Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. május

Címoldal
Tizenegyéves a Körkép
Emberek, képek, események
Előtérben a beruházások
Tanácsülés a Második Helyi Közösségben
Közösen egy gyönyörű mosolyért
A térzenétől a Nemzetek fesztiváljáig
A kikeletnek örültek az óvodások
Tóth József megbecsülése
Az emigráció kezdeti nehézségei
Nemzeti Tanács-választások június 6-án
Június 6-án Magyar Nemzeti Tanácsot választunk
Események képben és szóban
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
A versek szerelmesei
Új útra lépett az óvoda bábtársulata
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Szakszervezeti hírek
Zöld levél
A mi szigetünk
Állatok, mint segítőtársaink a kertben
Az eltűnt idő nyomában
Elsőáldozók
Impresszum

Események képben és szóban

Nagytakarítás

    Karton dobozokat, vagyis konténereket kapott minden iskola hulladékpapír (újság, irodai papír, prospektusok, füzetek stb.) összegyűjtésére és tárolására. Az akció a Környezetvédelmi és  Területfejlesztési Minisztérium kezdeményezése, mivel Szerbiában az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma a hulladék-gazdálkodás alacsony színvonala. Mindehhez hozzájárul a fejletlen infrastruktúra, valamint az emberek nemtörődömsége, régi rossz szokásai, a környezetről való hanyag gondviselés. A konténereket Bilicki Zoltán községi elnök adta át szimbolikusan az iskolaigazgatóknak.

    Polgármesterünk ezúton is felkér minden polgárt, tanulót, tanárt, iskola- és más igazgatót, hogy csatlakozzanak a Szerbia nagytakarítása elnevezésű akcióhoz, hisz minden embernek szívügye kell, hogy legyen a középületek, lakóházak, az iskolák, a folyópart környékének tisztántartása. Ha a községünkben minden pár kéz, amiből mintegy húszezer van, csak egy flakont vagy műanyagzacskót távolítana el környezetéből, községünk sokkal tisztább, szebb és egészségesebb lenne. Kezdjük el hát a nagytakarítást!

Dragin Miricki Zita


Siker a nótaolimpián

    A romániai Érsemjénben (Şimian) 2010. május 16-én tartott nótaolimpián az adai Molnár Csikós Gábor harmadik helyezést ért el. Az I. Fráter Lóránd nótaolimpiát az érsemjéniek a magyarországi Bagamér községgel közösen szervezték, és a Magyar Kulturális Minisztérium támogatta. A nemes küzdelmekben tizenhét kárpát-medencei versenyző vett részt, teljesítményüket háromtagú zsűri értékelte. A rendezvény névadója Fráter Lóránd érsemjéni születésű dalszerző.


Molnár Csikós Gábor a sikeres szereplés után


Világgazdaságról fiataloknak

    Az adai VMSZ Ifjúsági Fórum és az IFIX Ifjúsági Szervezet szervezésében április 28-án a II. Helyi Közösség épületében este 19.30-kor előadást tartott Majláth Béla okleveles közgazdász, A világgazdaság trendjei címmel.
    Témái között szerepelt a történelem folyamán végbement hírhedt gazdasági válságok és azok természete, a kilábalás iránya. Említést tett a gazdasági kudarcokról is, melyek nem szinonimái a válságnak.
    A jelenlévő mintegy harminc fiatallal beszélgetett a globalizált világ negatív hatásairól, mint például, hogy a televízió a tömegnevelés leghatalmasabb ereje a szegény országokban.
    Előadását az előrelátható jövőbeli történésekkel zárta. A tartalmas beszámolót a hallgatóság pozitívan értékelte.

VMSZ Ifjúsági Fórum



A Vöröskereszt községi szervezete és a Nagycsaládosok Egyesülete
a völgyparti óvodásoknak ajándékcsomagokat adtak



Az Első Helyi Közösség nőaktívája és a Nagycsaládosok Egyesülete anyák napi ünnepséget és teadélutánt szervezett a Vadvirág HK nagytermében.
A rendezvényen 13 község nő- és kézimunka-klub tagjai vettek részt



A háziápolási tanfolyamot sikerrel befejező személyek csoportja


Időtlen ének

    A Szarvas Gábor Könyvtár és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében április 28-án az adai városháza dísztermében a zentai Mécsvirág együttes ünnepi műsort adott a fenti címmel. Ezzel emlékeztek meg Fehér Ferenc (1928-1989) ismert vajdasági költő halálának 20. évfordulójára. Az előadást Hódi Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő egyesület elnöke nyitotta meg, és néhány mondatban méltatta Fehér Ferencet mint embert és mint költőt. Ezután a zentai együttes lépett színre, és Krnács Erika előadóművész, valamint Hajnal Anna, Mészáros Krisztina és Zsoldos Ervin a költő verseiből megzenésített verseiből adott elő egy csokorra való. Hallottuk többek között a Vándorúton, Bácskai tájkép, Apám citerája, Zentai hajnal, Tisza parti vallomások, Novemberi elégia, Álom a dűlőutak szélén, Utaim, Időtlen ének című költeményeket szabad előadásban és néhányat megzenésítve.

B. G.


† Adai orchideák

    Májusban a rekreációs parkban ismét megfogyatkozva nyíltak ki az adai orchideák, a fehér madársisak (Cephalanthera damasonium), mivel a közterületesek ezúttal is lekaszálták a tenyészhelyüket, és butaságukban újból megsemmisítették a védelem alatt álló botanikai különlegességet!

K.J.


Örvendj népem! keresztény fesztivál, május 29. (szombat), Ada
Térjetek meg, hogy éljetek! (Ezekiel 18/32)

A PROGRAM:
14,00 h Köszöntések
14,15    Dicsőítés, Szegedi Dicsőítő Csoport
15,00    I. tanúságtétel
15,15    II. tanúságtétel
15,30    Koncert – Ébredés Zenekar, Szabadka
16,20    III. tanúságtétel
16,35    Pantomim
16,50    Igehirdetés: Kunszabó Zoltán diakónus, Bp.
17,30    Koncert: Pintér Béla és a Csemeték, Debrecen
18,30    Készülődés a szentmisére
18,40    Püspöki szentmise
19,50    Koncert: Csiszér László, Budapest
20,50    Koncert: In Salvation, Hollandia

Infó: http://orvendjnepem.try.hu
ujelet@nadlanu.com
064 2 113 054 vagy 024 854 875


A Községi Tűzoltó Szövetség évi közgyűlése

    Április 29-én tartotta évi közgyűlését az adai Községi Tűzoltó Szövetség. A közgyűlésen megjelent Tolmácsi Géza a Szerbiai Tűzoltó Szövetség valamint a zentai TSZ képviseletében, id. Kiss Tibor az adai ÖTT tagja, a törökfalusi, moholi, adai önkéntes tűzoltó-testületek és a Precíziós öntöde tűzoltóinak képviselői, viszont az önkormányzatból és a Tűzoltó alapból senki sem vett részt a közgyűlésen.
    A KTSZ múlt évi munkájáról Mikus Ervin, a szövetség elnöke számolt be kiemelve azokat a tevékenységeket, melyeket sikeresen végrehajtott a szövetség (altiszti tanfolyam, ügyeletek különböző rendezvényeken, tűzoltóversenyen való részvétel stb.). A pénzügyi jelentést Bálizs Géza ismertette, ennek során elmondta, hogy tavaly valamivel több, mint 1.600.000 dinárból gazdálkodtak (400.000 dinárral kevesebbel a tervezetnél), amiből a költségek 1.440.000 dinár körül mozogtak. Az idei évre valamivel több, mint 2 millió dinár bevételt terveztek úgyszintén kiadást is. Az ellenőrző bizottság jelentését Vadnai László ismertette, majd megvitatták az idei évi munkatervet. A közgyűlés a jelentéseket és az előterjesztett terveket egyhangúlag elfogadta.
    A továbbiakban a közgyűlés elfogadta Bálizs Géza eddigi titkár lemondását (egészségügyi okokra hivatkozva), helyette ifj. Kiss Tibort nevezte ki titkárnak. Meghozták a szövetség új alapszabályát, határozatot hoztak a Regisztrációs Ügynökségnél történő újbóli regisztráció elvégzésére, valamint a Vajdasági és a Szerbiai Tűzoltó Szövetségbe való betagosodásról.

B. G.


Tisza Menti Tavasz

    A X. jubiláris Tisza Menti Tavasz elnevezésű rendezvénysorozatot idén Adán szervezte meg a Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom, a Čika Jova Zmaj iskoláskor előtti intézmény és a Cseh Károly általános iskola pedagógusaival karöltve. Mint ismeretes, ez a rendezvénysorozat minden évben más-más községben kerül megrendezésre, így a jövő évben Csóka lesz a házigazdája.
A rendezvényt április 26. és 30. között tartották, több kísérőrendezvény is szerepelt rajta, mint: Gyermek bio-kert az ablakban, Virág és virágzás címmel gyermekrajz kiállítás, a Zöld Sziget fóruma, majd kulturális műsor óvodások fellépésével Ha szeretjük a virágot, a virággal bódító illat terjeng a világban mottóval.
    A zenés, táncos jelentekben óvodai csoportok léptek fel a Tisza menti régióból, amit április 30-án tartottak a színházteremben, amely ezúttal zsúfolásig megtelt. Elsőként az adai óvodások léptek fel gyermektáncokkal, majd őket a Cseh Károly Általános Iskola csoportja követte szavalatokkal. Utána a csókai óvodások énekeltek, táncoltak a nyíló természet jegyében, őket az óbecsei Labud Pejović Óvoda csoportja követte, úgyszintén táncokkal, ötletes jelmezekbe öltözve, mint méhecskék, virágok, bogarak. A zentai Hófehérke óvodásai a természet ébredését jelképezték táncaikkal, a törökbecsei óvodások is hasonló táncokat mutattak be. Őket a magyar-kanizsai Poletarac Óvoda, illetve a törökkanizsai nagycsoportosok követték táncaikkal, énekeikkel, majd a műsort az adai Čika Jova Zmaj óvodásai zárták vidám, tavaszi táncaikkal.
    Ezt a vidám színes műsort Bilicki Zoltán polgármester is megtisztelte jelenlétével. 

B. G.

Színészkoncert

    Az Újvidéki Színház felfiatalított társulata a fenti címmel nagysikerű műsort adott Adán a színházteremben április 25-én. Az előadáson részleteket hallhattunk közismert musicalekből, zenés játékokból, fülbemászó dallamokat egy-egy betétdalokból, melyek ismertek voltak a közönségnek, de voltak közöttük általunk kevésbé ismert dalok is. A kitűnő színészektől, közöttük volt Raffai Ágnes adai színművész is – többek között hallottuk a Money, Money, Szerelmi duett, Roxi, Mr. Celofan, Morton mama, stb. című dalokat, de a közismert és sokunknak kedvenc dala a Ha én gazdag lennék is elhangzott.
    A színészek kiváló estét nyújtottak az adai közönségnek, nemcsak tehetségükkel, hanem éneklési készségükkel is meggyőzték a szépszámú közönséget. Az előadás végén nem véletlenül hangzott fel a vastaps, a közönség ezzel jutalmazta meg ezt a lelkes társaságot és az előadott produkciót.

B. G.

A BÁRDOS LAJOS ZENEI HETEK ADAI  RENDEZVÉNYE
2010. május 30-án, az adai katolikus templomban:

    10 ÓRAKOR  A SZENTMISÉN ELHANGZIK:
    Bárdos Lajos: MISSA  TERTIA, Orgona dr. Pecze Andor, AETERNE  REX, TÁBORTŰZNÉL
    Szentmise után a résztvevő kórusok hangversenye: Musica Humana Kamarakórus Ada, Emmanuel Vegyeskar Nagybecs-kerek, Bartók Béla Kamarakórus Kúla, Bárdos Lajos Kamarakórus Budapest, Komlói Pedagógus Kamarakórus Komló.


A Szerb RTV terepi futóversenye

    A SZRT hagyományos Szerbián keresztül haladó futóversenyét Adán május 14-én (pénteken) 10 órai kezdettel tartották meg az önkormányzat szervezésében. Ezen a rendezvényen, amely a legnagyobb sportrendezvény Európában, 552 tanuló vett részt, korosztályonként az általános iskola első osztályától egészen a középiskola negyedik osztályáig, valamint az iskoláskor előtti intézmény gyermekei.
    Ennek a rendezvénynek bemutató jellege van, a legfontosabb, hogy az adott napon minél több tanuló fusson, és ezzel hozzájáruljon a sportnak, és ennek a kitűnő ötletnek a kibontakozásához.
    A rendezvényen a díjakat Bilicki Zoltán, Ada község elnöke, Tóth Tamás köztársasági képviselő, ifj. Tóbiás József tartományi képviselő és Sziráki Mihály, az adai Cseh Károly Á. I. igazgatója osztották ki. 

Szöveg és kép: Dragin Miricki Zita


FELHÍVÁS!

    Ada község helyi önkormányzata felhívja azokat a földtulajdonosokat, akiknek szántóit elöntötte a belvíz, hogy 2010. május 28-ig (péntekig) jelentkezzenek a községháza 28-as irodájában, Koós Vilmosnál. Hozzák magukkal a szántóföld kataszteri számát is!


Értesítés

    Értesítjük Ada község mezőgazdasági termelőit, hogy 2010.V.10-én megjelent a Hirdetés a nyilvános árverésről az Ada községben lévő állami földek bérbeadására - első körben. A jelentkezési határidő 2010.V.25. A hirdetés szövege és a parcellákat ábrázoló térkép a községháza és a helyi közösségek hirdetőtábláin tekinthetők meg. További információk Apró Lászlótól kaphatók a községháza 26-os irodájában illetve a 852-106 (126-os mellék) telefonon.


BÚZASZENTELÉS MOHOLON, 2010. ÁPRILIS 25-ÉN



Az idei tavasz gyönyörű fekete és cirmos tulipántjai (Fotó: Király)

maj 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Спасовдан – слава православног храма у Ади
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Impresum


Design by VA