Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Búzavirág énekcsoport - Törökfalu

    Mint minden évben, így az idén is a törökfalusi Búzavirág énekcsoport lázasan, de lelkesen készült a hagyományápoló fesztiválra a Durindóra, melyre Csonoplyán került sor.
    A téli hónapokban már e kis lelkes csoport elkezdte az énekek összegyűjtését és gyakorlását. A Durindó-fesztiválon való részvételre egy olyan népdalcsokorral készültek melyet előzetesen már előadtak Magyarkanizsán. Az Éld az életed! zentai egyesület Ki mit tud! szórakoztató, nem verseny jellegű tehetségápoló rendezvényt szervezett felnőtteknek Magyarkanizsán ez év május 14-én. A törökfalui Búzavirág énekcsoport ezen a rendezvényen fellépett a népdalcsokorral, valamint Nagy Rózsa, az énekcsoport tagja, még külön egyedül is vicces énekekkel és Boródi Kristóf balladájával rész vett. Török Klárika, a csoport kísérője pedig egy verset szavalt el ezen a rendezvényen. Más fellépők szavalatokkal, novella felolvasásával, jógagyakorlatokkal, egykerekű mutatvánnyal, grafitrajz kiállítással, tojásfestéssel, gyöngyfűzéssel, valamint durum búzából elkészített élelmiszerrel vettek részt más-más településekről. Mindhárom fellépés sikerrel járt, ami bátorságot adott számukra de kiváltképpen a közelgő csonoplyai Durindón való részvételre. A szereplések után vacsora és vidámság, azaz szórakozás következett mely az ismerkedés és kapcsolatteremtés jegyében múlott el.


A törökfalui Búzavirág énekcsoport Csonoplyán

    A főpróba tehát megtörtént, és maradt még néhány hét a nagy megmérettetés előtt, melyet még sok gyakorlással töltött el az énekcsoport.
    Az idén Csonoplyán június 3-tól 5-ig volt a Durindó és a Gyöngyösbokréta hagyományápoló fesztivál. Számunkra, délvidéki magyaroknak ez a rendezvény hatalmas erejű, megtartó és fontos esemény. Itt a néptánc-zene-ének az, ami elhangzik és felcsendül e pár nap alatt. Szinte minden magyarlakta településről érkeznek hagyományápoló társulatok, egyesületek, csoportok, hogy bemutathassák tudásukat és mindazt, amivel foglalkoznak.
    A törökfalui Búzavirág énekcsoport június 4-én délután vett részt ezen az eseményen, melyre kis szurkoló csapatuk is elkísérte őket. A szervezők és maga a falu is nagy szeretettel fogadták a résztvevőket, akik Vajdaság minden csücskéből érkeztek. A fellépések délután kezdődtek, ahogy folyamatosan, az útlezárások nehézségei ellenére, érkeztek a csoportok és léptek fel a helybeli művelődési otthon színpadán a zsűrivel és a lelkes közönséggel szemben. A mi ének-csoportunk is fellépett, elénekelték az előkészített népdalcsokrot. A kis lámpaláz és izgulás közepette a fellépésük jól sikerült, ennek eredményét most már izgatottan várják, majd postázva kapják el a zsűrinek fellépésükkel kapcsolatos észrevételeivel együtt.  Énekcsoportunk fellépését követően még egy kicsit Csonoplyán tartózkodott, majd visszaindult a megszokott hétköznapi élethez a kicsiny faluba, ahol tovább együtt fognak készülni énekekkel a következő fellépésekre melyek várják őket.
    Ezen a rendezvényen jómagam is részt vettem, és örömmel néztem, hallgattam a Búzavirág énekcsoportunkat. Ez alkalommal is elvitték magukkal Törökfalu hírét. Mindahhoz, hogy e kis énekcsoport továbbra is lelkesen működjön, nagyon is szükség lenne támogatásra, itt elsősorban erkölcsire gondolok, a falubeliektől, hogy még lelkesebben és bátrabban tudjanak kiállni a nagyközönség elé. Valamint, hogy még többet és jobban fejlődjenek az éneklés terén, ezzel továbbra is a falujuk hírét viszik magukkal. Próbáljunk közösen tenni, segíteni egy-máson, hisz ez az, ami a hitünkön kívül még segít minket a megmaradásban.

Molnár József

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA