Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Föveg

    A szavak nemcsak képzéssel és összetétellel jöhetnek létre, hanem egyéb módokon is, akár tévedésből is. Így keletkezett többek között a föveg főnév is, amely főleg irodalmi szövegekben fordul elő, és férfi fejfedőt jelöl: „Fején e meglepő hölgynek majdnem kalpagalakú föveg volt; hasonló kissé azon pamutbélű gyermek-fövegekhez, melyek a lágy fejecskét ütéstől óvják.” (Jósika Miklós: Az utolsó Bátory); Előre vannak függesztve a csillagocskák. Fövegök marsalli forma kalap. (Erdélyi János: Úti levelek, naplók); „A közönség ezalatt a bírákat figyelte, akik tóga és föveg nélkül ültek az emelvényen, az utcai ruhájukban, nyakkendővel és keménygallérral,…” (Kosztolányi Dezső: Édes Anna).”; „Most levette fövegét - új hódprém föveget viselt -, s én csaknem elbődültem az újabb meglepetéstől.” (Herman Melville: Moby Dick, a fehér bálna, fordította Szász Imre); A fejeken szalmakalap, széles karimájú föveg, fejkendő és csuklya volt.” (Steve Berry: A templomosok öröksége. fordította Lantos István).
    A heraldikában a címertulajdonos állását vagy rangját jelzi, éppúgy, mint a korona. A címereknél a sisak helyét foglalja el. A világi fövegek közé tartoznak a választófejedelmek, hercegek stb. által viseltek, az egyháziak közé pedig a magasabb klérus tagjai által viseltek.
    A föveg szó megjelenése Ambrosius Calepinus híres szótárának 1585. évi tíznyelvű kiadásához fűződik. Ebben a különféle európai nyelvek közt a magyar is képviselve van szavaival. Persze nem magyar nyomdászok dolgoztak rajta, hanem franciák, ugyanis Lyonban jelent meg. A nyomdász a magyar söveg (süveg) szó kezdőbetűjét elnézte, s helyett f-et szedett. Ez a tévedés könnyen bekövetkezhetett, ugyanis abban az időben az s betű pásztorbotra hasonlított (ſöveg), és így csak kevéssé különbözött az f-től. Calepinus szótárának anyagát a későbbi szótárkészítők (Szenczi Molnár Albert, Pápai Páriz Ferenc stb.) is felhasználták. Arra gondoltak, hogy a fej, fő szónak a származékáról van szó, úgyhogy gyanakvás nélkül átvették belőle a föveg szót. A nyelvújítók megpróbálták elterjeszteni, az írók a fejfedő választékos megnevezéseként kaptak rajta, de nem vált egészen közkeletűvé.
    Alapszava, a söveg inkább süveg alakban él, elsősorban nemezből vagy prémből készült, magas, hengeres vagy csúcsos, karimátlan vagy felhajtott peremű férfi fejfedőt jelent. Az ilyen fejfedő valamely hivatásnak, méltóságnak a külső jele is lehet: fejedelmi süveg, papi süveg stb. Régen általában férfi fejfedőre, kalapra, sapkára is mondták. A népnyelvben kunyhónak, sátornak, toronynak legfelső, csúcsos részére vonatkozik. Az építészeti szaknyelv a homlokfaltól kiinduló háromszögű boltozatrészt nevezi meg vele. Amikor még csúcsos cukortömbök voltak forgalomban, az ilyeneket is süvegnek mondták.

Dr. Molnár Csikós László

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA