Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

Bolhásság - 2. rész

    A bolhák kártétele a következőkből áll:
    - az állat nyugtalanítása
    - vérveszteség
    - baktériumok és férgek terjesztése
    - bolhaekcéma
    A bolhák okozta vérszegénység fiatal állatokon, baromfin, kutyán, macskán, kecs-kén, szarvasmarhán és juhon fordul elő. Ennél súlyosabb beszámítás alá esik az egértífusz terjesztése, mely emberben lázzal fejfájással bőrkiütésekkel, hidegrázással, a vese és a központi idegrendszer megbetegedésével jár. Az egértífuszt vagy endémiás tífuszt nem a bolha csípése, hanem a bolhaürülékben lévő Riketszia nevű baktérium bőrbe dörzsölése okozza, szerencsére hazánkban elvétve fordul elő. Súlyos beszámítás alá esik továbbá az ebek uborkamagképű galandférgének , a Dipylidium caninumnak  bolhák általi terjesztése , amikor is a bolha lárvája fogyasztja el a galandféreg petéit , a bolha lárvában és a kifejlett bolha bélcsatornájában  fejlődik ki a féreg fertőzőképes alakja. Ezt a fertőzött bolhát fogyasztják el bolhászkodás közben a kutyák és a macskák és az ő bélcsatornájukban alakul ki a galandféreg. Ez a galandférgesség ráadásul zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő fertőző betegség.
    A bolhaekcéma jelentősége kiemelkedő! A bolhaekcéma talán a kutyák leggyakoribb, s a macskák rendkívül gyakori bőrbetegsége, mely nyáron gyakori, de bármely évszakban előfordulhat. A bolha nyálában lévő hisztamin-szerű vegyületek,  enzimek, polipeptidek, aminosavak provokálnak un. I. és IV. típusú túlérzékenységi reakciót. A csípést követő reakció lehet azonnali, 15 percen belüli, vagy késleltetett, 24-48 óra múlva jelentkező.  A bolhacsípésnek folyamatosan kitett ebek és macskák esetében egyfajta immuntolerancia alakul ki, jóval a bolhák vérszívása után enyhébb, de határozott tünetek megjelenésével. A macskák bolhacsípés okozta dermatítisze az alapja a macskák un. miliáris bőrgyulladásának. A klinikai tünetek megjelenésének foka és időtartama függ a bolhásság időtartamától, a bolhacsípések számától  és gyakoriságától, a gazda egyedi érzékenységétől, más, az állatot terhelő egyidejűleg fennálló bőrbetegségektől  és a korábbi kezelésektől.
    A bolhaekcémás eb egész teste intenzíven viszket, különösen érzékenyen reagál a hátágyéki és lágyéki  tájék, a comb hátulsó és belső felülete, a has alja, a nyak és a fülek területe. Az állat rendkívül sokat vakarózik, dörzsöli, rágja, harapdálja  a túlérzékennyé vált területeket,  így kialakulnak szőrfosztott, kipirult, hólyagocskákkal és pörkökkel büszkél-kedő bőrterületek, sőt, az idő előrehaladtával a bőr színe sötétre vált. A másodlagos, gombák és baktériumok okozta felülfertőződések szinte törvényszerűen kialakulnak. Macs-káknál az elsődleges elváltozás apró, pattanásra emlékeztető,  a háton, nyakon, és a pofán gyakori. Ez nem a bolhacsípés nyoma, hanem a csípésre adott túlzott immunválasz!  A szőrhullással és hámló bőrgyulladással jellemezhető területeket  a macska túl gyakran nyalja, vakarja, rágja.

Gecse Attila
Forrás: dr. Szőke István, állatorvos

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA