Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Táncos kárpát-medencei barangolás

    Táncház, kézműves-foglalkozások és néptánc-gála várta az érdeklődőket a IX. Tavaszi Vadvirág Fesztiválon, amelyet hagyományosan május utolsó szombatján szerveztek meg. Az adai színházteremben helyet kapó rendezvény házigazdája a Vadvirág Hagyományápoló Kör volt, amelynek mintegy nyolcvanfős tagsága megmutathatta magát a fesztiválon, s számot adhatott legújabb sikereiről, eredményeiről.
    Az egyesülettel sok helyen jártunk már, sok helyre hívtak, és sok helyen láttak vendégül bennünket. Ezt szerettük volna viszonozni, amikor megszerveztük az első fesztivált kilenc évvel ezelőtt – magyarázta Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke. – A fesztiválon napközben programokat rendezünk a gyerekeknek, és aztán este pedig a színházteremben gálaműsorral örvendeztetjük meg az adai közönséget. Ilyenkor nemcsak a Vadvirág, hanem a vidékről érkező táncegyüttesek is közönség elé lépnek. Minden évben meghívunk egy határon túli táncegyüttest is. Már voltak Erdélyből vendégeink, érkeztek már Magyarországról, Ausztriából tánccsoportok, az idén pedig a horvátországi Laskó Petőfi Sándor Művelődési Egyesületének táncosait láthatjuk vendégül. Szeretnénk az egész Kárpát-medencére kiterjeszteni a fesztivált. A Felvidéken is már vendégeskedtünk, és reméljük, hamarosan mi is viszonozhatjuk a meghívásukat. Már hagyománnyá vált, hogy a rendezvényt mindig felvonulással nyitjuk. A Vadvirág székházából indulunk, természetesen népviseletben, majd a piacon és a nyári színpadon megállunk néhány tánc erejéig, s dalolva megyünk vissza a székházig.

    A felvonulással párhuzamosan kézműves foglalkozások kezdődtek. – tette hozzá Varga Imola, a kézműves foglalkozások egyik vezetője – Tavaly szerveztünk először ilyen programot, amely nagyon sikeres volt, tetszett a gyerekeknek, ezért úgy döntöttünk, hogy az idén is folytatjuk. Először az óvodásokkal gyűjtöttünk tavaszi virágokat, amelyekből koszorúkat fontunk a lányok hajába. Azután kezdődött a gyöngyfűzés a topolyai Diményi Ibolya vezetésével, a nemezeléshez pedig a temerini Lukács Fodor Valéria adott útmutatást. A kézműves foglalkozáson kívül táncház is várta a gyermekeket. Resócki Rolandtól és Rácz Szabó Ritától tanulhattak új lépéseket és dalokat a táncolni vágyók. Azt tapasztaltuk, hogy a legaprajának a kézműves foglalkozások tetszenek a leginkább, az idősebbek számára viszont a gálaműsor utáni táncház a fesztivál legizgalmasabb része.
    Az esti  ünnepi néptánc-gálán kárpát-medencei barangolás várta a lelkes közönséget. A laskói táncosok, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület két tánccsoportja  és a házigazda tánccsoport előadásában moldvai, somogyi, székelyföldi mezőségi és dél-alföldi táncokat láthattak az érdeklődők, és természetesen színpadra léptek azok a táncosok, énekesek és zenészek is, akik a nemrégiben megtartott néptánc és népzenei vetélkedőkön kiválóan szerepeltek.
    A fesztivált este táncház zárta, ahol a talpalávalót a Véka együttes szolgáltatta.

Józó Krizsán Mónika

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA