Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. május

Címoldal
Tizenegyéves a Körkép
Emberek, képek, események
Előtérben a beruházások
Tanácsülés a Második Helyi Közösségben
Közösen egy gyönyörű mosolyért
A térzenétől a Nemzetek fesztiváljáig
A kikeletnek örültek az óvodások
Tóth József megbecsülése
Az emigráció kezdeti nehézségei
Nemzeti Tanács-választások június 6-án
Június 6-án Magyar Nemzeti Tanácsot választunk
Események képben és szóban
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A versek szerelmesei
Új útra lépett az óvoda bábtársulata
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
A mi szigetünk
Állatok, mint segítőtársaink a kertben
Az eltűnt idő nyomában
Elsőáldozók
Impresszum

Új útra lépett az óvoda bábtársulata

    Nagyon nehéz olyan kulturális tevékenységet művelni, amely nem hagyomány, nem élteti nagyobb közösség. Kevés szakmai képzés történik az előrelépés szolgálatában, a megújulást, a hagyományteremtést támogatva. Az óvodai bábtársulat mégis talált kapaszkodót. Évek óta bábozunk a gyermekek szórakoztatása, formálása érdekében. Az önmegvalósítás útját járva, lépésről - lépésre jutunk előbbre, próbálgatjuk a bábozás lehetőségeit.
    Farsang közepén a szegedi Kövér Béla Bábszínház művészei - Rózsa Teodóra, Balasi Jolán és Szalkai Dénes - vendégszerepeltek az óvodában. Az Ördög három aranyhajszála című népmesét láthattuk előadásukban. Érdekes dramaturgiai megoldások kíséretében minden évben, újra lenyűgöz bennünket, a néphagyományt éltető mesefeldolgozásuk és a vásári bábjáték minden ízével – zamatával bemutatott játék egyszerű, de kifejező stílusa. A mostani rendezés különös és új volt számunkra – 3 színen zajlott az esemény, élő szereplő és bábok játszottak, de még a közönségből választott királynő is része volt a mesejátéknak.
    Óvodai bábtársulatunk próbáihoz készülődött abban az időben, hogy részt vegyen a néhány éve megrendezésre kerülő bábos találkozón. Hirtelen ötletként, a látott előadás hatására, egy új népmesét választottunk a már meglévő mese helyett.
    Kibővült létszámmal ültünk össze az első olvasópróbához. Hosszas tanácskozás után mindenki megkapta - szó szerint - a saját szerepét. Megbeszéltük a játék folyamatát, ki egyénileg, ki csoportban dolgozta ki jelenetét a mese kívánalmai szerint. A díszlet ötletek és a zenei betétek kiválasztása is hamar megtörtént. Ekkor már láttuk, hogy ismeretlen útra tévedtünk. De szembenézve a várható akadályokkal, elindulunk a választott irányba. Amikor a vendégszereplésből éppen csak Szegedre érkező bábszínészek tudomást szereztek döntésünkről azonnali segítséget ajánlottak fel. Tervünk szerint, hasonlóan hozzájuk, közvetlen és gyermek-közeli játékmóddal szerettük volna színre vinni a Kolontos Palkó című mesét, belopva játékunkba a vásári bábozás elemeit, próbálkozva élő szereplő és báb közös játékával. Nem telt bele néhány nap, a bábszínészek újra itt voltak Adán. Így történt, hogy megkezdtük a közös munkát és egy délelőttből délutánba torkolló tapasztalatcsere során átbeszéltük tövéről hegyére a mese játéklehetőségeit, a jelenetek mozzanatait, a meglévő és készülő bábok varrását, a bábozás néhány fortélyát és minden egyebet, amire csak jutott idő a pár óra alatt. Majd utunkra bocsátottak bennünket. A kidolgozás ránk várt. Jobb és rosszabb próbák követték egymást.
    A bábos találkozóra felkészülten érkeztünk. Biztonságot adott hogy a közönség közt ott ültek színészbarátaink, és gondolatban velünk játszották a mesét. A gyermekek és a felnőttek lankadatlan figyelemmel kisérték Kolontos Palkó történetét. A tréfásra sikerült mesejáték meglepetések sorozatát kínálta a közönségnek. A hirtelen előbukkanó  öregasszony játéka a gyermekekkel, a nézők soraiból nevetve besétáló asszonyok, akik megmentik majd bitófa alá viszik az együgyű fiút, a királynő gőgös bevonulása, Palkó bolondos játéka, és még sorolhatnám. A találkozó végén a zsűrinek felkért Vörös Imelda, - a szabadkai gyermekszínház művésznője - elismerően beszélt az adaiakról. Értékelését azzal kezdte, hogy a társulathoz szólhatna úgy is, mint kollégákhoz – igaz, ezek után hangoztatta, hogy csiszolgatni való akad még.
    A zentai bemutató után Adán és Moholon is színre vittük mesejátékunkat az óvodásoknak.
    A sikeres szereplés, a közönség jelzései és a szakmai kritika segített döntésünkben – még egy mese erejéig biztosan folytatjuk megkezdett utunkat. Hosszabb műhelymunka vár ránk, de tanulni szeretnénk, hogy amatőrként de szakmailag felkészültebben tudjuk képviselni a térségünkben kevésbé ismert vásári bábozás stílusát. Fáradozásunk nem hiábavaló, ha átörökíthetjük azokat az értékeket, melyeket a népmese rejt, és a hagyománytisztelő bábjáték nyújt.
    Köszönetet kell mondanunk Rózsa Teodóra és Balassi Jolán bábszínésznek, valamint Sóti Évának az Aranykapu vezetőjének, hogy a társulat öltöztetésében segített. A bábok Orovec S. Cecília alkotásai, a zene és a díszlet Nagy Mónika és Lehoczki Gabriella közös munkájának eredménye. A mesejátékot előadta: Rácz Márta, Mikus Erika, Sterbik Sára, Keresztes Ibolya, Nagy Mónika, Mrđanov Tímea, Horvát Éva és Orovec S. Cecília.

Lehoczki Gabriella

maj 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Спасовдан – слава православног храма у Ади
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Impresum


Design by VA