználunk, hogy a tündérország zegzugát bejárjuk vele.
    Köszönjük Varga Elfridének és a II. Helyi Közösség tanácsának a támogatást, amellyel az udvari játékszereket felújítottuk egy izgalmas mozgó híddal és egy csodálatos mesevonattal. Hálásak vagyunk, hogy továbbra is segítenek bennünket, hogy együtt őrizzük a mesevilágot!

A Csipet–csapat óvoda gyermekei és az óvókák:
Barsi Zsuzsanna és Keresztes Ibolya 


Ezen a napon történt…

    Augusztus 23. az év 235. (szökőévben 236.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 130 nap van hátra.
Névnapok: Bence, Árven, Aszter, Fajsz, Farkas, Filip, Fülöp, Kurd, Minerva, Rózabella, Rózamari, Rózsa, Rózsi, Szidi, Szidónia, Teónia, Zágon, Zakeus, Zdenka, Zekő, Zsadány

Gecse Attila

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA