Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

KÖZSÉGI HÍREK

Elektromos zongora

    Bilicki Zoltán Ada Község elnöke részt vett azon a szerény ünnepségen, amelyet Rózsa Ildikó a Bartók Béla Zeneiskola igazgatónője szervezett. Az ünnepséget az Önkormányzattól kapott 70.000 dináros pénzbeli segítség megköszönése alkalmából tartották, amelyből a zavartalan munkavégzéshez elengedhetetlen elektromos zongorát tudták megvásárolni.


Villanyzongorát vásárolt a község a zeneiskolának


Mágneses táblák

    Bilicki Zoltán Ada Község elnöke és Tóth Tamás köztársasági képviselő ma Ada község iskoláinak összesen 18 mágneses táblát ajándékozott. Az adai Cseh Károly Általános Iskola 10 táblát kapott, ebből 6 táblát fog használni az ún. „benti” iskola, 3 táblát a „baraparti” iskola és 1 táblát a törökfalusi iskola, továbbá 4-4 táblát kapott a moholi Novak Radonić Általános Iskola, valamint a Műszaki középiskola. A kisdiákok örültek legjobban ennek az ajándéknak, a III. osztályos tanulók azonnal ki is próbálták. Ezek a táblák fehér színűek, színes markerral lehet rájuk írni, és száraz szivaccsal letörölhetők. A táblákat az adai önkormányzat vásárolta.


Községünk iskolái mágneses táblákat kaptak ajándékba a helyi önkormányzattól


Óvodák felújítása

    Bilicki Zoltán Ada Község elnökének közleményéből megtudtuk, hogy mint az ősszel a felújított gunarasi óvoda átadásakor megígérte, folytatják a községben található többi rossz állapotban lévő óvoda adaptálását. Adán két óvoda került felújításra: a Dimitrije Tucović utcában lévő Játékház, ún. Pöttyös óvoda, valamint a Sava Kovačević utcában a Szivárvány óvoda. A munkálatokat áprilisban két hét alatt befejezték mindkét óvodában, és utána megkezdték Moholon a Búgócsiga nevű napközi tetőszerkezetének a renoválását. A munkálatokra a pénzeszközöket a VAT Nagyberuházási Alapja biztosította.
    Bilicki Zoltán Ada Község elnöke ünnepélyesen átadta a Dimitrije Tucović utcában található felújított Játékházat, mai nevén Pöttyös óvodát. Ez az óvoda községünk első, így a legidősebb óvodája, amelyet még 1876-ban nyitottak meg és adtak át a rendeltetésének. 1964-ben az Ada Községi Képviselő-testületének határozata alapján, Čika Jova Zmaj Iskoláskor-előtti Nevelési és Oktatási Intézménnyé alakult melyet, mint önálló gazdálkodó intézményt az Önkormányzat tartott, és tart fent ma is. Az óvoda épületén most cserélték ki az ajtókat, valamint a padlózatot, továbbá kilapozták az előszobát, és átfestették a falakat. A pénzeszközt a Tartományi Nagyberuházási Alap biztosította, az adai I. és II. Helyi Közösség pedig a tetőzet javításának a csatorna és a nagykapu cseréjének a költségeit állták.  Ezenkívül új konyhabútort, bojlert és szőnyegeket kapott, amelyet az Intézmény finanszírozott. Hasonló felújításon esett át a Szivárvány óvoda is a Sava Kovačević utcában. Az épületet kívül-belül átfestették, laminált padlózatot raktak a nagyteremben, új ajtók, ablakok kerültek a régiek helyére. 


A Pöttyös óvoda


A Szivárvány óvoda


Útzárlat

    Bilicki Zoltán Ada Község elnöke, Tóth Tamás köztársasági képviselő és Tóbiás József tartományi képviselő június 2-án külön támogatásukról biztosították az Ada község területén, az út lezárásában részvevő, tüntető mezőgazdasági termelőket.
    Az elnöki kabinetben a jelenlevők megegyeztek abban, hogy a vezetőség kiáll a földművesek mellett, és felsőbb fokon is ismertetni fogják követelésüket, amely a 100 hektáronkénti támogatásra vonatkozik.
    A Községi elnök ezúton szeretné emlékeztetni a mezőgazdasági termelőket, hogy eddig is kiállt mellettük, ezt ezután is megteszi majd, hiszen Ada község azon kevés község közé tartozik, ahol a kedvező áron kibérelt állami földeket 100%-ban helyiek művelik.


Rendezik a strandot

    Az Önkormányzat értesítéséből megtudtuk, hogy Bilicki Zoltán Ada község elnöke és Juhász Tibor az adai kemping egyesület elnöke, közös megegyezés alapján, közös pénzeszközökből, megkezdték az adai Tisza strand rendezésének munkálatait. A füvet lekaszálták, a partot egyengetik, illetve szintezik, amit a tervek szerint jövő hét folyamán befejeznek, hogy mindazok, akik a Tiszát kedvelik mielőbb használni tudják. Ezzel párhuzamosan a kemping területén húzódó útszakasz felújítását is végzik, amely kőtörmelékkel lesz bevonva, így esőzéskor se fog gondot okozni a közlekedés. Ez hosszabb távra is, tartós megoldásnak bizonyulhat.



Adán járt Egeresi Sándor a Tartományi Képviselőház elnöke



A zsombolyai (Románia) testvériskola küldöttsége
az adai Műszaki Iskolába látogatott



Kabódi Istvánné előadást tartott Adán a falusi turizmusról


A hulladéktároló bezárása

    Bilicki Zoltán Ada Község elnöke Belgrádban mr. Željka Jurakićtyel, a Környezetvédelmi alap igazgatónőjével szerződést írt alá a szilárd kommunális hulladéktárolók szanálása, valamint a transzferállomás kiépítése technikai dokumentációi kidolgozásával kapcsolatban. Ada községnek erre a célra az Alap nyilvános pályázat útján 522.900,00 dinárt hagyott jóvá, ami a projektum felbecsült értékének a 45%-a. A különbözetet az Önkormányzatnak kell állnia.


Megszűntek az illegális szeméttelepek

    Bilicki Zoltán Ada Község elnöke közleményéből megtudtuk, hogy 2011. május  25-ével Ada község területéről véglegesen eltüntették az illegális szemétlerakó helyeket, mind a 8 helyszínt kitakarították.

Dragin Miricki Zita

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA