Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. június

Címoldal
Ada-napi programok
Községi hírek
Képes beszámoló a Bartók Béla Zeneiskola életéről
Tíz évvel ezelőtt…
Nyitott szemmel jártam
IX. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Mamika
Elhordta a kibérelt földet
Megvallani és továbbadni a hitet
Ezüstfenyő a bosszú áldozata
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
Táncos kárpát-medencei barangolás
Vidámság az Idősek klubjában
Munka, munka, munka
Falusi turizmus
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Gyermekszínjátszóink jubileuma - VI.
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

130. Zöld levél
Az Önkéntesség Európai Éve 2011

    Az Európai Tanács 2009. novemberében hozott határozata alapján 2011 az önkéntesség éve. Érvényes jelmondata: „Legyen önkéntes! Tegyen a változásért.”
    „Szeretnék fejet hajtani azon európaiak milliói előtt, akik idejüket nem kímélve fáradoznak azon, hogy a világunkat jobbá tegyék” – jelentette ki Viviane Reading, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős uniós biztos. „Valamennyiünkben ott rejlik a képesség arra, hogy mozgósítsa energiáit és segítséget nyújtson a rászorulóknak. Az önkéntesség erősíti európai alapértékeinket – a szolidaritást és a társadalmi kohéziót. Az önkéntesség Európai Évének elindítása alkalmával kérem, hogy támogassuk azokat, akik készek arra, hogy tegyenek a változásért. Itt az ideje, hogy megosszuk, ami a miénk, és viszonozzuk azt, amit kaptunk – itt az ideje, hogy segítsük azokat, akik segítenek!”
    Ugye, kedves olvasó, nálunk az önkéntesség nem újdonság. Több évszázada él vidékünkön, népeink körében és mi is valamennyien részesei voltunk. Úgy is mondhatnánk, hogy ez társasmunka, amit Erdélyben kalákának, Nagykunságban kocetának, Bácskában meg móvának neveznek. Ismert a segítség elnevezés is.
    A társasmunkákban a közösség tagjai vagy bizonyos csoportjai (lokális, vérségi, vagyoni) tagjuknak (családjának), vagy egy községi intézménynek szívességből vagy kölcsönösségi alapon munkát végeznek, s amelynél a segítők együtt, egyszerre, társaságban, s rendszerint szórakozással (ének, tánc, mese) egybekapcsoltan dolgoznak.
    A közösség bármelyik tagja akármikor visszahívhatja a megsegítettet, s az a munka visszaadását, a kalákában való részvételt kötelességének tartja. Fajtái a szénagyűjtés, trágyahordás, csűrdöngölés, házépítés, aratás, szőlőőrzés, különféle termények betakarítása, a fosztás, cimborálás (amikor két egylovas gazda összefogott a szántásra) stb. Annak ellenére, hogy a kalákákhoz a munkán kívül még számos funkció tapad, a kalákák a legtermelékenyebb munkaszervezeti formák között foglalnak helyet. A közösség ugyanis a rosszul dolgozót, hanyagot megszólja, s ha nem végez jobb munkát, legközelebb nem segítik ki, nem mennek el hozzá dolgozni. Az egyes családok kalákába ezért a legmunkaképesebb, a legkülönb családtagjaikat küldik, hogy a családra ne hozzon szégyent.
    A címnél szereplő képek házunk építésekor a nálunk móvában dolgozó (betonozó) barátok egy részét mutatja 30 évvel ezelőtt: Farkas Lajos †, Fenyvesi Ottó, Hofman Imre †, Hofmanné Rab Eszter és Hofman Nóra, id. Sterbik Nándor és Sterbikné Öreg Judit, Tóth Ferenc, Tóth László és Tóthné Kraszulyák Katalin (ma Kanadában), Istenes Imre - Sógor †, Vígh Dezső, id. Király János †, ifj. Király János és Királyné Kaszás Mária †. Nélkülük el sem készülhettünk volna a munkával. Örök hála és köszönet érte!
    De hiszem, hogy minden olvasónak is van hasonló emléke, és jó szívvel gondolnak az önkéntes, segítő társasmunkára, mint ahogy szívesen emlékezünk ifjúságunk idején „divatos” és hasznos munkaakciókra is, mint a šamac-sarajevói vasútvonal, Újbelgrád építése, Letenka a Fruška gorában vagy éppen itt helyben a valkai sori általános iskola építése.
    
Ma egyre kevesebb igazi önkéntes munkáról lehet hallani. Talán csak a templomi akciók, díszítések, a zöldek takarításai ilyenek, vagy most az állatkert felújítása. A résztvevők azonban kevesen vannak, de az önkéntesség éve talán majd felhívja figyelmünket e hasznos tevékenységre. Az Aces (Academy of Central European Schools) ötödik alkalommal hirdeti meg pályázatát nemzetközi iskolai együttműködések számára. Az önkéntesség európai éve szellemében az idei téma: A társadalmi hídépítés - vállaljunk önkéntes közösségi munkát! A pályázaton szerbiai iskolák is részt vesznek. Számos témában lehet indulni, például tanulási nehézségekkel küzdő kortársaikat támogató iskolatársakkal, idősek otthonaiban tartott koncertekkel, fiatal és idős emberek közös környezetvédelmi tevékenységeivel vagy a hátrányos megkülönböztetés ellen közösen szervezett kezdeményezésekkel. A 2011, az önkéntesség éve Európában program egyik célkitűzése, hogy erősítse a szabadidejükben fizetség nélkül dolgozó emberek elkötelezettségét, és láthatóvá tegye tevékenységüket.

Király János
(Az információ egy része az internetről)

juni 2011.

Naslovna strana
Programi povodom Dana Ade
Opštinske vesti
Спасовдан - слава православног храма у Ади
Odvukao iznajmljenu zemlju
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA