Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. július

Címoldal
A legfontosabb a lobbi
Községi hírek
DP–MK koalíció Adán
A képviselő-testület új összetétele
Együtt a kábítószer ellen
Rendhagyó történelemóra
Hídavatás
Új mobiltelefonos torony Adán
Működik a sátortábor
New Ada Dance
Egy kosár Szentiványi alma
Aratás
Cséplőgépekre emlékezünk
A szemek szerelmese
A sorstalanság állatparkja
Szép vers mára
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Hódi Sándor 100 interjú tükrében
A keresztény közösség
Gólya, gólya, gilice...
Zöld levél
Adai fiúk a Fradi stadionjában
Sport
Címeres nemeslevelek - III
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Együtt a kábítószer ellen

    A kábítószer, az alkohol és a dohányzás káros, egészség- és személyiségromboló hatására és használatának tragikus következményeire igyekeztek felhívni a figyelmet az adai Egészségház dolgozói az Adica üdülőközpontban.
    A kábítószer elleni küzdelem világnapja alkalmából az Egészségügyi Minisztérium akciójához kapcsolódva most a serdülőkorú fiatalokat és szüleiket kérdezték meg arról, hogy mit tudnak a kábítószerekről, tisztában vannak-e hatásukkal, hozzáférhetőek-e számukra ezek a szerek, környezetükben vannak-e szenvedélybetegek és a fiatalok, a szülők tudják-e, hogy mit kell tenniük, hogyan segíthetnek, ha társaságukban  valaki drogot fogyasztott.

    Dr. Tóth Barna Elvira, az adai Egészségház igazgatója szerint a községben egyre nagyobb problémát jelent a kábítószer, és az is súlyosbítja a helyzetet, hogy habár sokan ismernek környezetükben szenvedélybetegeket, orvos segítségét mégis csak nagyon kevesen kérik, így az adai egészségháznak nincsenek pontos adatai arról, hogy a községben kik használnak rendszeresen kábítószert, és hányan váltak függővé.
    A kábítószer irányítja az életed? Életedben, környezetedben nincs helye a kábítószernek! mottóval a serdülőkorú fiatalok és szüleik között kiosztott kérdőívektől a szervezők ezúttal olyan adatokat várnak, amelyeket kielemezve meghatározhatják az akció folytatásának irányát.
    Az Egészségvédelmi Intézet szenvedélybetegségek hatásait ismertető szórólapjaival pedig az üdülőközpont látogatóinak figyelmét igyekeztek felhívni az egyre súlyosbodó problémára, és arra, hogy az érintettek érdeke, minél előbb kezelőorvosukhoz forduljanak, hogy ő idejében a megfelelő szakemberhez irányítsa őket.
    Az igazgatónő szerint az is fontos, hogy megfelelőképpen tudjunk viselkedni, ha valaki környezetükben a drog hatása alá kerül, mert így akár életet is menthetünk.
    - Aki kábítószert vesz be, dehidratált állapotba kerül, verejtékezik, ezért hűvös helyre kell vinni, a felesleges ruhát célszerű levenni róla, és folyadékot kell adni neki s mindaddig mellette maradni, míg az orvosi segítség meg nem érkezik. Ilyenkor az is sokat jelenthet, ha meg tudjuk mondani, hogy az illető milyen szer hatása alatt áll - magyarázta a doktornő.
    A kérdőívek elemzése után folytatódik az akció. Az akció szervezői szeretnék, ha a már megalakult szenvedélybetegségek megelőzésével foglakozó bizottság újra megkezdené tevékenységét, és a lakosság aktív bevonásával igyekezzenek megoldást találni a kábítószer és a másfajta függőségek problémájára.
    - De ez nemcsak az orvosok és az egészségügyi dolgozók kizárólagos feladata. Együtt kell tenni azért, hogy változzon a helyzet, az egész közösség érdeke, hogy megelőzzük a függőségek kialakulását. - mondta dr. Tóth Barna Elvira.

Józó Mónika

jul 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Novi sastav Skupština opštine
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Šarena strana
Impresum


Design by VA