Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. május

Címoldal
Tizenegyéves a Körkép
Emberek, képek, események
Előtérben a beruházások
Tanácsülés a Második Helyi Közösségben
Közösen egy gyönyörű mosolyért
A térzenétől a Nemzetek fesztiváljáig
A kikeletnek örültek az óvodások
Tóth József megbecsülése
Az emigráció kezdeti nehézségei
Nemzeti Tanács-választások június 6-án
Június 6-án Magyar Nemzeti Tanácsot választunk
Események képben és szóban
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A versek szerelmesei
Új útra lépett az óvoda bábtársulata
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
A mi szigetünk
Állatok, mint segítőtársaink a kertben
Az eltűnt idő nyomában
Elsőáldozók
Impresszum

Szakszervezeti hírek

    2010. március 19-én, másodszorra sikerrel járt az adai IBA társadalmi vállalat árverés útján történő eladása, amikor is a 22.274.000 dináros kezdőárral az új többségi részvénytulajdonos 53.96%-ban a belgrádi EUROBALKAN CORPORATION Kft. lett, a minimális 49.668.000 dinár kötelező beruházással. A szociális párbeszéd beindítása céljából találkozót szerveztek az önkormányzatban, ezen részt vett Ada község elnöke, az IBA vállalat igazgatója és a szakszervezeti egység elnöke, Ada Község Önálló Szakszervezeti Szövetségének megbízottja, egyúttal megismerkedtek az adai IBA új többségi tulajdonosának, a belgrádi EUROBALKAN CORPORATION Kft-nek a képviselőjével és munkatársaival. A beszélgetés alkalmával szó volt a vállalat további stratégiájáról és fejlesztési tervéről, illetve a szociális párbeszéd beindításáról. Ezután, 2010.4.15-én megtartották az adai IBA részvényeseinek közgyűlését, ezen a lebonyolított árveréssel összhangban a vállalat átszervezésére vonatkozó határozatokat hoztak meg, felmentették a vállalat Igazgató és Felügyelő Bizottságának eddigi tagjait, és kinevezték új tagjaikat, ugyanakkor az új Igazgató Bizottság felmentette a régi igazgatót és újat nevezett ki az elkövetkező időszakra.
    A csődeljárás alatt lévő adai Potisje-Remont Rt. csődeljárási vezetőjével, a szabadkai Doko Miroslavval is megtörtént a szociális párbeszéd beindítása. 2010.3.26-án a szabadkai Gazdasági Bíróságon megválasztották e csődeljárás alatt lévő vállalat hitelezői közgyűlésének elnökét és a bizottságot. Bejelentették a hitelezők követeléseit, amelyek között vannak az adai Potisje-Remont Rt. volt munkásai is, erre a végső határidő 2010.4.19. volt.
    Ami a moholi Zora RT. vállalatot illeti, A SzK Magánosítási Ügynöksége, mint csődeljárási vezető, a hitelezők bizottságának jóváhagyásával, a vállalat nyilvános árverésen és meghatározott áron való öt sikertelen eladása után úgy döntött, hogy írásos ajánlatok begyűjtése útján írja ki a vállalat eladását, amelyeket az Ügynökségnek kell eljuttatni 30 nap alatt a médiákban való kihirdetést követően.
    Miután a SzK szociális-gazdasági Tanácsán két alkalommal sem sikerült megegyezni a minimálbér nagyságáról, ugyanis a Szerbiai Munkáltatók Uniója nem fogadta el a szakszervezet javaslatát, hogy nettó 100 dinár legyen az órabér, a Szerb Kormány telefonos ülésén, 2010.04.12-én megállapította, hogy a minimálbér munka-óránként a 2010. január–június időszakra 90 dinár lesz.
    Bátorítólag hat a Kormány azon biztatása, hogy kb. 1/3 részben tehermentesíteni fogja a kereseteket, mivel a minimális keresetet teljes egészében felszabadítják a fiskális kötelezettségek alól, így lehetőség nyílna arra, hogy a munkáltatók ezen felszabadult eszközöket a keresetek növelésére fordítsák, egy részét pedig beruházásokra és új munkahelyek megnyitására.
    A fenti hozzáállás komolyságáról tanúskodik az is, hogy 2010.4.14-én Szerbia Önálló Szakszervezeti Szövetsége helyiségeiben összejövetelt tartottak Szociális partnerség – kiút a krízisből címmel, amelyen részt vettek a SzK Kormányának elnöke és tagjai, a releváns szakszervezeti központok, a munkáltatók egyesületeinek és a gazdasági kamarák képviselői és más közgazdász szakértők, abból a célból, hogy megoldást találjanak az országnak a gazdasági krízisből való mielőbbi és fájdalommentes kijutására. Az itt megjelent szociális párbeszéd alanyai mindannyian vállalták a rájuk eső, egyes pontokban feltüntetett felelősséget, és a feladatok végrehajtására külön munkatestületet hoztak létre, amelynek élén a kormányelnök áll.

Belančić Miroslav

maj 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Спасовдан – слава православног храма у Ади
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Impresum


Design by VA