Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. május

Címoldal
Tizenegyéves a Körkép
Emberek, képek, események
Előtérben a beruházások
Tanácsülés a Második Helyi Közösségben
Közösen egy gyönyörű mosolyért
A térzenétől a Nemzetek fesztiváljáig
A kikeletnek örültek az óvodások
Tóth József megbecsülése
Az emigráció kezdeti nehézségei
Nemzeti Tanács-választások június 6-án
Június 6-án Magyar Nemzeti Tanácsot választunk
Események képben és szóban
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A versek szerelmesei
Új útra lépett az óvoda bábtársulata
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
A mi szigetünk
Állatok, mint segítőtársaink a kertben
Az eltűnt idő nyomában
Elsőáldozók
Impresszum

Tíz éves a Tisza Menti Tavasz
A KIKELETNEK ÖRÜLTEK AZ ÓVODÁSOK
  • Az idén április 26-30 között tartották meg Adán az I. Helyi Közösség helyiségeiben a 10. jubiláris Tisza Menti Tavasz elnevezésű környezetvédelmi rendezvényt, ami elsősorban az óvodás korú, valamint az általános iskola alsó tagozatos diákjai részére nyújtott fontos környezetvédelmi és biológiai ismereteket, élményeket.

Részlet a megnyitóról

    A mára már tekintélyt és elismerést szerzett rendezvény fő szervezője az adai Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom, a motorja pedig Ljiljana Vlanikolin nyugdíjas óvónő, aki hosszú óvodai ténykedése után a legkisebbek (és a felnőttek) helyes ökológiai szemléletének kialakítására tette fel az életét.
    – A Tisza Menti Tavasz rendezvény 2001-ben indult – mondja Ljiljana – miután 2000-ben az adai Čika Jova Zmaj óvóda óvodásainak csoportjával részt vettünk az Újvidéki Tavasz rendezvényen, amelyről lényegében a mintát vettük. Úgy véltük, mi itt Adán, a Tisza mentén megalapozhatnánk a Tisza menti tavaszt. Az elgondolást tett követte és hosszú, fáradalmas, a munkatársak egész sorát bekapcsoló munka után, több környékbeli óvoda részvételével 2001., 2002. és 2003-ban itt Adán megtartottuk az első, a második és a harmadik Tisza menti tavaszokat.


Egy kiállított tetszetős bio-kert

    Mi a rendezvénysorozat célja?
    – Gyermekkorunktól kezdve tudjuk, mekkora örömet tud szerezni a földbe ültetett mag kikelése, majd a növekedése, mígnem kifejlett növény lesz belőle, kivirágzik, majd meghozza a termését. Ez egy évszakokat felölelő folyamat, közben a növényt, vagy a virágot állandóan gondozni, segíteni kell, és oda kell rá figyelni. A falusi háztartásokban növekvő gyermekek számára ez egy természetes, megszokott, mindennapi folyamat, azonban sok kisgyermeknek nem adatik meg a falusi udvar, a falusi kert élménye. Ők az alapvető biológiai ismeretek, folyamatok átélésére az erkélyre, legrosszabb esetben az ablakpárkányra szorulnak, hogy piciny növényeiket gondozhassák.
    Mi ezt a folyamatot kívánjuk összefoglalni, az óvónők, vagy az iskolai előadók bevonásával tudatosan irányítani.
    Ebben a folyamatban nem mindenki szakember…
    – Valóban, ezért a lehető legjobb, és a téma iránt fogékony szakembereket nyertük meg a célunk megvalósítására. Így kerültünk kapcsolatba az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanáraival, akik közül is együttműködési készségével, segíteniakarásával kitűnik dr. prof. Branka Lazić, dr. prof. Vesna Potkonjak a bio-kert az ablakban, és dr. prof. Božo Dalmacija Vajdaság vizeinek minősége témakörökben. Ők aztán további munkatársakat vontak be a munkába, sőt kitűnő minőségű, ajándékmagvaival bekapcsolódott az újvidéki Agroseme vállalat is. A folyamat lényege az, hogy a termés érésekor összegyűjtsük az elültetésre kerülő magvakat, alkalmas időben előkészítsük a talajt, elültessük a magokat, ha meg kikelnek gondozzuk a növényeket és a Tisza Menti Tavasz rendezvényen egy helyen, tetszetős formában bemutassuk őket. Legfőképpen úgy, hogy mindenben a gyermekek játsszák a főszerepet, a szüleik, az oktatók, az óvónők asszisztálásával.


A moholi óvodások látványos produkciója a záróelőadáson

    A gyakorlatban is olyan szép volt minden, mint ahogy most elmesélte?
    – Dehogyis. Az elején nem ment minden könnyen, sőt ellenállásba is ütköztünk, mondván „minek az?!”, „úgysem lesz belőle semmi”. Mi azonban kitartottunk és a 4. rendezvénnyel már kiléptünk a községünk határaiból, és nagy sikerrel Törökbecsén rendeztük meg a Tisza Menti Tavaszt. Utána következett Zenta, Magyarkanizsa, Nagykikinda, Nagybecs-kerek, Péterréve, majd az idén ismét Ada. A következő, 11. Tisza Menti Tavasz házigazdája 2011-ben Csóka lesz.
    Mi lesz ezeknek a tavaszoknak a végeredménye?
    – A bio-kertészet elterjesztése, a mérgek nélküli, egészséges élelem biztosítása. Most azt tervezzük, hogy a fóliás termesztők képzésére megfelelő szakemberekkel ismeretterjesztő előadásokat tartunk, hogy végül a mi vidékünkön is eljuthassunk majd a bio-termékeket árusító zöld piacokhoz. A Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom egész Tiszavidékre kiterjedő akciójához az illetékes intézmények, önkormányzatok még nagyobb figyelmét és segítségét kérnénk, mert itt nem bagatell dolgokról van szó, hanem a jövő nemzedékének helyes környezeti és biológiai szemléletének kialakításáról, az egészséges táplálkozásra való törekvésről.


Ljiljana Vlanikolin szervező átadja az elismerő oklevelet Ferenc Magdolnának, az óbecsei Labud Pejović Óvodák igazgatónőjének

AZ IDEI RENDEZVÉNYRŐL

    A helybeli és a vidéki meghívott óvónők, előadók, szakemberek részvételével április 26-án az adai I. Helyi Közösség nagytermében megnyitották a rendezvényt és a részt vevő óvodás- és iskolai kiállítók bio-kertjeinek, a méhészek, a kézimunkázók és a képzőművészeti alkotások bemutatóját, kihirdették az irodalmi, fogalmazási pályázat eredményeit. A kiállítást – mint eddig is hosszú éveken át – Gergely József művészfotói és Tóth László lepkegyűjteményének érdekes részletei díszítették.
    Április 28-án az I. Helyi Közösség nagytermében videovetítéssel egybekötött szaktanácskozásra került sor, ahol először Bozsóki Andor, az adai Cseh Károly Általános Iskola 5.e osztályos tanulója felolvasta Oszkár gladiólusz a nevem című elsődíjas fogalmazását, majd Vesna Tegeltija Dujaković, a györgyéni Ökológiai és állatvédelmi menhely munkatársa a vegetáriánus étkezésről, Radoslav Mileusnić mérnök Szabadkáról a méhpempőről, Srećko Šakić moholi erdészeti szakember pedig a mézelő növényekről szólt.
    Végül a rendezvény végére a találkozón részt vevő óvodák legkisebbjei tették fel a koronát, amikoris április 30-án az adai színpadon szemet-lelket gyönyörködtető előadással tettek tanúbizonyságot saját maguk és óvónőik, nevelőik tehetségéről.


Adai magyar és szerb óvodások szimpatikus verselés közben

A DÍJAZOTTAK

    Ökológiai témájú fogalmazások:
    1. Gladiólusz Oszkár a nevem, Bozsóki Andor, 5.e, Cseh Károly Általános Iskola, Ada, 2. Četiri lale (A négy tulipánt), Zorica Eremić óvónő, Milenko Titin Óvoda, Kumane, 3. A piros muskátli története, Iván Teréz óvónő, Martonos, 4. A tavasz bódító illata terjeng a világban, Pajdusák Kitti, 5. f. Cseh Károly Általános Iskola, Ada, 6. Megérkezett a tavasz, Pintér Ákos, 2. b, Cseh Károly Általános Iskola, Ada, 7. Priča o Darku i Danici (Darko és Danica meséje), a Milenko Titin Óvoda nagycsoportos óvodásai Mira Radin nevelővel, 8. A természet szennyezése és védelme, Vastag Csaba II/8., Műszaki Iskola, Ada, 9. A tavasz legszebb virága, Rigó Kitti, 4. c, Cseh Károly Általános Iskola, Ada, 10. A tavasz hozta, Virág Anna, 4. c, Cseh Károly Általános Iskola, Ada, 11. Jorgovan mladosti (Ifjúságom orgonája) Marica Zvekić nagyanyó, Törökbecse. 

     Ökológiai témájú rajzok:
    1. Kollektív munka, Hófehérke, Zenta, Százszorszép épület, 2. Kollektív munka, Leptirić Óvoda Pava Sudarski, 3. Szollár Edina, 5 éves, Čika Jova Zmaj Óvoda, Ada, 4. Magó Zsolt, 7 éves, Pillangó Óvoda, Mohol, 5. Kocsis Petra, 4 éves, Veseljko Óvoda, Mohol, 6. Rauški Ivana, Veseljko Óvoda, Mohol, 7. Branislav Bogojević, 6 éves, Veseljko Óvoda, Mohol, 8. Jana Barać, 6 éves, Čika Jova Zmaj Óvoda, Ada, 9. Török Csongor, 5 éves, Szivárvány Óvoda, Ada, 10. Péter Norbert, 6 éves Hófehérke Óvoda, Zenta, 11. Szorcsik Viktor, 7 éves, Margaréta Óvoda, Zenta, 12. Szécsi Ivona, Biberče Óvoda, Feketetó – Csóka, 13. Kubik Marianna, Biberče, Feketetó – Csóka, 14. Mirka Sarafilovski, 3 éves, Pava Sudarski, Törökbecse, 15. Hebők Xaver, 7 éves, Pava Sudarski, Törökbecse, 16. Petra Milanović, 4 éves, Pava Sudarski, Leptirić Óvoda, Törökbecse, 17. Anđelija Milovanović, 4 éves, Srećno dete Óvoda, Törökkanizsa, 18. Pósa Gréta, 6 éves, Poletarac Óvoda, Magyarkanizsa, 19. Iva Bajić, 6 éves, Srećno dete Óvoda, Törökkanizsa, 20. Bátori Csillag, 4.c, cseh Károly Általános Iskola, Ada, 21. Virág Anna, Szarvas Gábor Képzőművészeti Csoport, Ada, 22. Nikola Segedinski, Mol, Szarvas Gábor Képzőművészeti Csoport, Ada, 23. Pásztor Brigitta, segédtagozatos, Novak Radonić Általános Iskola, Mohol, 24. Bartusz Valentina, 3.b, Cseh Károly Általános Iskola, Ada, 25. Különdíj az adai Čika Jova Zmaj Óvoda  moholi Čigra Óvodája növendékeinek és Smiljana Morović, valamint Vén Izabella óvónőknek a Virágos játszótér öko-mese illusztrációiért.

    A Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom a rendezvény támogatásáért köszönetet mond az adai Bartók Béla Alsófokú Zeneiskolának, a Szarvas Gábor Könyvtárnak, az I. és II. Helyi Közösségnek, az önkormányzatnak, Vikor Ilonának és több magánvállalkozónak.

Írta és fényképezte: Király János

maj 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Спасовдан – слава православног храма у Ади
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Impresum


Design by VA