Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Beszélgetés Klucsik Anitával, a New Ada Dance táncklub tagjával

    Mai világunk modern technikai csodáját (értsd: számítógép + internet) kihasználva, a Facebook-on keresztül beszélgettem el Klucsik Anita 23 éves adai leánnyal, aki édesanyjával együtt él itt Adán (édesapját sajnos két évvel ezelőtt elveszítette) és  a New Ada Dance táncklub  igen sikeres tagja.  Zentán született  1990-ben; még egyetemi hallgató, a szegedi tudományegyetem tanítószakán tanul (igaz, most nyári szünet van), így amikor még tartott a tanítás az egyetemen, hét közben ott tartózkodott, míg hétvégeken itthon volt és táncolt,  gyakorolt, oktatott (mivel szabad idejében azt is csinálja a klubban). A tánc iránti szeretetéről, kezdetekről faggattam Anitát.


Klucsik Anita élete eddigi legjobb három percében
tánc közben Mátyás Marinnal

    „Izgő-mozgó kisgyerek voltam már gyermekkoromban,  így érthető hogy nővérem példáját követve első osztályos koromban már néptánccsoport-tag lettem, és evvel három évig foglalkoztam;  utána három év kézilabdázás következett, míg nem egyszer az iskolánkban táncbemutatót tartottak tagok toborzása céljából  –  én több osztálytársammal jelentkeztem a táncklubban, és fel is vettek minket (előtte többször láttam tévében, fellépéseken, fesztiválokon a modern táncok sokszínűségeit, és már ekkor beleszerettem e táncokba);  így kezdődött el a karrierem, és szenvedélyemmé vált. Magamban elhatároztam, hogy mind a gyakorlásokkor, mind fellépéseken kihozom magamból a maximumot, a tökéletességet, mindent beleadok. …  A tánccal beszéd nélkül ki tudom fejezni önmagamat, felszabadít.  A tánccal  szoros kapcsolatban áll a zene és én (meg szerintem sokan mások is), imádom a zenét! Talán e fenti okok miatt szerettem meg a modern táncok majd mindegyik stílusát, fajtáját” – fejtette ki Anita, majd arra a  kérdéscsoportomra: milyen tánc-stílussal kezdte, szerepelt e versenyeken, és milyen sikereket ért el,  a következőképpen folytatta:  „Először hiphop-pal kezdtem, 4 évig csak ezt gyakoroltam és táncoltam Lábadi Norbert tánctanárnál; közben azon gondolkoztam hogy más stílusban is kipróbálom magam, így elkezdtem járni Orovec Béla  táncoktató próbáira is, akitől (és ahol) megtanultam szinte az összes latin és standard táncot. Érzelmileg talán a latin táncok állnak legközelebb személyemhez, de nagyon szeretem a hiphop táncot is. Szerepeltem már versenyeken ( kisebbektől a legnagyobbakig – értem ez alatt az Európa-  és Világbajnokságokat) és fellépéseken szóló- valamint páros, illetőleg duó kategóriában.  Hiphop duót először Mészáros Csillával, majd Onyecki Nikolettel táncoltam, most pedig Palata Edinával táncolok e kategóriában; latin táncoknál legelőször Pauzenberger Tamás volt a párom, őt követték Szabó Sándor, Szalóki Róbert és Szőke Edvárd (aki  a standard kategóriában a párom),  jelenleg pedig Mátyás Márin. Számos  első, második, harmadik hely van a tarsolyunkban, amelyeket pontszerző-, open- és országos versenyeken, Európa- és  Világbajnokságokon szereztünk!  Néhány példát szeretnék megemlíteni:  Európa bajnokságon Mátyás Márinnal Bachata és Merengue kategóriában (a latin táncstílushoz tartoznak) első helyezést értünk el és e kategóriákban a  legutóbbi, idén júniusban szigetszentmiklóson (Magyarország) megtartott Világbajnokságon szintén elsők voltunk.  Ezen a VB-n egyébként Caribi latin formációban harmadikok, csoportban úgyszintén harmadikok lettünk, míg Balroom csoportban és formációban második helyezést értünk el;  standard táncstílusnál a Balroom kategóriában mind formációs, mind csoporttáncban Edvárddal úgyszintén második helyezést értünk el. E világversenyen kisebb csoportjaink is igen jól szerepeltek „ – sorolta Anita a sikereket!
    Következő kérdéscsoportom első  része arra vonatkozott hogy szabad idejében oktat e fiatalabbakat a New Ada Dance táncklubban, milyen táncstílust gyakoroltat  be velük, és mennyire sikeresek e csoportok; második része a felnőtt táncoktatókkal kapcsolatos:  kik azok a tánctanárok, akikre „felnéz”,  akik a példaképei?
    „Amikor nem táncolok és van egy kis szabad időm, akkor a fiatalabbakat oktatom; van két rocky-stílust táncoló csoportom: egy nagyobb (idősebb gyermek-) korosztályú és egy kisebb korosztályú. A nagyobb korosztályú csoportom a már fentebb említett VB-n első lett és erre igen büszke vagyok.  A kisebb korosztályú csoport még „csak” országos versenyen szerepelt, és első helyezést ért el! Mindezekre a csoportokra nagyon büszke vagyok.
    Sokat köszönhetek tánctanáraimnak: Orovec Bélának és Lábadi Norbertnek,  hogy idáig eljutottam, és e sikereket elértem; reájuk mindég lehet számítani!   Felnézek rájuk és a példaképeim, mint ahogy Molnár Andrea is, aki nagyon sokat segített Nekem is, a csoportnak is a páros táncban való fejlődés terén Orovec Bélán kívül.
    Klubunkban foglalkozunk páros táncokkal, hiphoppal, majorettel, rockyval, elektrikkel és  felnőttek oktatását is végzik a tánctanárok!
    Mi klubtagok is, oktatóink is szeretettel várnak minden érdeklődőt a New Ada Dance táncklubba”  –  fejezte be beszélgetésünket Klucsik Anita!

A Körkép és e sorok írója még további sikereket kíván a táncklubnak és Anitának mind tanulmányai terén, mind táncban és az oktatásban is!

Bálizs Géza

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA