Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Vidámság az Idősek klubjában

    Mi újság a nyugdíjasoknál? – kérdeztem Nagy Józsefet, az Idősek klubjának vezetőjét, akivel a húsvéti kiállítás alkalmával találkoztam utoljára. Elmondta, hogy a kiállítás a hagyományos csomagosztással ért véget. 30 rászoruló idős ember kapott a kiállított sonkából, kolbászból és más finomságokból összeállított csomagból, melynek tartalmához a Szociális gondozói központ is hozzájárult. A csomagok gondos elkészítése a moholi Nyugdíjas Egyesület tagjainak odaadó munkáját dicséri, mellyel örömet szereztek az ajándékozottaknak.
    Ezen kívül születésnapi és névnapi bulit tartottak, vidám teadélutánokat, sőt még munkaakciót is, melynek keretein belül az Idősek klubjának székháza és környéke lett nagytakarítás színhelye. Fontos megemlíteni, hogy a moholi Nyugdíjas Egyesületet hivatalosan bejegyezték, és meg vannak a feltételei a működésre.


Nyugdíjasok találkozója


A Hit és Fény tagjainak foglalkozásáról

    Amíg Nagy József mesélt és képeket mutatott, a klub szomszédos helységében évzáró ünnepségre gyülekeztek a szülők és gyermekeik. Kiderült ugyanis, hogy az Idősek klubja nyújtott helyet a fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok csoportjával foglalkozó önkénteseknek, akik beszélgetésünk napján mutatták be évzáró szerepüket. Velük kapcsolatban a műsor után Apró Bakai Magdolnával, a Szociális Gondozói Központ igazgatójával beszélgettem: „ A környék községei közül Adán nincs biztosítva helység nappali tartózkodásra ezeknek a fiataloknak, pedig községünkben körülbelül 80 a fogyatékossággal élők száma, és nagy részük nem vesz részt a társadalmi életben. Szakemberek viszont vannak erre a területre. Ez az önkéntes foglalkozás egy projektum folytatása melynek hordozója a 2009/2010-es évben a Hit és Fény civil szervezet volt a Szociális Gondozói Központ, valamint az Idősek Otthonának támogatásával. A mai aktivisták is az említett civil szervezet tagjai közül valók, és a Szociális Gondozói Központ keretein belül egy szűkített formában és a moholi Idősek klubjában működnek. A foglalkozás célja a készségfejlesztés a beszéd, a mozgás, a zene területén, a kézügyesség fejlesztése, mindennek a szinten tartása, valamint a társadalmi életbe való bekapcsolódás – fűzte hozzá Mészáros Enikő, a foglalkozás vezetője – A lényeg a toleranciára való tanítás egymás között is és az őket elfogadó közeggel is. A társadalom kezdi elfogadni őket – folytatta az igazgatónő – és lehetőséget igyekszik nyújtani az beépülésükre. Mészáros Enikő mellett Orovec Adrianna, Siacski Hermina és Kormos Ágnes is részt vállalnak a foglalkozásokban. Az Önkormányzat jóvoltából alapkiképzést szervezhettünk nevelő szülőknek, akik az új szociális védelemről szóló törvény értelmében a szociális gondozásra szoruló gyermekek elfogadására képesedtek, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek is családban nőhessenek fel és ne intézetben.”
    A szerep után közös falatozásra gyűltek össze a fellépők, a szülők és a nevelők a nyugdíjasok székhelyén.

Lajkó Szilvia

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA