Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

Forróság és ünnepek

    Az ég felé merengve, összesodrott levelekkel, itt-ott már lelógó kukoricacsövek és félig felgatyásodva könyörögnek a tengeri-parcellák. Közvetlen közelükben pedig lehorgasztott fejjel, lelankadt levelekkel megadva magukat a tányéricák állnak ellen a tűző napsugaraknak. Behatolt az afrikai hőség e Pannon vidékre, melyben növény és élőlény egyaránt szenved, ki-ki a maga módján törekszik a túlélésre. Mindenki a maga módján próbálja túlélni e hőséget, várva az enyhülést és a csapadékot. Ezen forró hetekben településeinkben a hagyományos ünnepek lebonyolítása és megszervezése sem volt egyszerű dolog, de mégis sikeresek voltak.
    Völgyparton július 21-én „Jár a malom” ünnepségre került sor, erre az idén is sokan összejöttek. A helybeli fiatalok és Bagány Andrea óvónő szervezésében, valamint az Adai önkormányzat támogatásával valósult meg ez a hagyományos rendezvény. Az idén tizennyolc lelkes asszony sütött lángost, melyből nemcsak a zsűrinek jutott, hanem mindazoknak is, akik az ünnepségre megérkeztek. Szenti Rózsa helybeli lakos nyerte meg idén az első díjat a lángosával, melyet szeretettel sütött. A művelődési műsoron helybeli gyerekek, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, a törökfalui Búzavirág asszonykórus és a versenytáncosok léptek fel. A műsor végeztével következett az elmaradhatatlan tombolák kisorsolása, amit már mindenki izgatottan várt. A mulatság hajnalig folytatódott a malom tövében, melynek a zenei hangulatát a tornyosi-buránysori Alfa együttes biztosította.


Helybeli óvodások fellépése a Jár a malom ünnepségen

    Törökfalun pedig július 28-án a kenyérszentelő ünnepségre került sor, melyet a Százszorszép ME, a Junitisz ifjusági szervezet és a Helyi Közösség szerveztek meg. Fő támogatói ezen ünnepségnek az adai Önkormánzyat, a Magyar Nemzeti Tanácsa, valamint több helybeli lakos volt. Délelőtt kakaspörkölt-főzőversennyel kezdődött az ünnepség, melyre harminc résztvevő jelentkezett, és vett rész baráti körével. Családok és fiatalok számára játékos vetélkedőre került sor a kora délutáni órákban, ezt kocsisfelvonulás követte.  A kenyérszentelési szentmisét Ft. Kormányos Zoltán helybeli plébános, valamint Ft. Nagy József és Ft. Vreckó Ferenc zentai plébános mutatták be a Szent Gellért templomban. A kulturális műsoron helybeli és szomszédos ME. csoportjai léptek fel színvonalas műsort adva az érdeklődő közönségnek. Ezt követően sor került a táncra és mulatságra, ami késő hajnalig eltartott.


Játékos vetélkedő Törökfalun a kenyérszentelés alkalmával

    Völgyparton Biblia-tábor volt a helybeli iskola udvarában az óvodás és iskolás gyerekeknek augusztus 5.-én. Kézművességgel, ügyességi játékokkal és bibliai történet elmesélésével telt el ez a nap a gyerekek számára. Németországi cserkészek és az adai evangélikus gyülekezet szervezte meg ezt a napot.
    A VIII. törökfalui focitornára került sor augusztus 10-én a sportpályán. A rendezvényt a Junitisz ifjúsági szervezet szervezte meg, és a helybeli lakosok is besegítettek. Az idén tizenöt csapat vett rész a tornán.
    A Tanyaszínház augusztus 13-án Törökfalura érkezett. Az idei fellépésük utolsó állomásához érkeztek településünkön az Ilija próféta című színdarabbal. Az estéli műsoron, mely a szabadtéri színpad előtt volt megtartva, sok gyerek és fiatal vett részt, valamint más helységekből is érkeztek látogatók. A helybeliek szeretettel fogadták a színészeket, akik már a koradélután megérkeztek. A Százszorszép ME. termében ebéddel lettek megvendégelve, amit Gere Rózsa és családja, valamint a helyi közösség biztosított, és az egyesület tagjai készítettek el. A műsor után Balla Imre és családja vendégelte meg vacsorával a csoportot a Százszorszép ME. termében. A jó hangulathoz zenészek is társultak, éspedig a tornyosi Ady Endre ME. tamburazenekar tagjai. Az idényzáró mulatság a színészek véleménye szerint nagyon jól sikerült, jól érezték magukat itt, Törökfalun.
    A fentiekben csupa jó dolgokról volt szó, de sajnos rossz események sem kerültek el minket. Törökfalun és Völgyparton, ez utóbbin több ízben is lopásokról lehetett hallani. A tolvajok elvittek kerékpárt, locsolócsövet, fejőgépet, permetezőgépet, de még tehenet is. Az érintettek kétségbe vannak esve, de a lakosok is kissé meg vannak ijedve. Ami jogos és szomorú. Nemcsak az időjárás nehezíti meg a mindennapjainkat, hanem a jogtalan garázdálkodók is, akiknek úgy látszik, mindent szabad, csak dolgozniuk ne kelljen!

Molnár József

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA