Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál

    A házigazda Vadvirág Hagyomány­ápoló Kör tagjai majd egy évtizede az­zal a céllal hozták létre ezt a fesztivált, hogy vendégül láthassák azokat a nép­zene-kedvelőket, akiknél már vendégeskedtek, valamit a nép­zenét olyan emberekkel is megszerettessék, akik még nem ke­rültek közel hozzá. A fesztiválra minden évben más tánccso­portokat hívnak. Vendégeik voltak már Erdélyből, Ausztriá­ból, Magyarországról és több vajdasági községből. Az idén pedig a horvátországi Laskóból érkezett tánccsoport, akikkel tavaly a pulai magyar kultúra hete rendezvény keretein belül találkoztak. A laskóiakon kívül a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület két tánccsoportja is részt vett a szombati rendezvényen, mely szokásosan utcai felvonulással kezdődött. A vendéglátó és a vendégek táncosai keltették fel a járókelők figyelmét énekükkel és táncukkal. A hagyományos piactéri bemutató sem maradt el a felvonulók részéről. A fel­vonulás egyben hívogató is volt a kilencedik Tavaszi Vadvi­rág Fesztiválra való csatlakozáshoz, valamint meghívó az esti gálára.
    Május 28-án, a délelőtt folyamán a színházterem előtti téren kézműves műhely és táncház várta az érdeklődőket. A gyöngyfűzést a topolyai  Dimény Ibolya vezette, a nemezelés fortélyait a temerini Lukács Fodor Valériától lehetett elsajátítani, virágkoszorú-fonásban Varga Imola segített, a táncházat pedig Resócki Roland és Rácz Szabó Rita vezette.

    Este tartották meg a néptánc gálát a színházteremben. Színpadra léptek a Vadvirág HK táncosai somogyi táncokkal, a Vadvirág HK asszonykórusa, Szügyi Csenge és Virág Borbála óvodás furulyakettős, a Vadvirág HK tagjai, akik az idei Szólj síp, szólj! népzenei vetélkedőn kiemelkedően szerepeltek, mint Laták Sára és Varga Lilla, akik bodrogközi népdalcsokorral első helyen végeztek, Klima Döníz pedig moldvai dalcsokorral bronz oklevelet szerzett ugyanezen a vetélkedőn. A temerini Virgonc és Cifra tánccsoport délalföldi, moldvai és somogyi táncokat mutatott be az adai közönségnek, művészeti vezetőjük és koreográfusuk Lukács Imre. A laskói vendégek moldvai, bagi és széki táncokkal mutatkoztak be – művészeti vezetőjük Kettős Zsuzsanna. A Vadvirág HK Füzike óvodás csoportja délalföldi gyermekjátékokkal szerepelt, az idei Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptánc vetélkedőn második helyezést ért el, és az esti gálán is nagy sikere volt. Raffai Éva és Csuvik Oszkár, a Vadvirág tagjai az idei KMV-n különdíjat érdemelt bonchidai táncukkal léptek fel, Zombori Péter és Csuvik Oszkár Küküllő menti táncot mutatott be, amely második díjat érdemelt a KMV-n. Záró számként a vendéglátók táncosai bemutatták azt a táncot, amivel a Vadvirág HK képviseltette magát az idei Gyöngyösbokrétán. A táncosokat visszatapsolta a közönség. A sikeres műsorszám koreográfusa a budapesti Kis István és Kis Istvánné Demeter Erika voltak.
    A gála után finom vacsora és táncház várta a mintegy 130 fellépőt a Hagyományápoló Kör székházában. A finom falatokat Szabó Ilonka és Kalocsai Teréz készítették. Az ovistól az egyetemistáig mindenki jókedvben folytatta az estét a vacsora utáni táncházban, ahol csakúgy, mint az egész napos rendezvényen, a Véka népzenei együttes muzsikált.
    A fesztiválról Varga Lívia, a házigazda Vadvirág HK elnöke így nyilatkozott: „Úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült az idei rendezvényünk is. Szép napunk volt, minden könnyedén és vidáman zajlott le. Még a legfiatalabb résztvevők, az ovisok is fáradhatatlanul, nagy kitartással vettek részt a programokban, és az egész napos nyüzsgés sem vette kedvüket. Örülök, hogy itt voltak temerini ismerőseink, akikkel majdnem 20 éves kapcsolatot ápolunk, és annak is örülök, hogy egy rövid pulai ismerkedés után a laskóiak is elfogadták meghívásunkat. Szeretnénk velük is együttműködni a továbbiakban is. Dicsekedni szeretnék azzal, hogy a sikert aratott bonchidai táncunkkal felkeltettük az érdeklődést, és máris meghívást kaptunk a felsőhegyi aratóünnepségre. Ki kell emelnem a rendezvényünk támogatóit, az adai Önkormányzatot, a budapesti székhelyű Nemzeti Kulturális Alapot, az adai T-1 magánvállalatot és az Adica Közvállalatot. A bonchidai koreográfia támogatója a Vajdasági Tartományi és Művelődési Titkárság volt. Reményeink szerint ehhez csatlakozik még a Szekeres László Alapítvány is, hiszen a korábbi években is számíthattunk rájuk. Fontos kihangsúlyoznom a szülők odaadó hozzáállását és támogatását. Fantasztikus szombat volt! Örömmel tölt, hogy ez alkalommal is nagy volt az érdeklődés!” 

Lajkó Szilvia

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA