Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Tíz évvel ezelőtt…
ezt írtuk júniusban

    Legalizálják a szennyvízcsatorna-hálózatot. Gecse István tollából betekintést nyertünk az I Helyi Közösség munkájába a megtartott tanácsülésen. Ebből két érdekes témát ragadnék ki: 1. „Tájékoztató hangzott el a polgárok március 27-én megtartott gyűléséről. Pozitívan értékelték a községi végrehajtó tanács azon határozatait, amelyek a már kiépített szennyvízcsatorna-hálózat legalizálását és a további kiépítésének kérdését hivatott megoldani.” (Kommentár: a határozat csak részben valósult meg. A szennyvízcsatorna épül ugyan úgy-ahogy, viszont a legalizációból a mai napig nem lett semmi.). 2. „Hosszas vita után támogatást nyert az a petíció, amelyet már több mint 300 polgár írt alá, és amely a tervezett repülőtér lokációját kifogásolja.” (Petíció ide, petíció oda, a 300 polgár hiába kifogásolta a lokációt, a repülőtér, igaz olyan-amilyen, de kiépült.).
    Egy fotó erejéig beszámoltunk arról, hogy 1999 végén mintegy 400 m. hosszan kiépült a parkolósáv a Lenin utca jobb oldalán, a központtól Zenta felé haladva. A tudósítás utolsó mondata így hangzik: „Az út másik oldalára is elkészült a parkolóhelyre vonatkozó terv, de hogy kiépítésére mikor kerül sor, továbbra is megválaszolatlan kérdés marad.” (Azóta több mint tíz év telt el, de a parkoló a másik oldalon még most sem épült meg. Lehet, hogy még tíz évet kell várni rá?!)
    Többszörös bajnok a kaszálásban. Riport készült az adai Bajusz Ferenccel, aki négy éven át szinte legyőzhetetlen volt a hagyományos kézi kaszálásban, aki az itthoni és vidéki aratóversenyeken állandóan az élmezőnyben végzett, több első helyet szerezve. Ezt a régi „mesterséget” ma is tökéletesen végezte, ezért felfigyeltek rá, meghívásokat kapott vidéki aratóversenyekre, közöttük több nemzetközi megmérettetésre is.
    Újabb siker a mezőgazdasági vásáron. „A Termometal ebben az évben is, immár ötödször, részt vett az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Árumintavásáron, Az eddig elért eredményeket így jellemezném: a harmadik évben – 1999-ben egy aranyérmet kaptunk a rend-sodrónkra, a következő évben a kiállítás bajnokai voltunk, az idén pedig a négysoros korongos kaszánk aranyérmet kapott, ugyanakkor az ipari formatervezésben is elnyertük a kiállítás nagyserlegét” – nyilatkozta a lapunk munkatársának Micsiz József a Termometal magáncég tulajdonos igazgatója. A továbbiakban beszámolt a cég munkájáról, újításairól, a piacáról. A Termonmetal újabb sikereiről mi sem tanúskodik jobban, mint az a levél, amit a szerbiai kormányfő, Zoran Đinđić május 18-ai keltezéssel intézett a Termometal igazgatójához Micsiz Józsefhez. Kivonatok a levélből: „Dozvolite mi da Vam u ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime uputim najsrdačnije čestitke povodom osvajanja pehara Apsolutnog šampiona kvaliteta 68. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.“ „Molim Vas, da prenesite moje čestitke radnicima, uz želje za mnogo lepih trenutaka u radu i ličnom životu.“ Predsednik Vlade, dr. Zoran Đinđić s.r.
    („Engedje meg, hogy a Szerb kormány és a saját nevemben kifejezzem legszívélyesebb üdvözletemet annak kapcsán, hogy a 68. Újvidéki Mezőgazdasági Árumintavásáron elnyerte a Minőség abszolút bajnokának járó serleget”… „Kérem, üdvözletemet adja át munkásainak, azzal, hogy továbbra is szép sikereket kívánok a munkában és a magánéletükben is.” A Szerb kormány elnöke, dr. Zoran Đinđić s.k.)
    Megnyílt a Teleház. Nagyhorderejű hírként számolt be Bálizs Géza a Teleház megnyitójáról, amely május 20-án zajlott le. A megnyitón a Teleházak Szövetségének magyarországi elnöke, Kovács Győző méltatta a mozgalom jelentőségét, szerepét és helyét a mai társadalomban. Ugyanezen a napon Moholon a Csobolyó székházában megnyílt a Telekunyhó. (A számítógépek rohamos fejlődése és elérhetősége következtében a Teleház a közelmúltban bezárta kapuit.) 

Összeállította: Vastag J.

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA