Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A mezőőr-szolgálat munkájáról
Elhordta a kibérelt földet

    A mezőőr-szolgálat vezetője Dragoljub Bajić elmondta, hogy a szolgálat ebben az évben is teljes kapacitással dolgozik, ugyanis szolgáltatóval 2012. február 28-ig meghosszabbították a szerződést. Az öt mezőőr naponta 14-15 órát is a terepen van. Rendkívül jó az együttműködés az önkormányzattal, a rendőrséggel, helyi közösségekkel, de a gazdák legnagyobb részével is.  Munkájukban nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a terepen való jelenlétre. Munkamódszerük egyik jellemzője, hogy igyekszenek a feleket – a kárt okozót és a károsultat – kiegyezésre bírni, ami sokkal hatásosabb és gyorsabb bármilyen bírósági eljárástól. Eddig ez sikeresen működött, amivel elégedett mindkét fél és maga a szolgálat is.
    Utána röviden vázolt egy-egy kirívóbb esetet, ami főleg a lopásokra, károk okozására vonatkozott. Példaként megemlítette, hogy az ősszel kinn maradt le nem tört kukorica sokak részére jó alkalom volt a lopásra. Egy csoportot tetten is értek, akik 2 tonnányi kukoricát már letörtek, ami a Halász József MIK tulajdona volt. Néhány szállási gazda kiengedi a disznókat felügyelet nélkül legelni, így természetesen sok kárt okoznak mások vetéseiben. Ilyen esetekben vagy feljelentést tesznek a szabálysértési bírónál, vagy kiegyezésre szólítják fel a feleket. Így kapott a Paint-ball klub tulajdonosa is egy kocát és két süldőt, a neki okozott kár ellenében. Több gond is felmerül a mezsgyék vagy figyelmetlenségből, vagy akarattal való elszántásakor. Ezek visszaállítása már nem az ő hatáskörük, itt a földmérők beavatkozása szükséges. Számos kárbejelentés érkezik ebben az időszakban a rétekből, amelyek a veteményekre, gyümölcsre stb. vonatkoznak. Mindent evidentálnak, de a károk magassága miatt nem tudnak sokat tenni. Jó viszonyt alakítottak ki a parcellák, a víkendházak tulajdonosaival, akik a nap bármelyik szakában elérhetik őket mobiltelefonjaikkal.
    Az év elején egy rendkívül érdekes esettel találta magát szemben a szolgálat, ami röviden így összegezhető: egy ember kiadta árendába a földjét. A bérlő nem szólva semmit a tulajdonosnak, fogta magát és 30-40 cm mélységben, tehát a legjobb termőréteget, elhordta a saját fólia-sátraiba. Kellett oda a humusz. Mikor a tulajdonos kiment szétnézni a bérbe adott földjén, akkor esett le az álla, amikor meglátta, mit csinált a bérlő. Azonnal jelentette a szolgálatnak, amely behívatta a bérlőt, és kiegyezésre késztette a feleket, azzal, hogy aki elhordta a földet, tíz napon belül hordja is vissza. Ez meg is történt, amiről jegyzőkönyv is készült.
    Ám pár hét múlva újra megjelenik a bérbeadó a hivatalban, azzal, hogy az a gyanúja, hogy a bérlő nem azt a földet hordta vissza, amit onnan elvitt, ezért talajelemzést kér. Itt már a szolgálat tehetetlen, ugyanis ilyen esetben hivatalból nem indíthat eljárást, ez magánkezdeményezés lehet csak. Hogy az amúgy is rendkívül furcsa és érdekes dolog még komplikáltabb legyen, megjelent egy harmadik ember is, szerződéssel a kezében, hogy az a föld az ő tulajdona, amit egy asszonytól vásárolt meg, de még nincs átvezetve a nevére. A bérbeadó viszont az állítja, hogy neki is van bérleti szerződése, ami ez év végéig érvényes. Az eset így eléggé komplikált, most van folyamatban a bírósági eljárás a tulajdonos kilétének megállapítása ügyében. 

Vastag J.

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA