Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. augusztus

Címoldal
Bízzál!
Községi hírek
Gondot okoznak a régi vízvezetékek
Új padok a főutcákon
Járdát javítanak
Népünnepély a Tisza-parton
Jubileumi Aranykapu-vásár
Nóra diplomája
Forróság és ünnepek
Nyaralás
Régi idők emlékei
Tizenegyest rúgni a Barcelonában
Egy asztalnál a gasztroangyallal
„Színház az egész világ”
130 éves lehetne
ADART-kiállítás
Koszorúzási ünnepség és rendhagyó történelemóra Belgrádban
Kitűnő vizsgabál zárta a nyári tánciskolát
Gyermekkorom óta szeretem a táncot
Még egyszer az emlékparkról
Betegjogok és kötelezettségek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – IX.
Bolhásság - 2. rész
Tarka oldal
Impresszum

Egy asztalnál a gasztroangyallal

    Augusztus első szombatján ragyogta be a Koós tanyát Borbás Marcsi, a magyar közszolgálati televízió Gasztroangyal című műsorának szerkesztőriportere, miközben stábjával forgatott a népszerű műsor egyik adásához. „Szeretjük Marcsi műsorát, és örömünkre szolgált, hogy tanyánk színhelye lehetett a forgatásnak. – nyilatkozták a vendéglátó tanya gazdái, Koós Holló Tímea és Koós Dezső. Törökné Dancsó Katalinnal kapcsolatban vagyunk a falusi turizmus által. Mivel ismeretséget ápol Borbás Marcsival, ő szólt nekünk, hogy a főzőangyal délvidéki utat tervez, és adai színhelyként a Koós tanya tökéletes lenne. Így alakult, hogy együtt főzhettünk Marcsival”
    A vidéket járó műsorvezető ismerkedik, főz, kóstol és barátságos természete még kedveltebbé teszi őt. Tisza-menti körútjára az ismert őstermelő, Törökné Dancsó Katalin kísérte, aki a műsorban is közreműködött. A következőket mondta:
    „A Kézműves Magyar Ízek Vásárán ismerkedtünk meg Borbás Marcsival, hiszen ő a rendezvény háziasszonya. Termékeink bemutatása alkalmával kerültünk kapcsolatba vele, és döntött úgy, hogy délvidéki útján kísérjük el őt. Több mint két hónapja folynak az előkészületek erre a találkozásra. Marcsi helyi jellegzetességeket mutat be, ezért tájjellegű ételek receptjeiből válogattunk, hiszen a műsor hírnöke is egyben a hagyományápolásnak és értékmentésnek. Ez a gasztro-körút a török időkből származó szárma köré épült, mely a délvidéki szájíz szerint füstölt csülökkel van gazdagítva, és melynek elkészítési útmutatója édesapámtól származik, vagyis zentai recept. Az ételt testvéremmel, Csányi Dancsó Ágnessel együtt és természetesen Marcsi segédletével készítettük el. Mint biotermelő, szederszedésre hívtam meg vendégemet, majd szederlekvárt készítettünk. Nataš Bajin Mrkšić hagyományos ünnepi szerb ételt, a koljivót mutatta be, Kiss Mária elkészítette a Koós tanya specialitását, a fantasztikus tejfölös lepényt, Koós Holló Tímea a kanálverttel keltette fel a figyelmet, Török Margit unokájával, Varga Imolával adai pékkifliket sütött, a Koós tanya Imre bácsija pedig a birkapörköltet és kakaspaprikást főzte. Az elkészült ételek mellé harsogós kovászos uborkát tálaltunk fel a vacsoránál. Az ízek csodálatos kavalkádját mulatós esttel zártuk, melynek vidám hangulatát a Vadvidrág Hagyományápoló Kör Tarsóka táncegyüttesének és a Kócos tamburazenekar produkciója tette igazán vidámmá. Marcsit szeretik az emberek, és a szívükbe zárják, hiszen személyisége, közvetlensége, szól az emberhez és tért nyer a modorossága. Nagy megtiszteltetés, hogy vendégül láthattuk, és átnyújthattunk neki egy csokrot helyi jellegzetes ételeink receptjeiből“


A Magyar Televízió Gasztroangyal című népszerű műsorának stábja a nyár folyamán az adai Koós-tanyán forgatott. Borbás Marcsi műsorvezető adai háziasszonyok társaságában több itteni, tájjelegű ételt készített.

    A televíziós műsorvezetővel a forgatás egyik szünetében beszélgettem, miközben a finom tejfölös lepényből falatoztunk. „Jól érzem magam – mondta – hiszen itthon vagyok! Műsorommal hirdetem, hogy vigyázni kell az őstermelőkre, hiszen ha őstermelőktől vásárolunk, akkor jó élelmiszerhez jutunk. Ezért a vásárló az, aki meg tudja tartani őket, hiszen választhat a házi jó minőségű alapanyagok és a behozatali tömegcikk között. Ha tehetik, válasszák a minőséget!”
    „Élmény- és értékteli utunk volt!“ – jegyezte meg Törökné Dancsó Katalin, férjével együtt az idei Kézműves Magyar Ízek Vásárán az ezüst hely díját nyerték el saját termékeikkel.
    Az Adán is forgatott adás októberben kerül az M1 képernyőjére.

Lajkó Szilvia

avgust 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA