Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

OPŠTINSKE VESTI

Obnavljanje zabavišta

    Iz saopštenja Predsednik opštine Ada, Zoltana Bilickog smo saznali da se, kao što je jesenas prilikom predaje obnovljenog zabavišta u Gunarošu obećao, nastavljena je  adaptacija ostalih zabavišta u opštini koji su u  dotrajalom stanju. U Adi su obnovljena dva objekta i to zabavišta  „Kuća igre“ koja se nalazi u ulici Dimitrije Tucovića, i „Duge“ u ulici Save Kovačevića. Radovi su izvršeni u aprilu i završeni su u roku od 2 nedelje, a zatim je u Molu započeto renoviranje krova obdaništa „Čigra“. Sredstva za radove je obezbedio Fond za Kapitalna ulaganja APV.
    Predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki, svečano je u Adi, u ulici Dimitrije Tucovića predao obnovljenu zgradu zabavišta Kuća igre. Ovo je najstarije zabavište u našoj opštini koji je prvi put otvoren 1876. godine. 1964. godine je na osnovu rešenja Skupštine opštine Ada pretvoren u Ustanovu za predškolsko obrazovanje i vaspitanje  „Čika Jova Zmaj“, kao samostalnu privrednu ustanovu koja je finansirana, kao i danas od strane lokalne samouprave. Na ovoj zgradi su sada zamenjena vrata, kao i podne obloge, a u predsoblju su postavljene keramičke pločice, a i zidovi su prefarbani. Sredstva za radove je obezbedio Pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja. I i II Mesne zajednice su finansirale popravku krova, zamenu oluka ulazne kapije. Pored ovoga iz sredstava Ustanove kupljen je nov kuhinjski nameštaj, bojler i tepisi, a vaspitačice kao i roditelji su svojeručno ulepšale prostorije.
    Takođe je obnovljena zgrada zabavišta Sivarvanj (Duga) u ulici Save Kovačevića. Cela zgrada je prefarbana spolja i iznutra, u radnoj prostoriji je postavljen parket laminat, zamenjena su vrata i prozori.


Sanacija deponija otpada

    Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki i mr. Željka Jurakić, direktorka Fonda za zaštitu životne sredine potpisali su u Beogradu Ugovor vezan za sufinansiranje izrade tehničke dokumentacije za sanaciju deponija čvrstog komunalnog otpada i izrade tehničke dokumentacije za izgradnju transfer stanica. Opštini Ada je za tu namenu po javnom konkursu Fonda, odobren iznos od 522.900,00 dinara, što čini 45% od procenjene vrednosti projekta. Ostatak mora da finansira Lokalna samouprava.
    Iz saopštenja Predsednika opštine Ada, Zoltana Bilickog smo saznali da je sa današnjim danom tj. 25.05.2011. godine, potpuno očišćena cela teritorija opštine Ada od divljih deponija,  i to svih 8 lokacija.


Blokada puta

    Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki, republički poslanik,Tamaš Tot, i pokrajinski poslanik Jožef Tobiaš 2. juna  izrazili su posebnu podršku   poljoprivrednim proizvođačima, koji štrajkuju i učestvuju u blokadi puta na teritorjiji opštine Ada.
    Prisutni u kabinetu predsednika opštine dogovorili su se o tome, da će rukovodstvo stati pored zemljoradnika, i da će prezentirati  na višem nivou njihov zahtev, koji se odnosi na subvenciju za zemljište do 100 hektara.
    Predsednik opštine,  ovim putem želi da podseti poljoprivrednike, da ih je i do sada podržavao, a tako će biti i u buduće, i da opština Ada spada u grupu retkih opština, gde državno zemljište 100% obrađuju meštani, tako što su je povoljno dobili u arendu.


Svečanost u Muzičkoj školi

    Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki je prisustvovao na skromnoj svečanosti u Muzičkoj školi „Bartok Bela“ u Adi. Svečanost je priredila direktorica Ildiko Roža povodom novčane pomoći od 70.000,00 dinara što je Lokalna samouprava obezbedila za nabavku električnog klavira, koji im je bio neophodan je za dalji nesmetani rad.


Magnetne table

    Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki, i republički poslanik, Tamaš Tot su školama na teritoriji Opštine Ada poklonili ukupno 18 magnetnih tabli što je kupila lokalna samouuprava. OŠ „Čeh Karolj“ Ada je dobila 10 tabli, od kojih će 6 koristiti u školskoj zgradi u centru, 3 u drugom Ađanskom objektu, a 1 na Utrinama, a OŠ „Novak Radonić“ Mol je dobila 4 table, kao i  Srednja Tehnička škola u Adi. Ovom poklonu su se najviše radovali mlađi đaci, a učenici 3. razreda osnovne škole su ih odmah i isprobali. Table su bele boje, a na njih se može pisati sa markerima u boji a mogu se obrisati sa suvim sunđerom.


Uređenje štranda

    Iz obaveštenja Lokalne samouprave smo saznali da su Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki, i Predsednik udruženja kampera, Tibor Juhas, na osnovu međusobnog sporazuma, i od zajedničkih sredstava, otpočeli radove na sređivanju Ađanskog štranda na Tisi. Posečena je trava, ravna se, odnosno niveliše se obala, što će se po planu završiti u toku sledeće nedelje, da bi ga svi ljubitelji Tise što pre mogli koristiti. Uporedno sa ovim vrši se i obnavljanje puta koji prolazi kroz teritoriju kampa, koji će biti obložen sitnim kamenjem, tako da ni za vreme kiše neće biti problema u saobraćaju. Ovo može biti odgovarajuće rešenje i na duži vremenski period.


СПАСОВДАН - слава православног храма у Ади

Zita Dragin Miricki

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA