Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Ismét kőketáncos dobogón az adaiak

    Május 21-én tizenötödik alkalommal tartották meg Óbecsén a XV. Kőketánc énekes népi gyermekjáték- és néptánc-vetélkedőt óvodások és általános iskolások számára. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezte. A 30 helységből érkezett csoportok 5-5 perces műsorszámmal léptek fel, ezt a budapesti Lázár Katalin népzenekutató és Taba Csaba néptánc-oktató, valamint a becsei Szerda András népzenész alkotta bírálóbizottság értékelt.

    Az adaiak ez alkalommal is dobogón végeztek: a népi játékok kategóriájában a zsűri ezüstoklevélben részesítette a Vadvirág HK Füzike óvodás csoportját a Csip, csip, csóka című délalföldi gyermekjátékok előadásáért. Az alsós néptánccsoportok között ezüstminősítést érdemelt az Aranykapu ME Apróka néptánccsoportja Áradi fáradi… címet viselő somogyi játékok és ugrós bemutatója.
    Az adai felkészítő pedagógusok, néptánc-oktatók és művészeti vezetők kitartó munkája, valamint a gyerekek szorgalma idén is elnyerte megérdemelt jutalmát.

Lajkó Szilvia


A versenyképességet szolgálja
Osztrák támogatásból korszerű tesztgép került az adai Iba csiszolókorong-gyárba

    Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke június 18-án Adán, az Iba csiszolókoronggyárban ünnepélyesen üzembe helyezte azt a többfunkciós tesztgépet, amely a vágó- és csiszolókorongok OSA-szabvány szerinti minőség-ellenőrzésére szolgál. A gépet az Osztrák Fejlesztési Ügynökség támogatásából szerezte be a BSC, az üzleti szabványokkal és tanúsítványokkal foglalkozó tartományi információs központ, a hazai vállalatok versenyképességének fejlesztése érdekében.

    Az ünnepségen Bojan Pajtić tartományi kormányfő többek között kijelentette: az osztrák kormány négy éve 5 millió euróval támogatja a Vajdaság gazdasági fejlődését szolgáló programokat, köztük a nemzetközi tanúsítványok és szabványok megszerzését a hazai cégek és intézmények számára. Ennek köszönhetően pénzt és berendezéseket biztosítottak az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának, valamint az adai Iba csiszolókoronggyárnak. Hozzátette, hogy a tesztgép üzembe helyezésével az Ibán kívül más hazai cégek számára is lehetővé válik, hogy gyorsan és egyszerűen megszerezzék a nemzetközi piacon való szerepléshez elengedhetetlen tanúsítványokat. A BSC menedzsere, Marija Vujaković hangsúlyozta, hogy az országban ez az első ilyen típusú tesztgép. Zoran Kalaba, az adai cég igazgatója megjegyezte, hogy az OSA-szabványt biztosító tesztgép 70 000 euróba került, és lehetővé teszi a vágó- és csiszolókorongok biztonsági ellenőrzését, ami az európai uniós piacon való megjelenés alapfeltétele.

Csincsik Zsolt, Magyar Szó

Nyitott ajtó mindenki számára
Adán járt a Tartományi Képviselőház küldöttsége

    Nyitott ajtók napja – a polgárok szolgálatában címmel az adai érdeklődőkkel tartott eszmecserét június közepén a községháza dísztermében Egeresi Sándor , a Tartományi Képviselőház elnöke és alelnöke, Branimir Mitrović, valamint Vukašinović Éva, tartományi ombudsman-helyettes. A rendezvényen többek között adai tartományi képviselők, a községi képviselő-testület tagjai, a községi tanácstagok és hivatalnokok, a helyi közösségek képviselői, valamint a közintézmények és közvállalatok képviselői vettek részt. A napirenden a tartományi parlament munkája és stratégiai céljai, köztük a decentralizáció, a megmaradt több nemzetiségű közösségek megőrzése, az európai integráció, valamint a tartományi polgári jogvédő tevékenysége, továbbá az önkormányzati és tartományi vagyon visszaszármaztatása szerepeltek.
    A rendezvényt követően Egeresi Sándor többek között kijelentette: élhetőbbé kell tenni Ada községet és Vajdaságot is. Ez nehéz feladat, ezért a nyitottság és az őszinteség vezérli a Tartományi Képviselőház vezetőit a Nyitott ajtók rendezvényen Vajdaság-szerte. Adán is tartalmas beszélgetés folytattak a polgárokkal és az önkormányzat vezetőivel, aminek meglesz az eredménye. Mint mondta, eltökélt szándékuk, hogy – ahol csak lehet – segítsék az önkormányzatokat, ezért július elején szeretnék megalakítani a vajdasági önkormányzatok szövetségét.

Csincsik Zsolt, Magyar Szó


Generációs elsők

 

    Bilicki Zoltán községi elnök és Tóth Tamás köztársasági képviselő fogadták Ada község iskoláinak legjobb végzős tanulóit: Bálind Árpádot, aki az adai Műszaki iskola, számítógépek elektrotechnikusa szakán legjobb eredménnyel végzett. Árpád számos községközi, országos és nemzetközi versenyen vett részt, főleg matematikából. Tanulmányait Szegeden folytatja biomérnöki szakon. Szvorény Tamarát a moholi Novak Radonić Általános Iskola Vuk diplomását, e generáció legjobb diákját, aki Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban folytatja tanulmányait, valamint Onyecki Nikolettet, az adai Cseh Károly Általános Iskola végzős tanulóját, aki szintén az idei generáció legkiemelkedőbb eredményeket elérő diákja, és a Zentai Gimnáziumban fog továbbtanulni. Rövid beszélgetés után a diákoknak az elnök és a képviselő további sok sikert és minél kimagaslóbb eredmény kívánt.

Dragin Miricki Zita

KÖZSÉGI TŰZOLTÓVERSENY

    Községi Tűzoltó Szövetség és a moholi önkéntes tűzoltó testület szervezésében június 4-én Moholon a futballpályán megtartották a községi tűzoltó versenyt, ami eléggé foghíjas volt – mindössze 5 csapat vett rajta részt, 4 moholi és 1 adai. Nem vett részt a törökfalusi és a precíziós öntöde csapata.
    A versenyen 3 szenior csapat az un. száraz szerelésben vetélkedett, ami a szívó és nyomócsövek, összeszerelésére összpontosul, míg a 2 junior csapat más természetű versenyben mérte össze ügyességét: kúszás, palánkugrás, futás, hidrant cső széthúzása és a végén célba locsolás kézi tűzoltó készülékkel.
    Minden versenyszámhoz jó csapatszellem szükséges, ami egymás megértését, jelzéseit, vezénylést, mozdulatokat jelent.
    A versenyt három vidéki bíró (ez esetben a muzslyai ÖTT tagja) kísérte végig és pontozta a teljesítményt. Első helyen a moholi ÖTT junior leánycsapata végzett (798 pont), második szintén moholi junior fiúcsapat (733 pont), harmadik az adai szenior fiú csapat (338 pont). Tekintettel arra, hogy a felsorolt csapatoknak nem volt konkurenciájuk, simán továbbjutottak a törökkanizsai körzeti versenyre, amit június 25-én tartanak meg.

Bálizs G.


Jó eredmények a MIRK-en

    A Topolyán tartott 41. MIRK-en az adai Első Helyi Közösség hagyományápoló csoportja ezúttal is eredményesen szerepelt – kezdte rövid beszámolóját Pál Edit, a csoport vezetője. Elmondta, hogy ezúttal 17-en vitték el munkájukat különböző kategóriákban: csipke, hímzés (ebben több technika is szerepelt, mint pl.: vadvirágos, tűfokos, alkalmi, tűfestéses, 8-as öltés stb.), továbbá festmények, grafikák, bábuk, égetett kép stb. A zsűri az adaiak munkáit 5 harmadik díjjal, 3 második. és 14 első díjjal jutalmazta. Ez az eredmény, figyelembe véve az összes résztvevőt és a létszámot, jó középhelyezésnek számít, ami mindenképpen elismerést érdemel. A csoportvezető külön kiemelte Nenadov Lévai Irmát, aki immár háromszoros nagymesteri címmel rendelkezik, és Daku Terézt, aki most szerzett nagymesteri címet csipkéivel.
    Edit asszony elmondta még, hogy most van folyamatban a bejegyzésük, mint hagyományápoló csoport, azzal, hogy a kézimunka mellett más tevékenységgel is foglalkoznak. Tervükben szerepel bővíteni a tevékenységüket, toborozni újabb tagokat, kapcsolatokat teremteni elsősorban Vajdaságban de annak határain túlról is. A csoport, megítélése szerint, eredményesen, megértésben és nagy odaadással dolgozik.

V.J.


35. Bárdos Lajos zenei nap Adán

    Szentháromság ünnepén, június 19-én, az adai katolikus templom bú­csúnapján, a 10 órai szentmisén, a Bárdos Lajos Zenei Hetek 10. adai rendezvényén a helybeli Musica Humana, a nagybecskereki Emánuel, a szentesi Bárdos Lajos és a mosonmagyaróvári Lajtha László kórusok énekeltek, utána pedig a templomban hangversenyt is adtak.
    Felvételünk a tavalyi hasonló rendezvényen készült és a nagybecskereki Emánuel kórust mutatja fellépés közben (Király J.).

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA