Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

156. Zöld levél
LEPKÉINK NAGY VÁNDORLÁSA


Kutyatejszender (Hyles euphorbiae) az ujjamon. Fotó K. J. Ada

    Mire e sorok megjelennek a Körképben, lehet, hogy a gólyáink már útrakelnek Afrika felé, és követi őket a sok-sok vándormadár. De tudják-e, hogy nemcsak a madarak, hanem a rovarok és az emlősállatok is vándorolnak? Bizony, bizony, közülük is sokan vándorolnak!
    Hogy honnan ered ez a vándorlás?
    Vidékünkön a jégkorszakot követő holocén időszakban (10-15 ezer éve kezdődött) a klíma fokozatosan csapadékosabbá és melegebbé vált. Így a pusztákon, a homokbuckákon is egyre sűrűbb növényzet telepedett meg, majd megindult a beerdősödésük. Ezzel együtt, más tájakról (Afrika, Kis-Ázsia) idevándorolva, megjelentek a rovarok (lepkék) is.
    Ezek egyik jellegzetes – sőt különleges, mert jórészt máig is ismeretlen) faja a szenderek, szerbül „вештице, љиљци”, főképp éjjeli pillangók, amelyek rendszerint fatörzsön vagy más alkalmas rejtekhelyen nappal mély szenderben pihennek, és az életkedv csak akkor ébredez bennük, amikor az esti szürkület árnya már leereszkedik a földre.
    Ilyen a nálunk, Adán is előforduló folyófűszender (Agrius convolvuli), kutyatejszender (Hyles euphorbiae), a kacsafarkú szender (Macroglossa stellatarum) is.
    Tizenhatlábú hernyóikat tápnövényükön tartva, dunsztosüvegben, e sorok írója és Tóth László, magunk is neveltük, majd bebábozódásuk után a lepkéket „hagytuk kikelni” és lefényképezésük után szabadon engedtük őket.
    Az egyik kutyatejszenderre – sajnos – felrepülése után a háztetőről egy veréb azonnal lecsapott és el is kapta. Sajnáltuk, de nem tehettünk semmit. Szemünk előtt csak az élet egy megszokott mozzanat játszódott le, amikor a táplálékláncban följebb álló egyed értékes fehérjeállományhoz jutott. Ez később a verébfiókák hasznára válhatott!
    Ezek a szenderek, főképp a folyófűszender, Afrika és Európa között, a Földközi-tengeren át egészen Skandináviáig és vissza (4-8 hét) ma is vándorol, repül. Ennek oka még az említett földtröténeti korok klímaváltozásaiban keresendő. A jégkorszak utáni felmelegedésben a vegetáció nagyon sok állatfaj számára nagy területeket tett alkalmassá az itt-tartózkodásra, a megtelepedésre és a szaporodásra is. A jégtakaró teljes visszahúzódása több ezer évid is eltart(hat)ott, de ezek a rovarok mai vándorlásai még modellezik az egykor a felmelegedés hatására lezajló folyamatot, azaz valami ősrégi genetikai programok mindmáig élnek bennük!
    Ez a misztérium évről-évre közvetlen környezetünkben, lakóhelyünkön is megismétlődik, és felvetem a kérdést:
    - Megteszünk-e mindent, hogy megvédjük ezt a folyamatot?

Király János

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA