Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. május

Címoldal
Tizenegyéves a Körkép
Emberek, képek, események
Előtérben a beruházások
Tanácsülés a Második Helyi Közösségben
Közösen egy gyönyörű mosolyért
A térzenétől a Nemzetek fesztiváljáig
A kikeletnek örültek az óvodások
Tóth József megbecsülése
Az emigráció kezdeti nehézségei
Nemzeti Tanács-választások június 6-án
Június 6-án Magyar Nemzeti Tanácsot választunk
Események képben és szóban
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A versek szerelmesei
Új útra lépett az óvoda bábtársulata
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
A mi szigetünk
Állatok, mint segítőtársaink a kertben
Az eltűnt idő nyomában
Elsőáldozók
Impresszum

A TÉRZENÉTŐL A NEMZETEK FESZTIVÁLJÁIG
  • „A zenekar fejleszti a közösségi érzést, megadja a zenei műveltség alapját, amivel aztán szebbé, gazdagabbá válik az ember egész élete”

Kodály

    Községünk kulturális életének egyik látványos és kedves színfoltja az ifjúsági fúvószenekar. Fellépéseit mind nagyobb és nagyobb érdeklődés kíséri, hisz összehangolt játékukkal, kiválóan előkészített és színes repertoárjukkal, fiatalos, játékos zenéjükkel, de komoly hozzáállással, nemcsak a közönség tetszését nyerték el, hanem a szakértői körökben is magasan rangsorolták őket, így nemzetközi hírnévre tettek szert. Ennek eredményeként több Nyugat-európai országban vendégszerepeltek, Magyarországon pedig már otthonosan érzik magukat. Kemény munkájukat siker koronázza.


Közös fényképezkedés Párizsban

    Az Egyesület munkájáról, a múlt év történéseiről, a sikerekről, tervekről Könyves Tibor elnök, adott bővebb tájékoztatót.
    – Mielőtt rátérnék Egyesületünk munkájának ismertetésére, néhány szót az előzményekről. A valamikori Tisza-menti tűzoltó fúvószenekar, amely magába foglalta a becsei, péterrévei, moholi, adai és zentai fúvósokat, 2005-ben különféle anyagi és más gondok miatt felbomlott, megszakadt a működése. Helyi szinten több községben folytatódott a munka, így nálunk sem állt meg az élet. A következő évben, 2006-ban Szollár Zoltán kitartó munkájának köszönhetően, jómagam és a többi zenekedvelő barátainkkal együtt újjáalakítottuk a zenekart, teljesen más alapokra helyezve. Igy született meg a BRASS DANCE BAND Fúvós és Mazsorett Egyesület, melynek ma átlagban 40 körül mozog a létszáma, átlagos életkora pedig 18 év. Megalakulásunkkor a Venus táncklub mazsorettjeit fogadtuk egyesületünkbe, de ahogyan haladt a munka, egyre inkább érződtek olyan visszahúzó, gátló jelenségek, amelyek nem tudták biztosítani a folyamatos fejlődést egyik csoportnak sem. Mi a zenekar szempontjait helyeztük előtérbe, a mazsorettek pedig a tánccal szerettek volna többet foglalkozni. Az állandó összehangolás több időt vett igénybe, így a munka rovására ment. A két csoport végül is szétvált, talán jobb is, mert önállóan mindkét csoport sikeresebben működik. A barátság, a kapcsolat azonban nem bomlott fel. Jelenleg a New Ada Dance mazsorettjeivel dolgozunk együtt, ha arra igény van. Ezután egyesületünk a zenekar fejlődését tűzte ki célul.


Zenekarunk Párizs utcáin…

    Mely országokban, városokban léptek fel az elmúlt időszakban?
    – Az tény, hogy többször is jártunk külföldön, ami alatt nemcsak Magyarországot értem. Különféle kapcsolatokon keresztül más országokba is eljutottunk, új lehetőségek, új távlatok nyíltak meg előttünk. Ennek köszönhetően megismertük a show-biznis világát, ami  a nyugati országokban nagyban dívik. Zenekarunk így bejárta egész Nyugat-európát. Felléptünk Franciaországban, Ausztriában, Németországban, láthattuk Párizst, az Atlanti óceán partját, Bécset, Hamburgot, Brüsselt, Grazot, Salzburgot, Prágát, és természetesen Magyarország nagy részét. Fesztiválok, nemzetközi fúvóstalálkozók részesei lehettünk, számos megmérettetésen vettünk részt ahol hivatásos zenészek is felléptek. Elmondhatom, hogy sehol sem vallottunk szégyent sem az egyenruháinkat tekintve, sem a zene minősége tekintetében. Méltón képviseltük községünket, de a szélesebb értelemben vett régiónkat is.
    Néhány szót a felkészülésről, a repertoárról.
    – A mögött amit a közönség lát, nagyon sok munka áll. Minden egyes külföldi fellépés előtt új repertoárt készítünk. A fellépési idény pedig a május elsejei hagyományos ébresztővel kezdődik és az Újvidéken megrendezett szeptember végi kenyérfesztivállal végződik, ahova eddig már kétszer meghívtak bennünket. Maga a felkészülési idény, a gyakorlás pedig október elsejétől május elsejéig tart, látható tehát, hogy egész évben szinte megállás nélkül folyik a munka. A gyerekek ezt megszokták, élvezik amit csinálnak, mindig és mindenhol helytállnak. Évente különben 8-10 új számot gyakorolunk be, ennyivel növeljük a már meglévő repertoárunkat, ami ma 130-140 számot tesz ki.


…a schönbrunni palota udvarán

    A megalakulásuk óta melyik évet tekinti a legsikeresebbnek?
    – Ha a múlt évet elemezzük, elmondhatom, hogy sikeres évet zártunk, úgy is fogalmazhatnék, hogy ez az év volt a legsikeresebb, eseményekben leggazdagabb, színvonalban a legmagasabb. Számos fellépésünk volt idehaza és külföldön is, megrendeztük az Aranykürt fúvósfesztivált – amit Szollár Zoli barátom alapozott meg, aminek ma már nemzetközi jellege van. Tavaly új barátokra leltünk a szlovéniai többszörös világbajnokságot nyert elismert nemzetközi fúvószenekarban Ravneból. Hangsúlyoznom kell azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy lazíthatunk, ellenkezőleg, tovább kell bizonyítanunk, fejlődnünk. Betagosodtunk a Fúvós és mazsorett Világszövetségbe, az idén minősítési koncertre jelentkeztünk Mi a Közép-európai régióhoz tartozunk és az elért minősítésről oklevelet kapunk, amivel a világ bármely részén felléphetünk. Ez amolyan certifikat. Itt kell még megemlíteni, hogy a színvonal és a sikerek eléréséhez magas szakmai tudás is szükséges. A múlt évben karnagyunk, Könyves Csilla sikeresen elvégezte a szegedi Zeneművészeti Akadémia nyári fúvós karnagyi kurzusát, ahol, mint a három legjobb egyike, az Akadémia zenekarának gálakoncertjét vezényelhette.
    A múlt évben jutottunk ki először Hamburgba a Nemzetek fesztiváljára, ami nem is volt olyan egyszerű. Hogy valaki oda kijusson, előzetes meghallgatáson esik át, amit Balatonkeresztúron tartanak általában. Itt kaptuk meg a hamburgi fesztiválon való részvétel jogát, amit egyik legnagyobb sikerünknek tartok. A hamburgi fellépés pedig külön, felejthetetlen élmény volt. A város főterén tízezres tömeg előtt felvonulni, nem kis dolog! Szeptemberben következett a bécsi meghívás, amikor is a Schönbrunni kastély udvarán koncertezhettünk. Ugyanezen hónap végén pedig Újvidéken vendégszerepeltünk a hagyományos kenyérfesztiválon.


…Balatonkeresztúron

    Mennyire vannak jelen községünk kulturális életében?
    – Úgy érzem meghatározó részesei vagyunk községünk kulturális életének. Már előbb említettem, hogy szinte egész évben talpon vagyunk, fellépünk a rangosabb rendezvényeken, megszervezzük az Aranykürt nemzetközi fúvósfesztivált, de mi magunk is, saját kezdeményezésünkre adtunk műsort. Népszerű a karácsonyi hangversenyünk, az idén alkalmi műsort adtunk a MIRK-en is, de jótékonysági célból is koncerteztünk. Eleget teszünk a szlovéniai meghívásnak. Június végén Mórahalmon, augusztusban pedig Pécsett, Európa kulturális fővárosában lépünk fel. Ennek kuriózuma az lesz, hogy a főtéren 2000 zenész egyszerre játszik el három szerzeményt…Itt kell megemlítenem a közönséget is, akiknek hálásak vagyunk, mert úgy érzem az utóbbi időben lényegesen megnőtt a fúvószenét kedvelők száma, ami nekünk külön elismerést jelent.


…Szigetváron

    Az egyesületben tehát komoly nevelői munka is folyik.
    – Igen, külön figyelmet szentelünk az oktatói és nevelői munkára. Az oktatás zenei téren történik, míg a nevelés alatt az általános viselkedést, a baráti viszonyokat, az emberi magatartást tartjuk fontosnak. Elmondhatom, hogy a gyerekek legnagyobb része kitűnő, vagy jeles tanuló az iskolában és a megerőltető heti próbák sem szegik kedvüket. Az iskolában is éppúgy helyt állnak, mint itt a zenekarban. Néhányan innen indultak el a zenei pályára, amire mi büszkék vagyunk, mert úgy érezzük, mi is tettünk egy téglát az alapokba. Megemlíthetném Pintér Olivért, aki ma a Banja luka-i Zenei Akadémia végzős növendéke, Sterbik Anitát, a szabadkai zenei középiskola végzős fuvolistája, Könyves Benkőt, harmadikos, Hodik Beátát másodikos középiskolásokat, de itt van Hényel Gábor és Rácz Elizabeta, akik az idén indulnak a zenei középiskolába.
    Ezek után büszkén mondhatjuk, hogy nevelői munkánk nem veszett kárba, és nem volt hiábavaló az az éveken át tartó, megfeszített munka, amit eddig a zenekarba fektettünk. Vonatkozik ez a vezetőségre is, a felnőttekre, akikre a szülők feltétel nélkül rábízzák a gyerekeiket abban a reményben, hogy nagybetűs embert faragnak belőle.

Vastag János

maj 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Спасовдан – слава православног храма у Ади
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Impresum


Design by VA