Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

FIATALOK ÍRJÁK

Jó gyereknek lenni

    Gyereknek lenni elég jó dolog. A következő sorokban leírom, hogy miért is gondolom ezt így.
    Anyukám és apukám mindig panaszkodik a számlák miatt. Egyikük sem szeret elmenni befizetni. Általában anya szokta rendezni az ilyesmit. Persze, vannak kivételek. Apu, amikor megy valahova messzire autóval, és útba esik a posta, akkor befizeti. Anyu meg mikor az öcsémet viszi fociedzésre. Nos, a második ok is ehhez kapcsolódik: nincs gyerekem, aki sok drága dolgot akarna. Illetve van időm külön csoportokra is járni (például: tánc). Valamint ezeket nem nekem kell kifizetni. Mint ahogy ételt sem kell vennem.
    Édesanyám szomorkodni szokott amiatt, hogy nyáron nem bír majd medencére jönni velünk, csak vasárnap. Ekkor viszont nem szeretünk menni, mert olyankor sokan üdülnek ott. Nekünk, gyerekeknek viszont az egész nyarunk szabad. Bírunk sátorozni, kirándulni, sokáig aludni, játszani, fürdeni, menni erre-arra.
    Nem kell főznöm, mosnom, takarítanom. Legfeljebb a szobámban kell rendet raknom. Persze, amikor kész a lecke, és megtanultam, segítek valamiben. Sokszor porszívózom, elmosogatok, letörlöm a port a szekrények polcairól.
    Nyilvános helyen nem kell komolynak lenni. Nyugodtan viccelődhetek, és ez még a hangulatot is oldja. Illetve egy kis vidámságot is csempész a felnőttek komoly életébe. Például egy nagy, családi összejövetelen, az ebéd közben, ha sürgősen ki kell menned, kimászhatsz az asztal alatt. Viszont egy felnőttnek ezt nem szabad.
    Gyermekkorban fejlődünk. Így tesznek a csontjaink is. Ebben a korban sokat kell tornázni. A fittség és a csontjaink hajlékonysága érdekében. Nincs túl sok olyan felnőtt van, akinek, ha azt mondod bukfencezzen, rögtön meg tudná csinálni.
    A felnőttek sokat hazudnak, csak azért, hogy meg ne sértsenek valakit. A gyerekeknek ettől nem kell tartaniuk. Mindig megmondják az igazat. Innen a mondás: „A gyermeki őszinteség”.
    Nem értem. A felnőttek miért nem mernek sírni! Talán azért, mert így gyengének látszanak? Vagy megtörtnek?  Nem tudom. Ez számomra egy örök talány. Egy biztos, a gyerekek többet sírnak. Mégis, néha jobb mindent kiadni pár könnycsepp formájában.
    Egy csomó dolgot felsoroltam, amiért jó gyereknek lenni. Viszont a legfontosabbat kihagytam. Azért a legjobb gyereknek lenni, mert még előtted az egész élet.

Dér Lilla 6.c.
Cseh Károly Általános Iskola Ada

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA