Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. május

Címoldal
Tizenegyéves a Körkép
Emberek, képek, események
Előtérben a beruházások
Tanácsülés a Második Helyi Közösségben
Közösen egy gyönyörű mosolyért
A térzenétől a Nemzetek fesztiváljáig
A kikeletnek örültek az óvodások
Tóth József megbecsülése
Az emigráció kezdeti nehézségei
Nemzeti Tanács-választások június 6-án
Június 6-án Magyar Nemzeti Tanácsot választunk
Események képben és szóban
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A versek szerelmesei
Új útra lépett az óvoda bábtársulata
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
A mi szigetünk
Állatok, mint segítőtársaink a kertben
Az eltűnt idő nyomában
Elsőáldozók
Impresszum

Így kell ezt csinálni:
KÖZÖSEN EGY GYÖNYÖRŰ MOSOLYÉRT
(SVI ZAJEDNO DO LEPOG OSMEHA)
  • A szerb Egészségügyi Minisztérium minden május hó elejére meghirdette az Egészséges száj, egészséges fogakkal elnevezésű akciót, aminek az a célja, hogy az óvodás és iskoláskorban lévő gyermekeknél, a lehető legszélesebb körben népszerűsítsék, sőt biztossá tegyék a fogápolási szokások kifejlődését, beidegződését.

    Az adai rendezvényeket az Egészségház keretében, de sok-sok külsős intézmény és magánszemély bedolgozásával dr. Kaszás Lengyel Márta fogorvos szervezi, aki egyben az óvodákba, iskolákba kihelyezett fogászati tevékenységek vagy rendelők irányítója is. Így nem csoda, hogy a gyermekek között nagy népszerűségre tett szert, amit mutat az is, hogy őt nem fogorvosnak, hanem Márta néninek szólítják. Ő a diákok Márta nénije.
    A szóban forgó május 11-ei, keddi adai rendezvény előtt vele beszélgettünk és – habár ezer teendő várt rá az előadás kezdetéig – szívesen elmondta, hogy ők bizony nagyon komolyan veszik a fogápolási programokat, akciókat és a gyermekfogászati rendelés keretein belül összeállítottak egy megelőzési (prevenciós) programot, amelyik a csecsemőkortól kezdve egészen a 15 éves korig felöleli a gyermekeket.
    – Ez a mai, szépen hangzó rendezvény is e program szerves része – mondja Márta néni –, és most az iskolás és az óvodás gyermekek vidám szórakozás keretében a színpadon vagy mellette gyermeki örömmel kinyilvánítják a fogápolás iránti elkötelezettségüket. Mindent egybevetve, Adán, Moholon, Tötökfaluban, Valkaisoron és a Völgyparton a cscsemőkortól 15 éves korig 3893 gyermek él és ezt a populációt igyekszik felölelni az adai Egészségházhoz tartozó gyermekfogászati szakrendelés.
    Most azonban ne fogászkodjunk, inkább örüljünk a színes programnak.     –  Az óvodások és az iskolások aszfaltrajzolási „alkotásával” kezdődik a műsor az adai korzón, majd utána Zsaklina óvónéni csoportja egy kollektív versmondással kedveskedik nekem és a közönségnek. Tudniillik, arról van szó, hogy ennek a csoportnak az óvodai meglátogatásakor, gyermekes fogászati tanácsadáskor olyan jó viszonyt alakítottunk ki, hogy ők úgy gondolták – nekem jutalmul – megtanulnak egy versikét és azt a színpadon elő is adják nekem és a közönségnek.

    Röviden elmondom még, hogy e versenyeknek, a rajzolásnak és a fogalmazások nyerteseinek nem lesz rangsorolása, hanem minden osztályból minden gyermek kap egy Milka csokoládét, mellé pedig egy fogkefét, hogy emlékeztesse őket Márta néni jelmondatára:
    „Ehetsz csokoládét, mert az nagyon finom, csak utána mossál fogat!”
    Közben a csoportosan közelítő iskolások, óvodások már el is foglalták az aszfalt számukra kijelölt szegletét és a színes krétákkal rajzolni kezdték kompozícióikat. A fotósnak ez egy igen hálás téma, láthatják is a címoldalon színesben, itt pedig fekete-fehérben.
    A népes közönség – anyukák, apukák, nagymamik és nagytaták, vagy a testvérek előtt folyó „aszfaltmunka” nagy tetszést aratott, úgyhogy még Szauer Miklós plébános atya és ifj. Tóbiás József tartományi parlamenti képviselő sem győzött lelkendezni! Dicsérték is az ügyes kisiskolásokat meg tanítónénijeiket, utána pedig lelkesen tapsoltak a nyári színpadon folyó előadásnak. A legjobb fogalmazók, így, ahogy következnek: Smit Alex, Sterbik Ivana, Kubina Kitti, Bajúsz Eduárd, Böködi Tamara és Kovács Írisz olvasták fel fogászati, fogápolási témájú fogalmazásukat, verseiket, majd Zsaklina óvónő csoportja adta elő nagy-nagy odaadással a Márta néninek betanult verset.


Zsaklina óvónéni csoportja Márta néninek szaval


Az aranykapusok verbunkja a nyári színpadon:mind, mind a fogak egészségéért és a szép mosolyért!


Szép napunk volt!

    A legfontosabbat meg majdnem elfelejtem! Az aszfaltrajzolás befejeztével Barna Kolozsi Valéri, a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója, amúgy civilben képzőművészeti tanár és egyszemélyben festő, meg szobrász is, „szakmai szemmel” felmérte és értékelte a rajzokat, majd az előzetes megegyezés szerint úgy döntött, hogy mindenki megérdemel egy tábla csokoládét, hozzá meg az elengedhetetlen fogkefét!
    Ekkor történt a nap kedves bakija is:
    Márta néni a mikrofon elé lépett és hangosan megkérdezte:
    – Gyerekek, mit mondtam, szabad-e csokoládét enni? – mire a lelátót zsúfolásig megtöltő gyermeksereg egyhangon kiáltotta „Neeem!” – holott azt kellett volna mondaniuk, hogy „Igen, csak utána fogat kell mosni!”
    Persze a baki kijavítódott és mindegyik ajándék csakhamar gazdájára talált. Úgyhogy, a színpadot most már birtokba vehették az adai Aranykapu Művelődési Egyesület fiatal néptáncosai, akik önfeledten ropták a csárdást, vagy a mulatóst, abban a reményben, hogy nekik is jut még egy kis csokoládé!
Nahát, ilyen hangnemben múltak el Adán a fogászati napok. Biztos vagyok benne, hogy gyermekben, felnőttben nyomott hagyott az a tudat, hogy mennyivel szebb egy mosoly, ha mögüle hófehér fogak csillognak!
    És ez mindenkire vonatkozik. Az otthonmaradottakra is!

    Ez, a tavaszi mosolyt, a csillogó fehér fogakat dicsérő, a tavaszi verőfényben felcsattanó kacagást, tapsot és az ajándékozás kiváltott rendezvény, a többszáz gyerekfejben megfogant öröm és a lyukasórák miatti boldogság nem jöhetett volna létre a következő támogatók nélkül:

    Bajusz Gizella, Narcissus patika, Kubina Ezsébet, Ulyssys Szerbia kft., Art-Ada kft., T-1 Ada, SMR Adamet, Jusoft kft., Apolló patika, SPR Benetti, Agromerkur kft., Papp Aranyműves, Dr. Kovács Zoltán,  Eko-term kft., Metals Bank, ifj. Tóbiás József, adai Egészségház, adai önkormányzat.

Írta és fényképezte Király János

maj 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Спасовдан – слава православног храма у Ади
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Impresum


Design by VA