Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. május

Címoldal
Tizenegyéves a Körkép
Emberek, képek, események
Előtérben a beruházások
Tanácsülés a Második Helyi Közösségben
Közösen egy gyönyörű mosolyért
A térzenétől a Nemzetek fesztiváljáig
A kikeletnek örültek az óvodások
Tóth József megbecsülése
Az emigráció kezdeti nehézségei
Nemzeti Tanács-választások június 6-án
Június 6-án Magyar Nemzeti Tanácsot választunk
Események képben és szóban
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A versek szerelmesei
Új útra lépett az óvoda bábtársulata
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
A mi szigetünk
Állatok, mint segítőtársaink a kertben
Az eltűnt idő nyomában
Elsőáldozók
Impresszum

Nemzeti Tanács-választások június 6-án

    A Nemzeti Tanácsokról szóló törvény alapján 2010. június 6-án reggel 7,00 órától 20,00 óráig szavazóhelyek nyílnak egész Szerbia területén, és a nemzeti kisebbségek közvetlen szavazás útján döntenek a sorsukat irányító vezetőik megválasztásáról. Ilyen lehetőség eddig a magyar közösség számára sem adatott meg, ezért mindenki számára fontos, aki feliratkozott a magyar választói névjegyzékre, és vállalta magyarságát, tegyen meg még egy lépést, menjen el szavazni is, mert csak úgy érvényesül a demokratikus döntéshozatal, és az egységes, erős, a magyar összefogást jelképező Magyar Nemzeti Tanács létrehozása. A szavazástól való tartózkodás nem szolgálja a magyarság érdekeit, hanem nemzetről való lemondást.
    Ada község területén a megszokottaktól eltérően 14 helyen alakítottak ki szavazóhelyeket, Adán 7 szavazóhely lesz ezek: az I. HK épületében (Tito marsall u. 45.), a Műszaki Középiskolában, az adai Nyugdíjas-otthonban (D. Obradović u. 3), a II. HK épületében (Lenin u. 47.), a Szivárvány óvoda épületében (Sava Kovačevič u 74.), a gunarasi otthon épületében (Halász József u 22.), a régi Napredaktrans épületében (Zentai u 21.). Moholon 4 helyen ezek: a Moholi HK épületében (Tito marsall u. 72.), a moholi nyugdíjas-otthonban (Petőfi Sándor u. 58), és két óvodában: a Tito marsall u. 108. és a JNH 83. alatt. Völgyparton (Tito marsall u. 2.), és  Valkai soron (Tito marsall u. 50.) a HK helységében, Törökfaluban az új kultúrotthonban (Petőfi Sándor u. 97.) várják a szavazókat .
    Minden nemzeti kisebbség, amelyik felállította a saját önálló választói névjegyzékét, külön szavazólappal fog rendelkezni. Ez azt jelenti, hogy 16 nemzeti közösség közvetlenül fogja megválasztani a saját nemzeti tanácsát, természetesen Ada községben a Magyar Nemzeti Tanács megválasztására szavazhatnak legtöbben.
    A Központi Választási Bizottságnak a vajdasági magyar közösségből eddig három listát adtak át, az első a Magyar Összefogás – ifj. dr. Korhecz Tamás, a második a Vajdasági magyarként Európába – dr. Csengeri Attila, a harmadik a Magyar Remény Mozgalom – László Bálint néven, de valószínűleg még más listákra is lehet majd szavazni, mivel lapzárta után még tart a listaállítás procedúrája.
    A szavazóhelyek megnyitása után az a választópolgár, aki feliratkozott a külön, esetünkben a magyar választói névjegyzékre, személyesen meg kell, hogy jelenjen a szavazatszedő bizottság előtt. Magával kell vinnie érvényes személyi igazolványát vagy útlevelét, és a szavazásról szóló értesítést. Miután ellenőrizték személyazonosságát és azt, hogy szerepel a magyar választói névjegyzéken, a választópolgár megkapja a szavazólapot.
    A szavazólapon sorszámmal szerepelnek azok a listák, amelyek eleget tettek a törvényes feltételeknek és kihirdették őket. A szavazólapon a lista neve és a listavezető személye szerepel, a listát alkotó összes jelölt neve viszont nem lesz feltüntetve. Így a például a mi esetünkben a Magyar Összefogás – Korhecz Tamás áll az 1-es sorszám alatt. A szavazás úgy történik, hogy a választópolgár bekarikázza a lista előtti sorszámot. Csak egy listára lehet szavazni. A szavazás végeztével a választópolgár az összehajtott szavazólapot bedobja abba az urnába, amelyik nemzeti közösséghez tartozik. 20,00 órakor bezárják a szavazóhelyeket. Akik a zárás pillanatában bent tartózkodnak a szavazóhelyen, azoknak még joguk van szavazni.
    Dr. Korhecz Tamás listavezető személye szavatolja, hogy hittel, meggyőződéssel és nyugodt lelkiismerettel lehet a Magyar Összefogás listára szavazni, mert az úgy alakult ki, hogy a VMSZ vezetése leült a civil szféra képviselőivel, az egyházi méltóságokkal és az értelmiségiekkel. A megbeszélések során megfogalmazódott egy olyan magyar nemzeti program, amely biztosítja a vajdasági magyarok céljai megvalósítását, hogy mielőbb az Európai Unió polgárai legyenek, eközben a kettős állampolgárság által a magyar nemzet tagjainak érezzék magukat, gazdasági felemelkedésükkel, a mezőgazdaságnak nyújtott európai szintű támogatássokkal pedig jobban élhessenek a magyar családok. A listán a VMSZ nincs többségben, ami azt jelenti, hogy a nemzeti érdekeket a párt érdekei fölé helyezte. A listán szerepet vállalnak a legmagasabb rangú vajdasági egyházi vezetők mivel, az egyházak pótolhatatlan szerepet töltenek be a nemzet megtartásában. Nagyon fontos, hogy akik feliratkoztak a magyar választási névjegyzékre, azok el is menjenek június hatodikán szavazni, éljenek demokratikus jogukkal és közösen összefogva válasszák meg a Magyar Nemzeti Tanács tagjait.

SE

maj 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Спасовдан – слава православног храма у Ади
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Impresum


Design by VA