Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

Gondot okoznak a régi vízvezetékek

    A II. Helyi Közösség a minap fejezte be a Đuro Đaković és Cseh Károly utca sarkán a bedőlt esővízcsatorna támfalának javítását. Varga Elfride helyi közösségi titkár elmondta: a munkálatoknál nagy gondot okozott az évtizedekkel korábban szakszerűtlenül elhelyezett vízvezeték, amelyet nem az árok szintje alá helyeztek el, hanem egyszerűen azon keresztül átvezették. A csatornázási munkálatok alkalmával emiatt a szükségesnél kisebb átmérőjű átfolyócsövet helyezhettek el. Így ez leszűkítette a lefolyó esővíz útját, valamint könnyebben berakódott szeméttel, amelyet beledobáltak az emberek.
Végül rendbe hoztuk a csatornaszakaszt, ahol a vízvezeték is áthalad, megnagyobbítottuk, és betonkoszorúval megerősítettük a támfalat – magyarázta Varga Elfride.
    Ezen helyet kapott egy járda is, mivel korábban az sem volt a sarkon. Így most már a gyalogosok az út helyett a járdán közlekedhetnek a Cseh Károly és a Petar Kočić utca között. A munkálatok 120 000 dinárba kerültek, amit a helyi közösség az esővíz elvezetésére szánt költségvetési tételből finanszírozott.
    Varga Elfride elmondta: a II. Helyi Közösség területén gyakori, és nagy gondot okoz az esővízcsatornák árkolásakor, hogy az elmúlt évtizedekben szakszerűtlenül fektették le a víz-, gáz- és telefonvezetéket. Hozzátette, hogy a villanyvezetékkel akkor volt gondjuk, amikor a villanykarók mellett ástak árkot, ilyenkor előfordult, hogy fennakadtak a vezetékben.
    A vízvezetékkel van a legtöbb gondunk – közölte a titkár. – A Đuro Đaković utcában három olyan szakasz van, ahol ha megfelelően kimélyítenék az utcai csatornát, akkor a levegőben maradnának a vízvezetékek. A gondok 20-30 éve alakultak ki, amikor meggondolatlanul és szakszerűtlenül fektették le a mikrokutak vízvezeték-hálózatát. Ezt igyekszik rendezni a Standard kommunális közvállalat, valamint a helyi közösség. Az adai II. Helyi Közösség minden évben a költségvetése egy százalékát fordítja arra, hogy a mikrokutakat rákapcsolja a városi vízvezeték-hálózatra. Tavaly a Cseh Károly, a Bogdánfi Sándor és a Miroslav Antić utcában épült vízvezeték. Mostanság a polgárok kérelme alapján a Lazo Kostić utcában épül a városi vízvezeték, amit közösen finanszíroz az adai önkormányzat és a helyi közösség. Azzal, hogy a mikrokutakat rákötjük a városi vízvezetékre, kiküszöböljük a szakszerűtlen kiépítés okozta problémákat, hiszen mindenki az utcáról vízórán keresztül kapja a vizet – nyilatkozta Varga Elfride, és hozzátette, hogy a szakszerűtlenül lefektetett gázvezetékkel találkoztak már a Vajdasági Brigádok, valamint a Lenin utca és a Svetozar Markovic utca sarkán. Az utóbbi helyszínen a csatornázáskor gondjuk volt a telefonos optikai kábellel is. Ezt úgy óvták meg, hogy az esővízcsatornát betonlapokkal fedték le, hogy ne látsszon a kábel.

Csincsik Zsolt

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA